Tio köpvärda fonder i oktober

Köptips Efter regn kommer solsken, vilket är en bra beskrivning på Stockholmsbörsen framfart i september. Och den svenska kronan fick till sist retirera mot den amerikanska dollarn, vilket gynnat utländska investeringar.

Det har varit en ovanligt bred aktieuppgång i september. Enligt Morningstar visar alla globala regioner på en mycket hög månadsavkastning i svenska kronor. Stockholmsbörsen tar dock täten med en drygt 5-procentig uppgång under månaden.

I samma härad är de nordamerikanska börserna. Även de östeuropeiska börserna har gått starkt tillsammans med de västeuropeiska börserna. Tillväxtmarknaderna i Asien och Latinamerika har inte stigit fullt så mycket, uppgången slutar på runt 2 procent för båda regionerna.

I förra månadsutskicket hade jag en förhoppning om att dollarfallet skulle lugna ner sig, och bolagsvalen och fondernas utveckling skulle spela en större roll för avkastningen istället för valutafluktuationerna. Förhoppningen har slagit väl in och dollarns nedgång har vänt till en uppgång på 2 procent i värde i september mot kronan. Även euron har stärkt med dryga procenten mot kronan.

Placeras strateg Pekka Kääntä höjer i sin Marknadssyn för oktober risken i allokeringen från neutrala 50 procent aktier till en övervikt på 70 procent aktier. Jag sitter inte still i båten, utan passar på att addera lite mer risk för de köpvärda fonderna genom att göra en förändring på fondlistan.

Jag väljer att byta ut AMF Aktiefond Europa till fördel för Lannebo Europa Småbolag. AMF Aktiefond Europa har siktet inställt på större värdebolag. Spetsfonden Lannebo Europa Småbolag har givetivs fokus på snabbväxande europeiska småbolag.

Risken är högre i en småbolagsfond, men det är det vi söker nu. Skillnaden är tydlig när det gäller storlek i de investerade bolagen. AMF har den absolut huvuddelen av investeringarna i stabil storbolag. Småbolagsfonden har fokus inställt på medelstora och små bolag, vilket nedan grafen visar tydligt.


Förvaltarna Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard har bara förvaltat fonden Lannebo Europa Småbolag sedan oktober i fjol. Placera brukar inte rekommendera fonder utan minst tre års historik. Vi gör nu ett undantag då förvaltarna har ett framgångsrikt förflutet från SEB i Köpenhamn. Duon har under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av Morningstar.

Ulrik Ellesgaard och Carsten Dehn

De har en aktiv förvaltning med analysdriven och strukturerad investeringsprocess. De har en långsiktig placeringshorisont som i genomsnitt är tre år. De fokuserar på kvalitetsbolag med bra företagsledning, bolag som växer med god lönsamhet och har en hög avkastning på kapitalet. Bolagen de investerar i har ett marknadsvärde på två miljarder kronor till 30 miljarder kronor och en god likviditet.

De har ett fritt mandat och letar bolag över hela Europa vilket ger en bra riskspridning mellan länder och valutor. Förvaltarna föredrar bolag inom industrisektorn, finans och teknikbolag, vilket är en tydlig skillnad mot AMF Aktiefond Europa. 

För den som tror som vi och vill öka risken i sitt fondsparande, hänvisar vi till fonderna i segmententen medelrisk, högre risk och högst risk.

Den som tror att aktiemarknaderna kan lugna ner sig, och vill ta mindre risk hänvisar vi till våra fonder med låg risk. Där hittar vi n u i oktober lågrisk-hedgefonden Atlant Stability, räntefonden Spiltan räntefond Sverige samt Carnegie Corporate Bonds A som med sin något högre risknivå kompletterar de två andra.

HÖGST RISK

Basfond

Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära: En indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.

Spetsfond

Blackrock World Finance: Fonden investerarar i stora banker och finansinstitut på global basis. Två tredjedelar av portföljen är placerad i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Av fondens kapital är 52 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31) och Asien (16). 

HÖGRE RISK

Spetsfonder

Storebrand Global Multifaktor: Fondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Lannebo Europa Småbolag: En europeisk småbolagsfond som investerar i hela Europa. Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. Fonden förvaltas av den erfarna duon Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard som under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av Morningstar.

Didner & Gerge Småbolag: En småbolagsfond med i huvudsak svenska innehav. Förvaltningen är aktiv och långsiktigt. Fokus ligger på tillväxtbolag och fonden innehåller mellan 30–50 bolag.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Carnegie Corporate Bonds: Det är en aktivt förvaltad företagsobligationsfond som långsiktigt lånar ut pengar till svenska och nordiska företag, som har belönats med fem stjärnor av Morningstar.

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Läs hela Oktoberutgåvan av Placeras Strategidokument

Fondtipsen i april - Så gick det

Tio köpvärda aktier i oktober

Tio köpvärda fonder i oktober

Det går uppåt, men det svänger

Kronan ger en injektion

Placera: Vi tror på börserna

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 130,78 -
BGF World Financials A2 Köp 219,19 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 118,00 -
Lannebo Europa Småbolag A SEK Köp 12,40 -
Didner & Gerge Småbolag Köp 738,59 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 265,91 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 259,28 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 120,74 -
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 417,91 -
Atlant Stability Köp 1 353,49 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -