Upp 400 procent - så hittar förvaltarduon vinnarna i techbranschen

ANNONS Den 7 november lanseras den nya fonden Lannebo Teknik Småbolag. Här är förvaltarnas knep för att hitta morgondagens stjärnor i den globala techsektorn. ”Egentligen ganska enkelt”.

2015, i ett höstvarmt Palo Alto, träffade förvaltaren Johan Nilke bolaget Sinch. De förberedde sig då för en notering på Stockholmsbörsen. 

”Eftersom jag sedan tidigare hade koll på deras amerikanska konkurrenter som Twilio förstod jag vad de försökte bygga”, berättar Johan Nilke.

Johan Nilke och Helen Broman

Hemma i Sverige fortsatte han att följa bolagets börsresa och träffade ledningen på kontoret i Kista kontinuerligt.

Nästan tre år senare föll aktiekursen i Sinch ned till 60 kronor. Johan Nilke såg en möjlighet.  

”När andra investerare säger ’jaha, det där bolaget, det är väl inget att ha?’ och bolaget känns helt förbisett av marknaden då känner man att man är något på spåren”, säger han.

Johan Nilke började köpa Sinch-aktier i fonden Lannebo Vision. Ett år senare hade kursen dubblats.

Sinch-affären visar vad som krävs för att lyckas med teknikinvesteringar.

”Egentligen är det ganska enkelt, många kan nog ana när en aktie blir felprisad. Men det krävs självförtroende och kunskap som man bara får genom tusentals arbetstimmar för att våga gå tvärt emot marknaden”, säger Johan Nilke.  

Johan Nilke har bevakat tekniksektorn de senaste tio åren. Först som förvaltare av Öhman Global Growth sedan som förvaltare av Lannebo Vision. Lannebo Vision har avkastat över 400 procent de senaste tio åren* och har ett förvaltat kapital som närmar sig 4 miljarder kronor.

Investera i Lannebo Teknik Småbolag inför premiären den 7 november

Nu startar Johan Nilke, tillsammans med kollegan Helen Broman, den nya fonden Lannebo Teknik Småbolag. Investeringsfilosofin är densamma som i Lannebo Vision men i Lannebo Teknik Småbolag ligger fokus på mindre företag. Fonden har möjlighet att investera var som helst i världen och utgår ifrån en tematisk strategi där globala tillväxtteman som Hälsa, Miljö och Datahantering utgör grunden för investeringarna.

”Vi investerar i de bolag som vi ser kan bli marknadsledare i de här nischerna. Så man kan säga att vi är defensiva för att vara techinvesterare, vi söker bolag med riktig organisk tillväxt och riktig vinsttillväxt. Förhoppningsbolag och luftslott lämnar vi åt andra”, säger Johan Nilke.

I en tid när indexfonder utgör en allt större del av marknaden ser Johan Nilke stora möjligheter att utnyttja marknadens humörsvängningar.

”I tekniksektorn är det vanligt att någon tillfällig hajp får vissa bolag att rusa. De bolagen plockas då upp av indexfonderna trots att de varken ökat sin tillväxt eller vinst utan bara fått ett större börsvärde. Vi som utgår från fundamental analys kan undvika sådana bolag och slipper vara med när verkligheten kommer ikapp dem”, säger Johan Nilke.

Lannebo Teknik Småbolag startar den 7 november. I och med ett samarbete med Avanza kan även privatsparare vara med från den allra första dagen.

”Jag hoppas att många sparare vill följa med oss på den här resan. Utöver att vi tror att små teknikbolag är en bra investering tror vi att ny teknik kan lösa många av världens utmaningar och göra världen bättre för kommande generationer. Vi är typiska teknikoptimister”, säger Johan Nilke.

Investera i Lannebo Teknik Småbolag inför premiären den 7 november

*Avkastning per sista september 2019: 428,7 procent, MSCI World IT 10/40 Net Total Return index i SEK 463,6 procent.

Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad och informationsbroschyr finns på Lannebo.se

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -