Mer tillväxt i tjänstepensionen

Fonder Efter sommarens kräftgång på börserna och kronans starka framfart passar jag på att stuva om i tjänstepensionsportföljen, och väljer att ta in en ny fond.

Jag väljer att möblera om i den delen av tjänstepensionen som har månatliga premieinsättningar.

Jag har oftast en ganska lång investeringshorisont när jag gör mina placeringar, oavsett om det är aktier eller fonder. Investeringshorisonten brukar sträcka sig över flera år. Jag gör oftast mindre och färre justeringar i innehaven samt en ombalansering av innehaven årsvis.

I min tjänstepension med månatliga insättningar sparar jag totalt i åtta fonder. De har en bred diversifiering med olika typer av fondstrategier, regioner och valutor. Risken är förhållandevis hög då jag uteslutande har aktiefonder. Det är motiverat med att jag har ganska många år kvar till pensionen.

I år har min tjänstepensionsportfölje med månadsinsättningar avkastat 6,2 procent, vilket är i nivå med Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Alltså ingen ko på isen när det gäller avkastningen, men dollarförsvagningen har kostat ganska mycket avkastning under året då huvuddelen av fonderna är i dollar och investerar inte i Sverige.

Inför hösten väljer jag att byta ut en av fonderna. Marknaden väntar fortfarande på nytt skatteförslag som skulle gynna små- och medelstora amerikanska bolag. President Trump har fått allt fler motgångar sedan han blev president, så det är inte självklart att han får igenom ett stort nytt skatteförslag.

Jag väljer att ta hem vinsten i SEB Nordamerika små- och medelstora bolag när den politiska risken stiger. Istället breddar jag portföljen med ännu mer snabbväxande tillväxtmarknader.

SPP Tillväxtmarknad Plus är en bred indexfond som investerar i över 360 bolag och dessutom är den fossilfri. Med elbilarnas framfart och alternativa energikällor inom förnybar energi ligger fonden rätt i tiden. Fondens strategi går ut på att exkludera bolag vars omsättning kommer från fossila bränslen eller bolag med stora fossilreserver. Utöver det så tar man bort bolag med högt CO2-avtryck.

Fonden optimerar urvalet av bolag som rankas högt inom hållbarhet baserat på koncernens modell för hållbarhetsrating. Det gör att det blir en viss skillnad mot etablerade index på tillväxtmarknaderna som har runt 14 procent i råvaru- och energibolag. Fonden har bara drygt ett år på nacken, men den har avkastat bättre än kategorisnittet för tillväxtmarknadsfonder enligt Morningstar.

Den investerar brett i olika branscher på tillväxtmarknaderna. Teknikbolag är den största branschen med drygt 33 procent, tätt följt av finansbolag på 31 procent. Kina utgör det största landet på 28 procent. Det störst enskilda innehavet är kinesiska IT-bolaget Tencent på 4,9 procent följt av den Sydkoreanska teknikjätten Samsung på 4,5 procent. Avgiften är låga 0,75 procent, vilket jag gillar.

Jag har valt att ha kvar övriga sju fonder i min tjänstepensionsportfölj.

 

Europas ekonomi har vänt på allvar under året. Banksektorn har få ett efterlängtat uppsving när räddningspaket för flera italienska krisbanker rotts i hamn. AMF Aktiefond Europa investerar företrädesvis i stabila och välskötta bolag och har en attraktiv årlig förvaltningsavgift på 0,4 procent, vilket är lägst i klassen för aktivt förvaltade Europafonder.

Tekniska framsteg förändrar våra liv. Nya innovativa bolag växer fram och erbjuder nya tjänster som skapar bra tillväxtmöjligheter. Lannebo Vision är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i tillväxtbranscher som teknologi, telekom och hälsovård. Fokus är att investera i bolag med goda tillväxtmöjligheter.

Jag tror mycket på den starka trenden för förnybar energi som solpaneler och vindkraft. Det göra att jag valt att investera i CB Save Earth Fund. Det är en aktivt förvaltad miljöfond som erbjuder investerarna en bra riskspridning genom att placera globalt i tre miljöområden med starka trender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering.

Norden är lite av en bortglömd investeringsregion. Den erbjuder fyra olika valutor och fler intressanta sektorer än vad Stockholmsbörsen kan erbjuda, vilket ger en bättre diversifiering och riskspridning. Mitt val är Delphi Nordic. Det är en stabil Nordenfond som presterat bra och gett en bra riskjusterad avkastning över tiden. Fonden har en tydlig investeringsprocess – kallad Delphimetoden – som bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys vilket varit klart framgångsrikt.

Jag tycker att infrastrukturfonder har mycket intressanta defensiva egenskaper som gör att de passar bra i en diversifierad långsiktig fondportfölj. First State Global Infrastructure investerar i infrastruktur på global basis. De tre senaste åren har First State Global Listed Infrastructure Fund avkastat bättre än globalt aktieindex till en lägre risk.

Min andra fond som investerar på tillväxtmarknaderna är ODIN Emerging Markets. Den är långt ifrån en indexfond, vilket gör att den blir ett bra komplement till SPP:s indexfond. Förvaltaren är aktiv och investerar långsiktigt i värdeskapande bolag. Fonden är koncentrerade till ett ovanligt litet antal aktier, cirka 30 stycken. Inget innehav väger mer än sju procent.

Den sista fonden är Spiltan Global Investmentbolag som är en indexfond, precis som den svenska varianten. Fonden investerar i ett 30-tal investmentbolag på global basis. Största investering är superinvesteraren Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway på drygt 8 procent.

Enda svenska bidrag är familjen Wallenbergs investmentbolag Investor. Jag tilltalas av att bolagen oftast leds av ägare med kött och blod som är långsiktiga. Totalt exponeras fonden mot 300–600 underliggande bolag. Det ger fonden en bra riskspridning. Förvaltningsavgiften är låg endast 0,5 procent per år.

Månadssparandet sker lika stor del i varje fond och jag passar på att rebalansera om portföljen till lika stora fonddelar vid varje årsskifte.

I ”gamla” tjänstepensionskonton utan nya premieinsättningar gör jag inga förändringar förutom att jag passar på att balansera om till lika stora fonddelar. För mer information om de fondvalen, läs mer här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Emerging Markets Plus A SEK Köp 131,74 -
AMF Aktiefond Europa Köp 183,73 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 106,89 -
CB Save Earth Fund RC Köp 147,15 -
First Sentier Glb Lstd Infra A GBP Acc Köp 27,20 -
Delphi Nordic A Köp 33 887,99 -
Lannebo Teknik Köp 6,08 -
Köp 269,85 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -