Börsen fortsätter att vara huvudalternativet

Vår marknadssyn - Sverige Svensk ekonomi fortsätter att utvecklats urstarkt samtidigt som den gamla riksbanksdirektionen blir kvar vid rodret även efter årsskiftet. Det bör gynna den svenska börsen även mot slutet av det här året.

Den svenska börsen har fortsatt att tugga sig uppåt under oktober och sedan börsen, efter en svag sommar, vände upp i inledningen av september summerar den här uppgångsfasen numera till imponerande 8 procent.

Den svenska ekonomin fortsätter också att imponera. Konjunkturinstitutets barometerindikator låg i oktober på höga 113,3 (där 100 är det historiska genomsnittet) samtidigt som industrins konfidensindikator fortsätter att noteras kring historiska rekordnivåer. Och skulle det vara så att vi har en bostadsbubbla som är på väg att spricka så syns det i alla fall inte hos byggbolagen som fortfarande räknar med att byggandet ska fortsätta att ånga på.

Det är dessutom ganska svårt att tro på generella prisnedgångar på bostadsmarknaden när den svenska sysselsättningen stiger i en årstakt på 3 procent samtidigt som reallönerna fortsätter att öka. Men sen kan det förstås finnas fickor på bostadsmarknaden där prisutvecklingen gått alldeles för snabbt. Historiskt sett har det ändå inte skett några större prisnedgångar när den svenska ekonomin utvecklats så här starkt.

Riksbanken fortsätter dessutom att leverera mycket mjuka räntebesked, och med samma gamla direktion kvar vid rodret även efter årsskiftet är det svårt att se någon drastisk förändring i penningpolitiken. Det här har i alla fall valutamarknaden tagit fasta på och kronan befinner sig nu i en betydligt svagare trend än den gjorde under sommarmånaderna.

Enligt Riksbankens egna prognoser har inflationen dessutom toppat och ska under de närmaste månaderna åter sjunka ner under inflationsmålet på 2 procent. Det kan ge kronan ytterligare skjuts nedåt, eller i alla fall hålla kvar den på nuvarande nivåer.

Något av ett ”drömscenario” med mycket stark ekonomisk utveckling, fortsatt extremlätt penningpolitik och en krona åt det svagare hållet ser därmed ut att finnas kvar även mot slutet av det här året och inledningen av nästa.

Den nervositet som ändå finns baseras snarare på att börsvärderingarna på flera håll ser ansträngda ut och att mycket av den positiva utvecklingen numera är mer eller mindre inprisad i förväntningsbilden. Börsuppgången i år summerar numera till runt 11 procent, exklusive utdelningar.

Därför ska man kanske inte räkna med någon rekordfart på börsen mot slutet av det här året men samtidigt talar också mycket lite för att det ska bli några större sättningar. I alla fall inte utan någon form av extern chock.

Börsen fortsätter därmed att vara huvudalternativet för den riskvillige placerare som söker avkastning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -