Tio köpvärda fonder i november

Köptips Börserna har fortsatt att stiga under oktober med stöd från en bra rapportperiod på båda sidor Atlanten. Placera väljer att göra ett fondval inför november och det är storleken som räknas.

Med facit i hand så har rapportperioden som nu lider mot sitt slut varit bra. Många bolag har slagit förväntningarna, även om de i vissa fall varit förhållande lågt ställda. Det som varit viktigast är bolagsledningarnas framåtblickande syn. Och vi har sett många positiva aktiereaktioner under månaden.

Och inte minst har alla Placeras köpvärda fonder, alla med olika risknivå, landat på plus under oktober. Bäst avkastning har DNB Health Care. Hälsovårdsfonden har utvecklades sidledes under sommaren, men har tagit rejält fart under rapportperioden. Swedbank Robur Östeuropafond har fortsatt att leverera en bra avkatsning och flera ryska bolag har lämnat överraskande starka rapportervilket fått Moskvabörsen att stiga.  

De ständiga frågetecknen kring Brexit och handelskriget har vi fått lite mer positiv klarhet kring. Brexit-beslutet skjuts på framtiden till senast den 31 januari och det ser ut som det blir ett brittiskt nyval under december. Samtidigt har vi sett lite gröna skott när det gäller handelskrigsförhandlingarna.

Placeras strateg Pekka Kääntä vilar på hanen och låter aktiedelen vara oförändrad på neutrala 50 procent aktier. Samtidigt pekar Pekka på att vintern brukar historiskt vara en bra och gynnsam aktieperiod.

Inför november väljer jag att ta hem vinsten i lågriskhedgefonden Atlant Opportunity. Jag ökar övervikten i Europa betydligt och tar in den aktivt förvaltade Fidelity European Dynamic Growth Fund. Fokus ligger på att hitta välskötta bolag som har en bra tillväxt i kombination med ett bra och växande kassaflöde.

Fonden förvaltas aktivt av Fabio Riccelli sedan sedan 2008, till sin hjälp har han Karoline Rosenberg och Fidelitys europeiska aktieanalysteam.

Fabio Riccelli

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag som är felprissatta för en lång investeringshorisont utifrån en botten-upp-strategi. Fokus är att hitta bolag som ar kapacitet att leverera en avkastning på mellan 10 till 15 procent per år under flera år.

Teamet har fokus på att hitta bolag som har tydliga komparativa fördelar. Det innebär oftast att bolagen dominerar sin marknad och gärna ska vara marknadsledande genom en stark teknik eller produktionsfördel. Bolagen ska generera ett bra kassaflöde med tydlig tillväxt samt var förhållandevis lågt värderat. Oftast växer bolagen med en strukturell tillväxt, som växer snabbare än BNP. Något som gör att bolagen är mindre beroende av den globala tillväxten.

Fem största innehaven i Fidelity European Dynamic Growth Fund
SAP 4,9% Tysk mjukvarujätte
Experian 4,9% Konsument kreditrating bolag
Grifols 3,8% Spanskt läkemedels- och kemibolag
Ingenico Group 3,7% Franskt betaltjänstbolag
Novo Nordisk 3,7% Dansk läkemedelsjätte
Källa: Morningstar 21%  

 

Fonden har drygt 50 innehav och avviker mycket från index. Inget innehav väger mer än 5 procent. Det är flera faktorer som bestämmer bolagets vikt: Likviditeten i aktien, övertygelsen och bolagets risk. Fonden tenderar investera som mest i stora stabila bolag med en beprövad affärsmodell.

Förvaltaren har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som är bäst i klassen för de tre senaste åren såväl som på fem år och inte minst i år. De senaste fem åren har fonden en avkastning per år på 16 procent. Betydligt bättre än kategorisnittets 10,7 procent.

Risken i fonden mätt som standardavvikelse är i nivå med kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation. För det har fonden belönats med fem stjärnor av Morningstar. Vi tror att fonden har bra förutsättningar att fortsätta gå bättre än kategorisnittet av liknande fonder.

Fidelity European Dynamic Growth Fund Kategori - Europa, tillväxtbolag
Avkastning % 5 år 127,9 78,3
Avkastning % i år 37,7 30,5
Risk % 3 år 13,2 13,2
Betyg* 5  
Avgift%/år 1,9  
Rörlig avgift  Nej  
Förvaltare: Fabio Riccelli  
* Morningstar har 5-gradig skala     
Källa: Morningstar den 24 oktober 2019    

 

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Tycker du att börsen har en förhöjd risk efter de senaste månadernas uppgång hänvisar vi till fonderna i medelrisksegmentet. Vi har två bra aktivt förvaltade blandfonder att rekommendera.

Carnegie Strategifond letar investeringar bland välskötta värdebolag och klassas som en balanserad blandfond, vilket innebär att den har lägre aktievikt och risk än Placeras andra blandfondsval, Sensor Sverige Select. Men för den som vill ta mer risk är valet Sensor Sverige Select. En aggressiv blandfond som har tillväxtaktier i fokus och en aktiv förvaltning av fördelningen mellan aktier och ränteinvesteringar.

För den som vill minska risken mer har vi två lågriskfonder. De utgörs av två räntefonder, IKC Avkastningsfond och räntefonden Spiltan Räntefond Sverige

Men för den som tror på en fortsatt stark börs och vill ha hög risk i sitt fondsparande hänvisar vi till våra övriga fem fonder inom hög och högre risk segmenten.

För den som vill ta mest risk får du gå på Swedbank Robur Östeuropa. Fonden ger en bra exponering mot våra närmaste tillväxtmarknader: Ryssland, det snabbväxande Östeuropa inklusive Grekland och Turkiet. MS INVF Global Opportunity är vår globalfondsval. Fonden investerar förträdevis stora tillväxtbolag.

Vill du ha en lägre risk men fortfarande aktieexponering, så erbjuder DNB Health Care en bred exponering mot globala hälso- och läkemedelsbolag, något som historiskt är en defensiv sektor. PriorNilsson Realinvest har ett tydligt fokus på nordiska realtillgångar, fondens största innehav är SCA som är Europas tredje största privata skogsägare. Stockholmsbörsen haft några riktigt starka börsmånader. Vårt val bland Sverigefonder är Spiltan Sverige Stabil. En fond som historiskt levererat en stabil avkastning oavsett marknadsentiment.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över november.

HÖGST RISK

Spetsfonder

Swedbank Robur Östeuropa: En Östeuropafond som förvaltas av stjärnförvaltaren Elena Lovén, som levererar en hög riskjusterad avkastning till fondkategorins lägsta risk.

HÖGRE RISK

Spetsfonder

PriorNilsson Realinvest: Fond med tydligt fokus på realtillgångar, som levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att den investerar i aktier.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden investerar i välskötta bolag med en bra balansräkning och god utdelningspotential. En stabilfond med relativt låg risk och en av fondkategorins högsta avkastningar.

DNB Health Care: Investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier. Målet är att ha en diversifierad portfölj med exponering mot de delsegment man tror på.

Fidelity European Dynamic Growth Fund:  Fonden är aktivt förvaltas sedan november 2008 av Fabio Riccelli. Han har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som är bäst i klassen för de tre senaste åren såväl som på 5 år och inte minst i år. Risken i fonden mätt som standardavvikelse är i nivå med kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.

Morgan Stanley Investment Fund Global Opportunity A. Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på tio köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna är taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Novemberutgåvan av Placeras Strategidokument

Elva köpvärda aktier i november

Förhöjd risk efter börsuppgången

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity European Dynamic Gr A-Dis-EUR Köp 722,73 -
Swedbank Robur Östeuropafond A Köp 41,21 -
PriorNilsson Realinvest A Köp 3 447,45 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 786,89 -
Köp 391,12 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 775,85 -
Sensor Sverige Select A Köp 268,19 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 493,80 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 123,51 -
IKC Avkastningsfond Köp 121,07 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -