Så påverkar räntehöjningen bolånen

Privatekonomi Riksbanken valde att höja reporäntan i december. Se här hur det kommer att påverka dig som har bolån.

Under torsdagen valde Riksbanken, med riksbankschef Stefan Ingves i spetsen, att höja reporäntan med 25 punkter från -0,50 procent till -0,25 procent.

För dig som har bolån kommer din bolåneränta därmed med största sannolikhet att stiga inom kort. Höjningen berör till en början dig som har rörlig boränta, men på sikt kommer även du som har bunden boränta att påverkas av den höjda reporäntan, men det sker först när du lägger om dina lån.

Enligt Riksbankens ränteprognos så kommer nästa höjning sannolikt att ske under andra halvåret 2019.

Om reporäntan höjs med ytterligare 25 punkter under andra halvåret nästa år, är det högst troligt att bankerna hänger på, och höjer sina rörliga boräntor med motsvarande eftersom den rörliga boräntan normalt sett följer reporäntan.

Från dagens snittränta på cirka 1,5 procent skulle det innebära en höjning av boräntan till 1,75 procent i ett första steg redan nu vid årsskiftet. Med ytterligare en höjning med 25 punkter under andra halvåret 2019 skulle snitträntan på bolån hamna på två procent redan nästa år.

För dig som har ett bolån på tre miljoner kronor innebär en boränta på två procent en räntekostnad på 5 000 kronor per månad, före ränteavdrag.

Det kan jämföras med en boränta på 1,5 procent på samma bolån, som innebär 3 750 kronor i räntekostnad per månad, före ränteavdrag. Det handlar alltså om 1 250 kronor mer i räntekostnader varje månad för dig med ett bolån på tre miljoner.

En färsk rapport från SBAB visar att var tionde person med bolån skulle bli tvungen att flytta om ränteutgifterna ökar med 2 000 – 3000 kronor per månad. Och omkring hälften skulle bli tvungna att dra ned på konsumtionen.

En höjning av boräntan på omkring 3 000 kronor är högst realistisk inom en treårsperiod för många bolånetagare, om räntan höjs i den takt som Riksbankens gav besked om under torsdagen.

Ponera att reporäntan höjs stegvis till tre procent inom tre år, det skulle betyda 7 500 kronor i ränta per månad på ett bolån på tre miljoner kronor, före ränteavdrag.

Det kan jämföras med dagens snittränta på 1,5 procent, vilket handlar om 3 750 kronor per månad på bolånet på tre miljoner kronor. Alltså skulle en höjning av boräntan på tre procentenheter innebära en höjning i kronor med runt 3 000 kronor för dig med ett bolån på tre miljoner kronor.

 

Bolån 2 % ränta 3 % ränta 4 % ränta 6 % ränta  
1 mkr 1 667 kr/mån 2 500 kr/mån 3 333 kr/mån 5 000 kr/mån
2 mkr 3 333 kr/mån 5 000 kr/mån 6 667 kr/mån 10 000 kr/mån
3 mkr 5 000 kr/mån 7 500 kr/mån 10 000 kr/mån 15 000 kr/mån
5 mkr 8 333 kr/mån 12 500 kr/mån 16 667 kr/mån 25 000 kr/mån

 

För att räkna ut din totala boendekostnad behöver du också räkna med amortering och ränteavdraget som vi har idag. Avdraget innebär att du får tillbaka 30 procent av den räntekostnad du haft under året i nästa års deklaration.

För de som lånar mycket både i förhållande till sina inkomster och till bostadens värde, kan amorteringskravet landa på tre procent av bolånet per år.

Det handlar om den som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga inkomst, före skatt, (1 procent i amortering) och samtidigt har en belåningsgrad över 70 procent av bostadens värde (2 procent i amortering), som får amortera tre procent på bostadslånet.

Ett lån på tre miljoner handlar det då om 7 500 kronor per månad i amortering. Med en ränta som höjs med cirka 3 000 kronor, från 3 750 kronor till 7 500 kronor, blir den totala boendekostnaden alltså 11 250 kronor före ränteavdrag.

Reporäntan

Reporäntan är Riksbankens styrränta, alltså den ränta bankerna får betala när de lånar pengar i Riksbanken.

Reporäntan har genom åren gradvis höjts och sänkts efter hur Riksbanken har bedömt utvecklingen av konjunkturen och inflationen.

Sedan februari 2015 har räntan varit negativ. Idag höjdes reporäntan från -0,50 procent till -0,25 procent efter Riksbankens räntebesked under torsdagen.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -