Det försiktiga fondalternativet

Köptips Efter sommaren börsrally på Stockholmsbörsen har avkastningen det senaste året landat på drygt 14 procent inklusive utdelningar. Vilket är en av de bättre årsavkastningarna de senaste åren. Men avkastningen har svajat fram och tillbaka under året.

Flera faktorer göra att volatilitet kommit tillbaka på finansmarknaderna efter några år av ett bedrägligt lugn. Under årets har vi sett en stigande inflationsoro, handelskrig, politiska spänningar i Italien, en allt långsammare Brexit-förhandling och inte minst utökade sanktioner mot Ryssland och nya mot Turkiet. Lägg till en allt starkare dollar som stökat till det på tillväxtmarknaderna och fått valutor att kollapsa och räntor att stiga betydligt.

En mix som gör att det finns behov av placeringar att sprida riskerna med. Obligationer har under flera år gett en allt magrare avkastning. Enligt Morningstar har kategorisnittet för långa obligationsfonder stigit med blygsamma 0,1 procent det senaste kvartalet och sträcker vi ut tidsaxeln till de senaste två åren så har de gett under 1 procent.

Placeras försiktiga fondalternativ, ett alternativt placeringsförslag och komplement till obligationsfonder som vi har med i Pekkas månadsstrategi, har fortsatt att leverera en jämn avkastning.

Vi har haft det som ett placeringsalternativ under drygt två år. Under den perioden har det avkastat 7,5 procent jämfört med Stockholmsbörsen stora uppgång på 30 procent med utdelningar. Vilket motsvarar 25 procent av Stockholmsbörsens uppgång, men det kommer till en risk som är lägre. Samtidigt har obligationer avkastat i snitt under en procent.

I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins historiska utveckling jämfört med Stockholmsbörsen inklusive utdelningar och kategorisnittet för obligationsfonder.

Under sommaren har avkastningen varit 3,2 procent samtidigt som Stockholmsbörsen stigit med drygt 5 procent. Alla fyra hedgefonder har stigit under sommaren. Även de trendföljande hedgefonderna har fått upp ångan särskilt den senaste månaden. De har gynnats av tydliga trender på de amerikanska börserna och en starkare dollar.

Stigande volatilitet brukar vara en bättre miljö att hitta avkastning i för de trendföljande hedgefonderna. Historiskt har de levererat avkastning när den som bäst behövs i en portfölj.

Då båda så kallade lång/kort hedgefonderna PriorNilsson Idea och Norron Select R har det senaste halvåret utvecklats precis i nivå med Stockholmsbörsen. Vilket får anses bra med tanke på att de i stort investerar på Stockholmsbörsen och använder möjligheten att blanka aktier och index. En lång /kort hedgefond ska inte gå upp eller sjunka lika mycket som ett aktieindex, då man oftast har en lägre exponering och risknivå.

Lyfter vi blicken och tittar tillbaka på det senaste året så har avkastningen varit fortsatt bra. På ett år sikt har Placeras försiktiga fondalternativ avkastat knappt 5,5 procent jämfört med Stockholmsbörsens 14,4 procent. På tolvmånader spretar avkastningen för hedgefonderna. De så kallade lång/kort hedgefonderna är på plus. Båda har faktiskt lyckat ha en högre avkastning än Stockholmsbörsen. RPM Galaxy har i princip en oförändrad utveckling och SEB Asset Selection har backat drygt 10 procent.

Placera rekommenderar SEB Asset Selection Opp C-H SEK, Norron Select R, PriorNilsson Idea och RPM Galaxy som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning. Fondernas egenskaper beskrivs i Det försiktiga fondalternativet.

Den kritik man brukar ha mot hedgefonder är att de oftast är dyra. Det stora flertalet av fonderna är väldigt affärs- och handelsintensiva vilket göra att transaktionskostnader sticker iväg. Förutom det ingår oftast en resultatbaserad avgift som stiger ju bättre fonden avkastar.

Kan man svälja de höga fondavgifterna kan den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen vid en längre börsnedgång. Det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
PriorNilsson Idea Köp 2 692,82 -
Norron Select R Köp 184,44 -
Köp 977,63 -
Köp 132,38 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -