Aktien som delat ut i över 200 år

Aktier Aktieinvesterare gillar stabila utdelningsbolag. Ett bolag i världen har delat ut konsekvent i över 200 år. Och under de senaste 20 åren har bolaget dessutom höjt utdelningen varje år.

Vattenbolaget York Water Company i staden York mitt emellan Gettysburg och Harrisburg i delstaten Pennsylvania har haft en årlig utdelning i mer än 200 år.

När York Water Company grundades 1816 hade franske kejsaren Napoleon precis slagits vid Waterloo, avsatts och förvisats till ön St. Helena. Det var långt före slaget vid Gettysburg som ägde rum 1-3 juli 1863.

Ända sedan starten har bolaget försett Pennsylvania med rent vatten och ända sedan bolaget grundades har de delat ut pengar till sina aktieägare.

I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet var den största rädslan i många städer att elden skulle gå lös. Bostäder och kontor värmdes upp med eldar, stearinljus och oljelampor. Staden York hade flera gånger varit nära att slukas helt av eldens flammor. Stadens brandutrustning räckte med nöd och näppe till.

Av det skälet gick stadens köpmän samman med målet att bilda ett offentligt vattenverk som både skulle ge rent vatten till staden York och samtidigt kunna ge den nödvändiga volymen vatten i händelse av eldsvåda. 

Den 23 februari 1816 grundades York Water Company och redan i slutet av 1816 hade 35 bostäder rinnande vatten. Idag värderas företaget till 380 miljoner amerikanska dollar.

York Water delar ut kvartalsvis. Direktavkastningen ligger på drygt 2 procent på nuvarande börskurs. Under 2017 lågt omsättningen på 48,7 miljoner dollar och den väntas öka med 5 procent till 51 miljoner dollar under 2018, enligt 4-traders.

Under de senaste tolv månaderna har aktien backat med 18 procent och handlas för närvarande på 29,5 dollar.

Största ägare i bolaget är den globala kapitalförvaltaren Vanguard med en ägarandel på 5,7 procent. Näst störst är Blackrock.

Inget annat publikt aktiebolag i världen har konsekvent delat ut pengar varje år i över 200 år. Affärsidén är enkel och efterfrågan på vatten kommer inte att minska så länge som folkmängden är någorlunda konstant. Aktien borde således passa utmärkt i en kräsen utdelningsinvesterares portfölj även framöver. 

Nackdelen är det höga p/e-talet som för närvarande ligger på 30 och p/b-talet ligger på 3,2, enligt 4-traders.

York Water har höjt utdelningen varje år under de senaste 20 åren. För att rankas som en utdelningsaristokrat behöver bolaget höja utdelningen varje år under 25 år. Då kommer aktien förutom att ha delat ut pengar längst även att tillhöra bolagen med den stabilaste utdelningstrenden. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -