Att lära sig av en aktielegend

Legender Jessie Livermore är en legend på Wall Street. Hans lärdomar finns väl dokumenterade och är lika aktuella i dag som för snart 100 år sedan. Trots det får han alldeles för lite uppmärksamhet.

”Aktiespekulation är det mest fascinerande spelet i världen. Men det är inte ett spel för dumma, eller lata människor i emotionell obalans. Inte heller är det ett spel för äventyrare som söker en genväg till rikedom. De kommer dö fattiga.  - Jessie Livermore, How to trade in stocks.

Under sin långa karriär hann börslegenden Jessie Livermore vinna och förlora miljontals dollar på finansmarknaden. Mest känd gjorde han sig som våghalsig blankare, varpå han gavs smeknamnet The boy plunger.

Livermore satsade stort i börskraschen 1929. Han anklagades till och med för att, genom sitt agerande, ha utlöst krisen. Efter raset ska hans tillgångar uppgått till 100 miljoner dollar i dåtidens penningvärde. 

Han hade också en fäbless för enorma satsningar på råvarumarknaden. Där styr enbart utbud och efterfrågan, varför Livermore ansåg råvaruhandel vara den renaste formen av spekulation.

Resan till toppen var dock långt ifrån spikrak. Livermore förmådde heller aldrig behålla sin enorma förmögenhet. Vid flera tillfällen var han bankrutt, men i unga år lyckades han alltid komma tillbaka.

Varje misslyckande gav nya lärdomar från Wall Street. Kunskapen finns samlats i ett tiotal böcker. Den mest kända är biografin från 1923, The reminiscences of a stock operator.

Boken, skriven av Edwin Lefèvre, är kanske den mest underhållande, samt enligt mig och många andra, en av de främsta kunskapskällorna för den som vill lyckas med värdepappersspekulation.

Trots sin storhet är Livermore okänd för den breda massan. Många stora personligheter har passerat på finansmarknaderna efter hans bortgång. Hans stormiga privatliv fick ett sorgligt slut när han vid 63-års ålder, år 1940 tog sitt eget liv under en djup depression.

Hans professionella erfarenheter är dock lika aktuella idag, 80 år efter hans död. Varför, det svarar Livermore bäst själv på.

”Ingenting nytt händer någonsin på Wall Street. Det beror på att spekulation är lika gammalt som kullarna. Vad som än händer på aktiemarknaden idag, har hänt förut, och kommer hända igen. Glöm aldrig det.

Det kanske låter dumt, men Livermore har rätt. I alla fall om världen målas i breda penseldrag.  Varje tjurmarknad slutar i överdriven eufori, och varje björnmarknad bottnar i extrem pessimism. Sen börjar cykeln om på nytt.

”Det finns bara en sida på aktiemarknaden. Det är den rätta sidan

Aktiemarknaden bryr sig inte om enskilda investerares övertygelse. Marknaden rör sig åt ett håll i taget, och det är rätt håll, menar Livermore. Det gäller att avgöra vilken riktning som innebär minst motstånd, sannolikt är det ditåt börsen kommer röra sig.

Men trots det drar sig även duktiga aktieanalytiker från att spå marknaden som helhet. Utan generell övertygelse om marknaden blir det mycket svårare att lyckas med sina placeringar, tror Livermore.

Att strunta i riktningen på börsen, vore att ge sig ut på seglats utan att innan kolla väderprognosen. I en tjurmarknad stiger närmast alla aktier. I en björnmarknad tar även de fina bolagen stryk. Bara den ena läget ger fördel åt köparen.

Livermore började sin karriär på finansmarknaden vid 15-års ålder. Han utvecklade ett mycket lyckosamt sätt att kortsiktigt tjäna pengar på marknaden. Genom att noga följa prisförändringarna tick för tick fick han en känsla för riktningen.

Men i takt med att han blev äldre kom han till en viktig insikt. De stora pengarna fanns att tjäna i de stora rörelserna på börsen.

”Detta är sannolikt en av de viktigast lärdomarna från mina många år på Wall Street. Att det stora pengarna finns att hämta i de stora rörelserna. Inte i att fånga små fluktuationer på börsen.

Utifrån Livermores lärdomar har uttrycket som ekat på finansmarknaden sitt ursprung. Sit tight and be right. När polletten trillat ner går det att tjäna stora pengar.

Trots att jag läst The reminiscences of a stock operator flera gånger än jag kommer ihåg förvånar jag mig själv med att bryta mot detta rådet gång på gång.

Varför det lockar att ta hem små regelbundna vinster, handlar för mig mycket om att säkra det som redan är vunnet. Men varje gång gör jag mig själv en björntjänst.

”Klipp förlusterna tidigt och låt vinnarna löpa”

Betydligt mer lyckosam hade jag, och många med mig, varit om vi inte övergett våra positioner för småpotatis, utan istället fortsatt rida våra vinnare med den starkaste övertygelsen om att det är rätt beslut. 

Självklart hade det inte gått hem varje gång. Och tids nog blir det alltid dags att ta hem vinsten. Men ett fåtal lyckade affärer med hög vinst skulle mer än väga upp försakade småslantar.

En aktiespekulant har i normala fall aldrig en pistol mot tinningen. Ingen förman mäter och värderar oss efter antalet gjorda affärer. Det finns inget krav på att handla aktier varje dag. Att välja sina strider är ytterligare en insikt här.

”Efter många långa år på Wall Street, efter att ha förlorat och vunnit miljontals dollar, vill jag berätta detta. Det var aldrig mitt tänkande som tjänade mig stora pengar. Det var alltid att jag höll i mina positioner. Förstått? Att jag höll fast vid mina positioner”

New York Stock Exchange

Det finns heller inget egenvärde i att vinna tillbaka tidigare förluster i samma aktier som misslyckandet skett. Ta förlusten och gå vidare till nästa affär.

”Om du inte kan sova på grund av dina aktiepositioner i marknaden, då har du tagit dig vatten över huvudet. Minska din position tills du sover gott.”

Den stress och mentala påfrestning som följer med att satsa mer pengar än vad man är beredd att förlora gör oss till odugliga investerare. Små fluktuationer gör stor skillnad på vårt eget kapital, vilket kan utlösa panikartade beslut påverkade av skräck. Undvik helt den typ av situationer.

”Andra investerare behöver inte alls vara rationella

The boy plunger menar att många investerare lägger mer tid på att välja bil än på sina investeringar. Och det är en sanning som gäller än tydligare med dagens minusränta.

Det finns inget alternativ till aktier. Det har varit mantrat som lockat ovant kapital till börsen. Det är pengar som inte hör hemma på aktiemarknaden. Gång på gång syns bevis på att marknaden inte alls är rationell, framförallt bland aktierna på smålistorna.

”Köper du en aktie på tips från Smith då måste du sälja samma aktie när Smith gör det. Plötsligt är du beroende av denne. Anta att Smith är på semester när det blivit dags att sälja, vad gör du då?

Den sista lärdomen vi hinner med idag är viktig. Köpa inte aktier på tips från någon annan, om du inte är övertygad själv.

Att låta sig inspireras av andra, eller ta del av andras åsikter är en sak. Men när du väljer att trycka på köpknappen måste det ske med självförtroende, och med egen övertygelse om att det är rätt beslut.

Nyttigheterna som finns att lära från Jessie Livermore är långt flera än vad som ryms är. Vill du investera ett par timmar för att bli en bättre investerare finns hans biografi tillgänglig som både PDF och ljudbok. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -