Tio köpvärda fonder i mars

Köptips Efter en ovanligt stark börshausse i januari har volatiliteten och oro letat sig tillbaka till finansmarknaderna och februari har bjudit på betydligt svagare börser.

Stockholmsbörsen har backat en knapp procent inklusive utdelningar den senaste månaden. Även globalt aktieindex har haft negativ avkastning. I spåren av oron har den amerikanska dollarn gjort en tvärvändning och stärkts. Dollarn har ökat med drygt tre procent i värde mot kronan vilket ökar avkastningen för utländska fonder noterade i dollar, när fondvärdet räknas om till svenska kronor.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn för mars så håller Placera kvar allokeringen på 60 procent aktier. Vi väljer att inte göra några förändringar på fondtopplistan, då vi tror att det är bättre att sitta stilla i båten än att börja stöka om för mycket i fondportföljen och hamna fel. Vi rekommenderar i första hand låg- och medelriskfonder.

Den senaste månaden har sju av tio på fondtopplistan haft positiv avkastning, vilket är mycket bra. Det är också en av anledningarna att vi väljer att inte göra några byten.

Fondlistans två lågriskfonder har som förväntat haft en positiv utveckling. Lågriskhedgefonden Atlant Stability och räntefonden Spiltan räntefond Sverige har visat sig att passa utmärkt för den som vill ta mindre risk.

Atlant Stability har levererat bra i turbulenta perioder som nu senast och den strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Mer överraskande är att två fonder med högst risk klarat av månaden bra. Delar av avkastningen får tillskrivas den allt svagare svenska kronan som gör att värdet på utländska investeringar gynnas. Högst avkastning av fonderna med högsta risken har SEB Östeuropa Småbolag haft följt av Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära.

Vårt tredje val av fond i högsta risksegmentet är Länsförsäkringar Japan indexnära. Den globala tillväxten växer snabbare än på flera år vilket gynnar den exportdrivna och cykliska Tokyobörsen. Det är den nästa största aktiemarknaden i världen efter den amerikanska. Vi tror att en Japanfond kommer att gå bättre än globalt aktieindex i ett fortsatt positivt aktieklimat.

Lannebo Europa Småbolag har också överraskat på uppsidan med positiv avkastning. Det är bra med tanke på att de europeiska börserna avkastat lite sämre än Stockholmsbörsen i februari. Förvaltarna har hittat en bra sammansättning av bolag till fonden. Några av fondens största innehav har stigit i värde den senaste månaden.

Vårt globala fondval Storebrands Multifaktor, har historiskt avkastat bättre än kategorisnittet vid ett sämre börsklimat, vilket vi ser som en bra tillgång om det nu fortsätter att vara oroligt och stökigt på finansmarknaderna. Vårt val som ger exponering mot Sverige och Norden är Swedbank Robur Ny teknik har nordiskt fokus. Det är också en branschfond med fokus på innovativa småbolag inom teknologi, media, telekom och läkemedel. Den har klarat av starten på 2018 bra och har positivt avkastning.

För den som vill ta mer risk men inte lika mycket som i en ren aktiefond, har vi två blandfonder på fondlistan. Den passivt förvaltade Swedbank Robur Access Mix eller Carnegie Strategifond som är aktivt förvaltad. Blandfonder har fördelen att genom aktiv förvaltning, fördelningen mellan räntor och aktier, skapa en mer balanserad avkastning när aktiemarknaden går trögt.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

För den som inte tror som vi och vill ha fortsatt hög risk i sitt fondsparande hänvisar vi till fonderna i segmenten högre risk och högst risk.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i mars.

Läs också den halvårsvisa utvärderingen av hur våra fondtips gått.

 

HÖGST RISK

Basfond

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.

Länsförsäkringar Japan indexnära följer de 320 största bolagen som ingår MSCI Japan index. Andelen stora bolag är knappt 93 procent och medelstora bolag utgör 7 procent. Bolagen i fonden har i genomsnitt ett börsvärde på 83 miljarder kronor.

Spetsfond

SEB Östeuropa Småbolag investerar i mindre bolag med ett marknadsvärde på högst 5 miljarder kronor, med bra förutsättningar för en tydlig vinsttillväxt. Fonden föredrar välskötta bolag med en inte allt för hög värdering.

 

HÖGRE RISK    

Spetsfonder

Storebrand Global Multifaktor: Fondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Lannebo Europa Småbolag är en europeisk småbolagsfond som investerar i hela Europa. Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. Fonden förvaltas av den erfarna duon Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard som under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av Morningstar.

Swedbank Robur Ny teknik investerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden placerar minst 70 procent i små- och medelstora bolag i Norden. Små- och medelstora innovationsdrivna bolag ger möjligheter att öka bolagens vinster snabbare än ekonomin som helhet.

 

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

 

Läs också Pekka Käänta: Varning för stökig månad

Läs också Fredrik von Schantz: Tio köpvärda aktier i mars

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 149,07 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 116,66 -
SEB Östeur S&M Bolag ex Ryss C EUR Lux Köp 49,64 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 295,40 -
Lannebo Europa Småbolag A SEK Köp 12,75 -
Swedbank Robur Ny Teknik A Köp 727,24 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 266,36 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 274,31 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 121,21 -
Atlant Stability Köp 1 359,24 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -