Köpvärda fonder i mars

Köptips Den senaste månaden har flera av världens börser stigit till nya rekordnivåer. Samtidigt har alla fonder på Placeras lista över mest köpvärda fonder har stigit.

Utifrån Pekka Kääntäs marknadssyn för mars ser vi fortsatt ökad riskvilja. Placera rekommenderar i första hand fonder i kategorin högre risk.

På listan över de tio mest köpvärda fonderna gör vi ett byte inför mars. Vi väljer att göra en förändring bland våra rekommenderade fonder inom segmentet högre risk.

Basfonden SPP Aktiefond Global som är en av Placeras riktiga trotjänare byts ut. Placera har tagit in spetsfonden Storebrand Global Multifaktor på topplistan.

En stark trend de senaste åren i investerarkollektivet är faktorförvaltning, även kallat smart beta-förvaltning. Det är enkelt uttryckt en hybrid som försöker ta tillvara det bästa från indexförvaltning (beta) och aktiv förvaltning (alfa).

Aktier väljs baserat på olika egenskaper som är förknippade med högre avkastning fast inte till högre risk. Man granskar aktierna utifrån olika faktorer eller egenskaper. De vanligaste inriktningarna  i faktorförvaltning är: värde, storlek, momentum och låg risk.

Placera har hittat Storebrand Global Multifaktor som framgångsrikt kombinerat de fyra faktorerna i en fond.

Den egenutvecklade modellen tar ut de bolag som uppfyller modellens kriterium bäst inom varje faktor. Fonden investerar sedan i mellan 250 och 350 medelstora och stora företag över hela världen. Var och en av de fyra faktorerna står för en fjärdedel – enkelt och transparent.

Fonden har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Den har stigit med hela 71 procent under de senaste tre åren, till en lägre risk än både kategorin globala fonder och globalindex. Den har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en väldigt hög avkastning sett till risken.

Men det som imponerar är konsistensen i avkastningen – alltså hur jämn avkastningen är. De senaste tre åren har fonden bara haft 25 procent negativa månader. Globalindex har drygt 40 procent negativa månader.

Storebrand Global Multifaktor tappar väldigt lite i dåliga månader. Den är sällan på listan över vinnar- eller förlorarfonder på månadsbasis. Den tenderar att ge en stabil och bra avkastning på månadsbasis – det är riktigt bra.

Med spetsfond syftar vi på fonder som fokuserar på marknader eller branscher som bedöms utvecklas bättre än snittet i kategorin. De passar bra för den aktive spararen som är beredd att göra fondbyten med kort varsel.

 

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Vi ser hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger – helt enligt gällande finansiell teori.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden.  De senaste tre åren har fonden gått upp med i genomsnitt 21,9 procent per år, vilket är betydligt mer än våra förväntningar. Kategorisnittet har under motsvarande period gått upp 18,4 procent med en högre risk.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att öka risken ska kika vidare bland våra högre riskfonder.

För den som tror att aktiemarknaderna kan lugna ner sig, och alltså inte delar vår syn, hänvisar vi till våra fonder med låg och medel risk.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio mest köpvärda akter i mars

 

HÖGST RISK

Spetsfond

Blackrock World Finance: Fonden investerarar i stora banker och finansinstitut på global basis. Två tredjedelar av portföljen är placerad i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Av fondens kapital är 52 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31) och Asien (16). 

 

HÖGRE RISK                             

Spetsfonder

Storebrand Global Multifaktor: Fondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

AMF Aktiefond Europa: Fonden har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet, vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 80 aktier. Relativt få bolag i fonderna bör öka den bolagsspecifika kunskapen, vilket Placera värdesätter hos en aktiv förvaltare.

 

Didner & Gerge Småbolag: En småbolagsfond med nordiska innehav. Förvaltningen är aktiv och långsiktigt. Fokus ligger på tillväxtbolag och fonden innehåller mellan 30-50 bolag.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag: Investerar i kvalitetsbolag som marknaden underskattar och gärna upplever som lite tråkiga. Förvaltningen är aktiv och fonden har en koncentrerad portfölj med bara 60-talet aktier.

 

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Merrant Alpha Select SEK: En multistrategifond som investerar i 10-20 marknadsneutrala hedgefondsstrategier. Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk oberoende av utvecklingen på globala aktie- och räntemarknader, och över hela konjunkturcykeln.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
BGF World Financials A2 Köp 202,79 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 129,75 -
AMF Aktiefond Europa Köp 176,98 -
Didner & Gerge Småbolag Köp 686,21 -
SEB Nordamerika Små och Medelstora Bolag Köp 2 470,77 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 257,30 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 201,07 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 119,52 -
Atlant Stability Köp 1 335,13 -
Köp 127,91 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -