Köpvärda fonder i sommar

Köptips Vi närmar oss halvårsskiftet och gör fondvalen redo för årets andra halvlek. Årets första halvår har bjudit på enastående bra avkastning, trots en miljö med mycket geopolitisk oro. Placera passar på att genomföra ett byte inför sommaren.

När man drack champagne på nyårsafton var det få som trodde att finansmarknaden skulle bjuda en historiskt stark börsutveckling första halvåret 2019.  Visst har det varit svängigt, och den senaste tiden kommer det dagligen makrostatistik som indikerar på en dämpad utveckling för världskonjunkturen. Och som inte det vore nog så är det förnyad oro för ett eskalerande handelskrig.

SIX Return Index

Det är helt enkelt en miljö som inte borde vara den bästa för aktier. Men trots det så har börserna fortsatt norrut i juni efter den överraskande stora nedgången i maj. Placeras köpvärda fonder har haft en bra börsmånad där alla fonder landar på plus.

För den som vill läsa mer hur Placeras strateg Pekka Kääntä, tänker inför sommaren hänvisar jag till hans marknadssyn

Jag passar på att göra ett fondbyte inför sommaren för Placeras köpvärda fonder. Ett fondval som gäller över hela sommaren då vi tar sommaruppehåll nästa månad, för att komma tillbaka utvilade inför hösten.

Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix tas bort. Fonden har varit med väldigt länge och det finns tre andra fondval i riskkategorin medelriskfonder. Jag tar i stället in den aktivt förvaltade fonden Swedbank Robur Östeuropa.

Trots att Östeuropafonder har haft en bra utveckling i år så tror vi att det finns flera faktorer som talar för regionen.

Östeuropa har en fortsatt tydlig tillväxt samt en låg värdering. Tillväxten de närmaste åren spås vara klart högre än i Västeuropa. Lägg till att två av regionens största börser, Moskvabörsen och Istanbulbörsen, handlas på ovanligt låga värderingar. Jämfört med övriga tillväxtmarknader är värderingsrabatten på både Moskva och Istanbulbörsen historiskt låg. Något som ger ovanligt hög direktavkastning på Moskvabörsen. En uppsjö av stora ryska bolag ger direktavkastningar på över 10 procent.

Swedbank Robur Östeuropa är aktivt förvaltad sedan 2016 av Elena Lovén. Hon har under sina tre år lyckats mycket bra med att leverera en hög riskjusterad avkastning.

Elena Lovén

Investeringsprocessen har en långsiktig horisont och en aktiv strategi som fokuserar på bolagsval och letar undervärderade bolag. Stor vikt läggs på bolagsledningen och styrning av bolaget samt ägarstrukturen. Förvaltaren föredrar bolag med bra potentiell tillväxt och en stark marknadsposition. Bolagets värdering är central, tillsammans med lönsamheten, en bra utdelningspolicy och en stark balansräkning. Även sektor-, region- och temaanalys är viktiga delar i investeringsstrategin. Fonden följer även Swedbank Roburs policy för ansvarsfulla investeringar.

Långsiktigheten i investeringarna är tydlig. Hela sju av fondens tio största innehav har varit med i mer än tre år.

 

Drygt en tredjedel av innehaven är energibolag. Näst största sektor är finansbolag på 27 procent, följt av råvarubolag på 12 procent. Största bolag är den ryska energijätten Gazprom som väger runt 10 procent.

Under Elena Lovéns förvaltning har fonden levererat en av de högsta avkastningarna i kategorin Östeuropafonder. Fonden har haft en högre avkastning än både kategorisnittet av liknande fonder och jämförelseindex varje enskilt år. Avkastningen har kommit till en risk som är klart lägre än kategorisnittet, faktiskt den lägsta i kategorin, vilket gör det till en riktigt bra prestation. Fonden har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

Ett ytterligare plus är den förhållandevis låga förvaltningsavgiften på 1,5 procent, vilket är betydligt lägre än kategorisnittet.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

För den som tror på fortsatt stark börsutveckling och vill ha högre risk i sitt fondsparande hänvisar vi till övriga fyra fonder inom segmentet högst risk och högre risk.

För den som vill minska risken i fondportföljen över sommaren, så hänvisar jag till segmenten låg risk och medelrisk.

Lågriskfonderna utgörs förutom IKC Avkastningsfond av räntefonden Spiltan räntefond Sverige. Båda fonderna har levererat positiv avkastning i juni.

Totalt har vi tre medelriskfonderna. Vi erbjuder två bra aktivt förvaltade blandfonder. Carnegie Strategifond som letar investeringar bland välskötta värdebolag och klassas som en balanserad blandfond.

För den som vill ta mer risk är valet Sensor Sverige Select. En aggressiv blandfond som har tillväxtaktier i fokus och en aktiv förvaltning av fördelningen mellan aktier och ränteinvesteringar. En fond som klarat den senaste månadens turbulens bra med en liten nedgång.

Atlant Opportunity är det tredje och sista fondvalet i medelrisksegmentet. Fonden är marknadsneutral vilket gör att den har möjlighet att leverera positiv avkastning även under sämre börsklimat. Vilken den har bevisat under de tre senaste åren och även den senaste månaden.

HÖGST RISK

Basfond

Swedbank Robur Östeuropa: En Östeuropafond som levererar en hög riskjusterad avkastning till fondkategorins lägsta risk.

Öhman Etisk Emerging Market: En indexnära fond som investerar i bolag som har ett ledande hållbarhetsarbete. Fonden följer utvecklingen för de största bolagen tillväxtmarknaderna. Fonden består normalt mellan 200 till 400 bolag. Fondens jämförelseindex är MSCI Emerging Markets.

 

HÖGRE RISK

Spetsfonder

C Worldwide Sweden Small cap 1A: En småbolagsfond med relativt låg risk och fondkategorins högsta avkastning. Fonden har ett tydligt fokus på mindre bolag som växer med en långsiktig strukturell tillväxt oberoende av konjunktur.

DNB Health Care: Investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier. Målet är att ha en diversifierad portfölj med exponering mot de delsegment man tror på.

Morgan Stanley Investment Fund Global Opportunity A. Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

 

MEDELRISK

Spetsfonder

Atlant Opportunity: En aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktie-, ränte- och derivatstrategier. Fonden har lyckats balansera börsens upp- och nedgångar på ett förträffligt sätt.

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefonden som

har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer, företrädesvis noterade i svenska kronor. Fonden blev nyligen utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

 

Våra tips på tio köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval. Vill du gå ännu längre och få hela fondportföljer så läs min så gör jag texter där jag berättar hur jag investerar min tjänstepension, PPM-sparade och mitt barnspar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Öhman Emerging Markets A Köp 198,02 -
Swedbank Robur Östeuropafond A Köp 38,61 -
C Worldwide Sweden Small Cap 1A Köp 444,32 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 746,60 -
Köp 366,37 -
Atlant Opportunity Köp 1 211,95 -
Sensor Sverige Select A Köp 256,10 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 422,62 -
IKC Avkastningsfond Köp 119,62 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 122,81 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -