Placeras fondlista – så går väljer vi

Fonder Placeras fondlista är ryggraden i våra fondrekommendationer. Den bygger på våra bästa köpråd och det är härifrån vi plockar våra favoritfonder en gång i månaden.

Inför varje månadsskifte presenterar Placera en lista över Placeras utvalda fonder på sex månaders sikt. Men att en fond åker ut från "utvalda-listan" innebär inte att den behöver vara dålig.

Därför har vi skapat Fondlistan som fungerar som ett komplement till "tio köpvärda fonder". Tanken är att Fondlistan ska ge dig mer och bredare inspiration i valet mellan olika fonder.

På Fondlistan sker det kontinuerligt fondbyten för att den ska innehålla de bästa fondvalen vid varje givet tillfälle.

Listan omfattar fyra olika risknivåer. Lågriskfonder ger en trygg och relativt säker avkastning och för den som vill bevara kapitalet i väntan på bättre tider eller som ett komplement till andra mer riskfyllda investeringar. Medelriskfonder består främst av bland- och högräntefonder och tar mer risk.

Högriskalternativen är indelade i två risknivåer, högre risk och slutligen högst risk. I kategorin högre risk hittar du globala och regionala aktiefonder med god riskspridning. Högst risk handlar exempelvis om aktier i smala länderfonder på tillväxtmarknader samt branschfonder.

De högsta risknivåerna ska enligt finansiell teori ge den högsta avkastningen över tid.

De olika risknivåerna innehåller även spetsfonder och basfonder. Basfonder är oftast en indexfond eller billig aktivt förvaltad fond som spås går bättre än genomsnittet för kategorin.

Spetsfonder fokuserar på vissa marknader eller branscher som vi just nu tror kommer utvecklas bättre än kategorisnittet.

Du som vill läsa mer om Placeras favoritfonder kan klicka här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -