Insplorion: tidsplan i batterisensorprojekt accelereras efter beviljat EU-anslag

Cision Promoted Spotlightlistade sensorteknikbolaget Insplorion och brittiska partnern AGM Batteries har fått anslag från EU på 860.000 euro, nära 9 miljoner kronor, för finansiering av batterisensorprojektet inBAT Sensing och bolagen ligger nu i startgroparna för att komma i gång med projektet.

"Vi kan nu accelerera vår utvecklingstakt. Tidigare har vi varit fokuserat på själva sensorn men nu har vi finansiering för hela batteripaketet", säger Patrik Dahlqvist, vd för Insplorion i en kommentar till nyheten.

Patrik Dahlqvist

Anslaget täcker drygt halva projektbudgeten och av det tilldelade beloppet går 60 procent till Insplorion och resterande till AGM Batteries som är huvudsamarbetspartner.

Samarbetet mellan bolagen har pågått i flera år, något som AGM Batteries försäljningschef Ian Whiting kommenterar på följande sätt i det gemensamma pressmeddelande som skickades ut under torsdagen:

"AGM har skapat ett nära och starkt samarbete med Insplorion under de senaste två åren och ser detta projekt som ett viktigt steg framåt för att utveckla och demonstrera inBAT i fullt fungerande celler och batteripaket".

Projektet inBAT Sensing syftar till att utveckla lösningar som optimerar batteriutnyttjande, med utnyttjande av sensorteknik som mäter laddning och hälsan i litium-jon batterier. Primära marknader i samarbetet med AGM Batteries är generell energilagring, industriella elverktyg samt applikationer inom nischelbilar. Därtill kan nämnda licensavtal för andra applikationer komma ifråga.

Efter anslagen som tilldelats kan projektet starta under våren för att sedan löpa under två år.

Batteriteknik i fokus

Samarbetet med AGM Batteries är ytterligare ett exempel på Insplorions satsning på batteriteknik, som nu utgör bolagets tyngdpunkt.

"Batterisensorer är i dag vårt viktigaste projekt, även om luftsensorer också gått framåt efter tekniska framgångar som gör att vi där kan närma oss en lansering. Men ska jag göra en skattning så går kanske knappt hälften av våra resurser till batteriteknik, något mindre till luftkvalitet och resterande till mätinstrument som var det område där vi startade", säger Patrik Dahlqvist.

Battericeller med orange sensordel, där elektroder sticker upp på var sida. (Källa: Insplorion)

Inom batterier har Insplorion två större projekt. Utöver AGM Batteries även samarbetet med den amerikanska fordonskomponenttillverkaren Littelfuse, ett projekt som Insplorion informerade om under fjolåret.

"Det är i grunden samma teknik som vi nyttjar i dessa samarbeten, men med olika affärsstrategier. Vi vill göra mer själva för att inte bli för beroende av andra och där kommer AGM Batteries in, ett samarbete som handlar om litet mindre skala för nischapplikationer där vi kan stå för tillverkningen av sensorerna själva. Littelfuse är en annan skala, de ligger snäppet under Bosch och Delphi i storlek som underleverantör till fordonsindustrin och det kan handla om miljontals sensorer till  batterier och elfordon. Här tänker vi oss att de kan tillverka huvuddelen av sensorn och dess elektronik men där Insplorion står för nanopartiklarna som är kärnan i sensorytan.", säger Patrik Dahlqvist.

Bland produkter från AGM Batteries nämner han specialbatterier där det finns särskilda krav på extra kraft och låg vikt, exempelvis drönare och nischade fordon som behöver mycket kraft.

Övertygande success-rate i anslagstilldelning

Det här är inte första gången Insplorion erhåller bidrag och anslag för sin högteknologiska forskning. Det har snarare varit ett återkommande tema.

"Ja, vår success-rate får nog sägas vara ovanligt hög, inte hälften men närapå. Det finns också mycket att söka och vi är aktiva här, dessutom ligger vi rätt i tiden med inriktning på områden som luftkvalitet och energibesparande batteriteknik. Att vi kan få dessa anslag ger också bra signaler om vår forskning och var vi står som bolag", konstaterar Patrik Dahlqvist.

Sammantaget har bolaget tilldelats anslag på cirka 20 miljoner kronor sedan starten 2010.

Det nu aktuella anslaget kommer från Eurostars, ett program i samarbete mellan EUREKA och EU-kommissionen, men finansierat genom nationella budgetar från 36 deltagande länder.

(Källa: Infront)

Insplorions aktie har varit volatil i perioder och uppvisar ett mönster som inte är ovanligt för listade forskningsbaserade bolag. EP Access slutsats i en uppdragsanalys som publicerades under hösten är att det finns en hög potential med hög risk.

"Vi konstaterar att marknaden värderar Insplorion till en genomsnittlig sannolikhet om cirka 10 procent för genombrott av dessa slag, något vi finner lågt, samtidigt som risken för uteblivna genombrott måste beaktas", skriver EP Access analytiker.

Firmans egen bedömning är att Insplorion når genombrott inom både batteriapplikationer och sensorer för luftkvalitetmätning och räknar fram ett nuvärde på drygt 2 miljarder kronor för bolaget. Börsvärdet för närvarande cirka 125 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -