USA hetast när Europa vacklar

Fonder Stigande politisk oro i Europa har ökat nettoinflödet till amerikanska passivt förvaltade produkter i maj. Det framgår av in- och utflöden i börshandlade fonder.

Nettoinflödet till passivt förvaltade börshandlade produkter i maj var drygt 300 miljarder kronor. Det är i nivå med aprils inflöde. Ackumulerat är nettoinflödet till tillgångsslaget under fjolårets rekordstarka nettoinflöde, ennligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Nästan tre fjärdedelar av hela nettoinflödet till passivt förvaltade produkter letade sig till amerikanska aktierelaterade produkter under maj. Investerarna föredrog amerikanska storbolag, men det var även stor efterfrågan på amerikanska småbolag. En amerikansk stark rapportperiod och lägre företagsskatt tillsammans med ökad europeisk politisk oro är tydliga anledningar till det stora nettoinflödet.

Inflödet till ränteprodukter var fortsatt stort i maj, men klart lägre än i april. Klart populärast var relativt säkra företags räntefonder så kallad Investment Grade. Näst mest populär var räntefonder i korta amerikanska räntepapper under två års löptid, räntepapper med korta löptider anses vara mindre känsliga för höjda räntor. Även inflationssäkrade obligationer så kallade TIPS, såg ett klart stigande intresse från investerarna under månaden.

Ädelmetallen guld som brukar vara en klassisk tillflykt i orostider hade nettoinflöden i maj. Det var tredje månaden i rad med tydligt nettoinflöde.

Investerarna har fortsatt att nettosälja europeiska aktieprodukter för över 52 miljarder kronor under maj. Det är koncentrerat till investeringar i huvudsak inom eurozonen. Europiska aktiefonder har haft stora nettoutflöden det senaste kvartalet, totalt på över 150 miljarder kronor. Det är det största nettoutflödet sedan i slutet på 2016. Här spökar sämre makrostatistik tillsammans med stigande politisk oro.

Efter rekordinflöden har intresset för tillväxtmarknadsaktier svalnat betydligt. Det har varit stor valutaoro kring flera tillväxtmarknadsvalutor den senaste månaden. Det har även spridit sig till de lokala börserna och även räntemarknaden.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 43 200 miljarder kronor, vilket är en ökning med 4,8 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -