Köpvärda fonder i november

Fondtips Börserna har blivit svängigare och det kan det vara läge att ta det lite försiktigare med fondvalen. På listan över tio köpvärda fonder gör vi ett byte inför november.

Placeras lista har haft en fortsatt bra utveckling den senaste månaden med alla fonder på plus.

Utifrån Pekka Kääntäs marknadssyn för november ser vi nu en ökad politisk risk. Placera är försiktigare med fondvalen och rekommenderar en taktisk lägre vikt i aktier och rekommenderar i första hand medelrisk- och lågriskfonder.

Inför kommande presidentval i USA finns det en underliggande oro, de globala fondförvaltarna har en högre kapitalbuffert än på mycket länge. Förvaltarna har också blivit mer pessimistiska inför EU-projektet efter Brexit-valet. Kommande italienska folkomröstning om en ny konstitution är ytterligare ett orosmoln för det europeiska äventyret.

Centralbankerna spär på osäkerheten. Marknaden väntar på nya signaler från ECB och en räntehöjning från Federal Reserve står för dörren. Sannolikt blir den amerikanska dollarn ännu starkare vilket kan ändra synen på risk.

Inför november gör vi en förändring bland spetsfonderna inom segmentet låg- och medelhög risk. Blandfonderna har gått överraskande starkt i år i spåren av sjunkande marknadsräntor. Vi väljer att ta ut AMF Balansfond från listan över tio köpvärda fonder.

Som ett led i att minska risken i fondlistan tar vi därför in lågriskhedgefonden Atlant Stability som en spetsfond.

Atlant Stability strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den påverkas i relativt lite av utvecklingen på aktie- och räntemarknaderna. Det är en klar fördel när marknaden ter sig mer osäker.

Med spetsfond syftar vi på fonder som fokuserar på marknader eller branscher som bedöms utvecklas bättre än snittet i kategorin. De passar bra för den aktive spararen som är beredd att göra fondbyten med kort varsel.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar, desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger.

Delphi Nordic har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med 100 procent. Noterbart är att fonden har klarat det senaste årets turbulenta marknad med stor överavkastning.

First State Global Infrastructure har levererat en hög riskjusterad avkastning under perioden. Risken i fonden har varit på samma nivå som i en global aktiefond.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att minska risken ska i första hand titta vidare bland lågrisk- och medelriskfonderna.

För den som tror att aktiemarknaderna kan fortsätta gå upp hänvisar vi till våra fonder med högre risk.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i november.

HÖGST RISK

Spetsfond

Carnegie Worldwide Asia A1: En aktivt förvaltad Asienfond med koncentrerad portfölj som avkastat bättre än index och kategorin de senaste åren.

HÖGRE RISK                                

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Fonden är bred och investerar efter MSCI All Countries World Index som inkluderar tillväxtmarknader.

Spetsfonder

Delphi Nordic: En stabil Nordenfond som presterat bra och gett en bra riskjusterad avkastning över tiden. Fonden har en tydlig investeringsprocess – kallad Delphimetoden – bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys som varit klart framgångsrik.

First State Global Infrastructure: Infrastrukturinvesteringar ger ett stabilt kassaflöde då de ofta verkar i en monopolliknande situation med förutsägbara intäkter. De ger ett bra skydd mot konjunktursvängningar.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag: Investerar i kvalitetsbolag som marknaden underskattar och gärna upplever som lite tråkiga. Förvaltningen är aktiv och fonden har en koncentrerad portfölj med bara 60-talet aktier.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara markandsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Merrant Alpha Select SEK: En multistrategifond som investerar i 10-20 marknadsneutrala hedgefondsstrategier. Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk oberoende av utvecklingen på globala aktie- och räntemarknader, och över hela konjunkturcykeln.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här kan du se hur det har gått för den fondlista vi rekommenderade för ett halvår sedan, inför maj månad.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atlant Stability Köp 1 307,31 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 161,10 -
Köp 1 257,99 -
Delphi Nordic A Köp 32 421,10 -
First Sentier Glb Lstd Infra A GBP Acc Köp 26,05 -
Köp 127,42 -
SEB Nordamerika Små och Medelstora Bolag Köp 2 226,05 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 118,68 -
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 102,53 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 248,87 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -