Indexförvaltning är också aktiv

Fonder Det passivt förvaltade kapitalet har vuxit enorm det senaste decenniet. Bakom den hisnande tillväxten står enkelhet och ett lågt pris. Det är lätt att förstå vad man som konsument köper och framförallt är det billigt. Men just enkelheten ett följa ett aktieindex gör förvaltningen mer aktiv än vad många tror.

Ett aktieindex byter bolag efter hur stort intresset är för bolagens aktie på börsen.

Därför fångas de hetaste trenderna fångas upp i index, även om det sker med fördröjning. Det vittna inte minst veckans indexförändring i världens mest kända aktieindex, det ikoniska Dow Jones Industrial Average Index.

Världens näst äldst amerikanska aktieindex är en bra mätare på just förändring. Idag lämnar GE som sista originalmedlemmen från år 1896 indexet.

Från början var det ett index innehållande stora industribolag. Idag är det ett väldiversifierat index med teknik som främsta sektor, följt av industribolag och konsumentbolag. Indexet har sakta men säkert transformerat sig efter aktiemarknadens aptit på nya intressanta bolag.

Bolag i index har kommit och gått. Det är investerarnas och fondförvaltare kollektiv som på sikt bestämmer vilka bolag som ska ingå. Det är tydligt i Dow Jones index. GE lämnar som sista originalmedlem index efter 122 år. Intresset för elkonglomeratet GE krympt och aktien fallit 40 procent på tre år.

Vi hittar liknande mönster på Stockholmsbörsen. På måndag är sker det årliga bytet i OMXS30-index. Det index som innehåller de 30 största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Vårt eget Dow Jones index om du så vill.

Den tidigare investerarfavoriten Fingerprint får lämna. Det sker efter en 80 procentig nedgång i aktien det senaste året, och en ständigt minskad handelsaktivitet.

Fingerprint hör absolut inte längre hemma bland de största bolagen med ett börsvärde på drygt 2 miljarder kronor. In kommer Hexagon som under Ola Rollens styre haft en enorm kursutveckling de senaste 20-åren. Börsvärdet uppgår till 181 miljarder kronor.

Investerarna gillar aktien, fonderna köper mer och nu har finansmarknaden sett till att aktien kvalar in i OMXS30-index.

Indexförvaltningen är alltså mer aktiv och mycket mer mottaglig för finansmarknadens trender än vad många tror. Och på sikt anpassar sig index till de sektorer som anses vara hetast. Om det är det smartaste sättet att placera sitt aktiekapital är fortfarande dock inte självklart.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -