Köpvärda fonder i november

Köptips Fler av världens börser handlas på nya rekordnoteringar, med stöd från en bra rapportperiod både i Sverige och i USA.

Det har varit en fortsatt bred aktieuppgång i oktober och alla våra rekommenderade fonder är på plus, men vi passar på att göra en förändring inför november. Enligt Morningstar visar alla globala regioner på en mycket hög månadsavkastning mätt i svenska kronor.

Tokyobörsen har tagit täten i uppgången med hela 8 procents avkastning under månaden. Mycket osäkerhet har skingrats efter det japanska valet där Premiärminister Abes valvinst talar för en fortsättning av den nuvarande policyn - Abenomics - för att få upp inflationen och förbättra tillväxten.

De övriga tillväxtmarknaderna i Asien har också haft en stark period med uppgångar på 6 procent. Tät följt av USA börserna där avkastningen varit knappt 6 procent. De amerikanska teknikjättarna har rapporterat överraskande starka rapporter som eldat på uppgången och tagit Nasdaqindex till en ny rekordnotering.

Stockholmsbörsen har utvecklats lite sämre än övriga europabörser och avkastat 3 procent.  Tillväxtmarknaderna i Latinamerika har haft det kämpigare och precis orkat över 1 procent i avkastning.

Placeras strateg Pekka Kääntä sänker risken i allokeringen från en övervikt på 70 procent aktier till en övervikt på 60 procent aktier och adderar till råvaror på 5 procent, Marknadssyn för november.

Jag väljer att byta ut Didner & Gerge Småbolag till fördel för Spetsfonden Swedbank Robur Ny teknik, som placerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden har fokus på snabbväxande nordiska småbolag.

Förvaltarna av Swedbank Robur Ny Teknik Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, förvaltar tillsammans sammanlagt fyra fonder. De två har jobbat ihop sedan maj 2014, vilket borgar för kontinuitet och stor kännedom om det investeringsunivers det rör sig inom.

Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad. Fokus är på mindre nordiska bolag med en hög grad av affärsinnovation. Förvaltningen är långsiktig och fokuserar på bolag som växer med god lönsamhet och har attraktiv branschställning. Bolagen de investerar i har ett medianmarknadsvärde på 11,8 miljarder kronor, vilket är lågt jämfört med konkurrenterna.

Fonden har en koncentrerad portfölj med 51 innehav. Drygt 50 procent är placerat i svenska bolag, följt av danskabolag på 15 procent. Drygt 13 procent är amerikanskabolag. Fondens två största bet är teknikbolag som står för 50 procent och god tvåa är hälsovårdsbolag med 33 procent av fondens värde

Förvaltarna har lyckats riktigt bra och fonden har avkastat hela 167 procent de senaste tre åren – betydligt mer än kategorisnittet för likande fonder. Fonden har även utklassat Stockholmsbörsens 47 procentiga uppgång, inklusive utdelningar. Även i år har fonden avkastat betydligt mer än Stockholmsbörsen.

Vi tror att fonden kommer att gå bättre än börsen i ett fortsatt positivt aktieklimat.

För den som tror som vi och vill ha fortsatt hög risk i sitt fondsparande hänvisar vi till fonderna i högre risk och högrisk segmentet och medelriskfonder.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

Den som tror att aktiemarknaderna kan lugna ner sig och ta mindre risk hänvisar vi till våra fonder med låg risk. Där hittar vi låg risk hedgefonden Atlant Stability, räntefonden Spiltan räntefond Sverige och Carnegie Corporate Bonds A med sin något högre risknivå kompletterar de två andra.

Den gyllene medelvägen kan vara att välja någon av blandfonderna Swedbank Robur Access Mix eller Carnegie Strategifond.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i november.

HÖGST RISK

 

Basfond

 

Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära: är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.

 

Spetsfond

 

Blackrock World Finance: Fonden investerarar i stora banker och finansinstitut på global basis. Två tredjedelar av portföljen är placerad i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Av fondens kapital är 52 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31) och Asien (16). 

 

HÖGRE RISK    

                        

Spetsfonder

 

Storebrand Global Multifaktor: Fondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

 

Lannebo Europa Småbolag En europeisk småbolagsfond som investerar i hela Europa. Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. Fonden förvaltas av den erfarna duon Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard som under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av Morningstar.

 

Swedbank Robur Ny teknik: investerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden placerar minst 70 procent i små- och medelstora bolag i Norden. Små- och medelstora innovationsdrivna bolag ger möjligheter att öka bolagens vinster snabbare än ekonomin som helhet.

 

MEDELRISK

 

Basfond

 

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

 

Spetsfonder

 

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

 

LÅG RISK

 

Basfonder

 

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

 

Spetsfonder

 

Carnegie Corporate Bonds:. Det är en aktivt förvaltad företagsobligationsfond som långsiktigt lånar ut pengar till svenska och nordiska företag, som har belönats med fem stjärnor av Morningstar.

 

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

 

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

 

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du se maj månads fondval och deras utveckling så är utvärderingen här.

Vill du ha långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
BGF World Financials A2 Köp 231,27 -
Swedbank Robur Ny Teknik A Köp 704,38 -
Atlant Stability Köp 1 354,33 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 120,85 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 270,57 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 286,48 -
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 139,87 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 220,28 -
Lannebo Europa Småbolag A SEK Köp 12,88 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 270,57 -
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 418,77 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -