Monster-aktien bäst i världen

Börs Under de senaste 20 åren finns en Monster-aktie som gett en genomsnittlig årlig totalavkastning på 43,5 procent mätt i dollar. Den som investerade i oktober 1997 har idag fått 1384 gånger pengarna.

Det kalifornienbaserade dryckesföretaget Monster Beverage Corporations aktie har gått starkare än alla andra aktier på marknaderna i Europa, USA och Japan under de senaste 20 åren, enligt konsultfirman Marten & CO.

Monster Beverage grundades den 25 april 1990, och har sitt säte i Corona i Kalifornien. Hemligheten bakom bolagets framgång är främst energidrycker och koncentrat av olika slag. Hälften av dryckesbolagets nyförsäljning kommer från varumärkena Mutant, Hydro och Java Monster.

Monsters energidrycker är framför allt extremt populära bland en yngre målgrupp, så kallade millennials. En del av Monsters energidrycker har anklagats för att orsaka hälsoproblem som ångest, njursvikt och hjärtbesvär.

Företaget har stämts ett antal gånger och deras energidrycker, som ofta innehåller stora mängder koffein och taurin, påstås ha orsakat personers död.

Anklagelserna till trots så går bolaget starkt. 2016 var det 24 året i rad som Monster lyckades öka omsättningen. Försäljningen uppgick till 3,5 miljarder dollar jämfört med 3,1 miljarder 2015.

Under de kommande två åren prognosticeras försäljningen öka till 3,7 miljarder dollar för 2018 respektive 4,1 miljarder för 2019, enligt 4-traders.

Monsters energidrycker säljs nu i 128 länder globalt. I september förra året gick Monster in i vissa regioner i Kina och det är särskilt på denna marknad som bolaget förväntar sig att huvuddelen av tillväxten kommer att finnas de kommande åren.

Enligt banken Credit Suisse har nya produkter och smaker drivit 53 procent av Monsters försäljning under de senaste fem åren. Credit Suisse ser Monster som det främsta valet inom den globala dryckesindustrin just nu.

Hittills i år är aktien upp 24 procent och handlas för närvarande till strax under 58 dollar. Marknadsvärdet uppgår till 33 miljarder dollar. P/e-talet för innevarande år ligger på 39 och för 2018 är det 33,5.

Den aktie i Europa som presterat bäst under de senaste 20 åren är franska Eurofins Scientific.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -