Aktiv förvaltning som gör skillnad

Fondanalys Efterfrågan på bra aktivt förvaltade blandfonder är fortsatt stort enligt statistik från Fondbolagensförening. Placera rekommenderar en aggressiv blandfond som avkastat mycket bra till begränsad risk under flera år.

Blandfonder får ibland onödigt mycket kritik i media. Det sägs att de är dyra och man kan skapa en likande produkt själv genom att köpa en indexfond och en obligationsfond. Men det kan vara svårt att hitta marknadskänslan när man bör över- eller undervikta respektive tillgångsslag.

Placera har hittat ett bra alternativ för den som vill ha lite lägre risk än rena aktiefonder.

Det är en Spetsblandfond med riktig bra aktiv förvaltning. Och framförallt ett alternativ för de som vill ha en investering där risken anpassas till rådande börsklimat och inte vill göra jobbet själv.

Fonden har lyckats bra under flera år med att variera risken över tiden, högre aktieexponering vid stark börs och vice versa vid svag börs. Spetsfonden Sensor Sverige Select tillhör kategorin svenska aggressiva blandfonder.

Det innebär att under normala förhållanden har fonden cirka hälften av kapitalet investerat på börsen.

Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De har stora frihetsgrader och kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Ulf Öster och Stefan Olofsson

Fondens investeringsprocess sker genom en så kallad top-down analys. En marknadsanalys är första steget i processen, den tar tempen på hur finansmarknaden ser ut. Här ser man på flera viktiga faktorer: var i konjunkturuppgången vi är, och hur centralbankerna agerar, börsföretagens vinstutveckling och dagens värderingar, och hur nettoflödet av kapital till aktiemarknaden ser ut. Man försöker helt enkelt förstå var finansmarknaden är på väg det närmaste halvåret.

Detta ger aktieexponeringen, det vill säga andelen av fonden som ska vara investerade i aktier kontra räntor. Utifrån makroläget bestämmer man vilka sektorer som drar fördel av det ekonomiska läget, vilka som är svaga sektorer och vilka sektorer som har strukturella drivkrafter. Man är inte rädd för att avvika mot index och flera sektorer som ingår i aktieindex saknas helt i fonden.

Slutligen sker ett koncentrerat urval av aktier inom respektive bransch. Stefan Olofsson lägger stor vikt vid aktievalen. Han ser på flera viktiga faktorer när han väljer ut aktier tillfonden. Bolagets p/e-talsvärdering ska inte vara för hög men det ska ställas i förhållande till vinsttillväxten (peg-tal). Investeringar görs gärna i bolag med en bra ledning och tydligt historik..

Istället för företagsobligationer har förvaltarna valt att ha preferensaktier som är något tryggare och ger en större utdelning än rena företagsobligationer. Utöver det har man även likvida medel i form av kassa.

Fonden har en koncentrerad portfölj på totalt 20 innehav. De fem största innehaven utgör 34 procent. Halva portföljen består av stora bolag, 28 procent är medelstora bolag och resterande del är småbolag.

Industrisektorn står för drygt 37 procent, följt av finansbolag på 25 procent. Fonden äger inga banker, det är preferensaktier inom fastighetssektorn som klassas som finansbolag i fonden.

Sedan fondstart har i genomsnitt aktieexponering varit 80 procent. Den varier dock från dryga 50 procent som lägst, till nästan 100 procent aktieexponering. Den aktiva förvaltningen av båda aktie- och räntedelen har burit frukt.

De senaste tre åren har fonden stigit med drygt 31 procent, vilket placerar den i absoluta toppen i kategorin där snittavkastningen uppgår till 13,5 procent. Det är en riktigt bra prestation med en lite högre risknivå än genomsnittsfonden.

Det som är anmärkningsvärt bra är fondens goda avkastning jämför med rena Sverigefonder. Även här har fonden levererat en betydligt högre avkastning. Men avkastningen för Sensor Sverige Select har levererats till en klart lägre risknivå, mätt som standardavvikelse än rena aktiefonder. Riskjusterat är det en riktigt bra prestation.

Den årliga förvaltningsavgiften är högre än kategorisnittet. Fonden har belönats med fem stjärnor av Morningstar och förvaltar idag 250 miljoner kronor. Placera tycker att spetsfonden Sensor Sverige Select är köpvärd i en långsiktig fondportfölj, trots den höga förvaltningsavgiften. Och för den som inte vill hålla på med allokering mellan räntor och aktier är det ett klockrent köp.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sensor Sverige Select A Köp 231,65 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -