Pen Concept: Nytt kapital ska hjälpa bolaget möta ökad efterfrågan

Cision Promoted Pen Concept, som är en komplett leverantör av inredningar till restauranger, mässor och showroom och som är listat på Spotlight, ska genomföra en företrädesemission om 13,1 miljoner kronor med sista teckningsdag 18 februari. I en intervju berättar bolagets vd Magnus Hjorth hur han ser på bolagets framtid.

"Genom företrädesemissionen ska vi stärka rörelsekapitalet för att klara av den ökade efterfrågan, men även hjälpa till att öka lönsamheten i bolaget", beskriver han.

Magnus Hjort

Utöver detta påpekar han även att kapitalet som de får in via emissionen ska användas till bolagets pågående arbete med e-handelslösningar inom affärsområdet restaurang och bolaget Pen Product och Pen Interiör.  

Emissionen, som kommer tillföra bolaget 13,1 miljarder kronor vid full teckning, har en option att man kan vara med på ytterligare en emission om ett år på samma summa vilket innebär att kassan kan tillföras totalt 26,2 miljarder.

"Bolagets största ägare Robert Wu, som kontrollerar 42 procent av kapitalet och rösterna, har gått in och garanterat sin andel i emissionen. Företrädesemissionen omfattas även av teckningsförbindelser och emissionsgarantier om motsvarande 70 procent av emissionen", konstaterar Magnus Hjorth.

Vd:n poängterar att bolaget inte planerar att fortsätta göra emissioner, utan fokus ligger på att bolaget ska bli lönsamt och klara sig på egna ben.

"Mitt största fokus är att göra Pen Concept lönsamt och därmed prioriterar jag en lönsam tillväxt än enbart tillväxt, vilket man gör genom att göra rätt affärer och vara nära sina kunder, vara med på utvecklingen och göra det på rätt sätt", säger vd:n.

Unik helhetslösning ger nöjda kunder

Pen Concept består främst av två rörelsedrivande dotterbolag, Pen Interiör och Pen Product, där det förstnämnda agerar som en projektorganisation som levererar inredning till mässor och restauranger och Pen Product fokuserar på lite mindre restaurangkunder där man också levererar produkter så som möbler, maskiner och utensilier.

"Det som gör oss unika är att vi jobbar från ax till limpa, från att göra förstudier till att leverera exempelvis färdiga montrar på en mässa. Detta kan vi göra genom en bra projektledning. Vi tillhandahåller likaså design, konstruktion, ateljé, logistik och installation i huset och en del produktion, även fast vi outsourcar produktion också. Vi kontrollerar hela kedjan och har en bra projektledning, vilket gör att kunden får en bra helhetslösning", förklarar Magnus Hjorth.

Pen Concepts huvudmarknad är Sverige, som står för ungefär 80 procent av försäljning, följt av Norge som har 10 procent. Enligt vd:n kommer Pen Concept fokusera på just Sverige och den skandinaviska marknaden framöver.

"Tillväxten utanför Sveriges gränser är oftast tack vare att våra kunder är internationella och ställer ut på exempelvis mässor i utlandet där de vill fortsätta använda sig av våra tjänster och produkter", säger han.

Lönsamhetsförbättrande åtgärder börjat ge effekter

Pen Concept har genomfört lönsamhetsförbättrande åtgärder under 2019, något som Magnus Hjorth nu menar att man börjar se effekterna av. I Jönköping påpekar han att de har vänt verksamheten till att fokusera på projektledning istället för produktion, för att undvika att stå med fasta kostnader när det exempelvis inte finns tillräckligt med orders.

"Vi har börjat sett effekterna från lönsamhetsförbättrande åtgärderna, det går visserligen långsammare än vi tänkt men så är det ju ofta, man önskar att det skulle gå snabbare. Minskade personalkostnader och att vi gör affärer på ett bättre sätt har gett resultat, det kan man se i våra tidigare bokslut", beskriver Magnus Hjorth.

Han räknar med att se fulla effekter av lönsamgetsåtgärderna i och med årsskiftet och påpekar att kvartalssiffrorna under 2019 kontinuerligt förbättrades från och med det första kvartalet som han menar inte levde upp till förväntningarna.  

Räds inte för konjunkturell avmattning

I en tid då flera indikatorer pekat på en avtrappning i ekonomin poängterar vd:n att Pen Concept inte känner av konjunktursvängningar särskilt mycket:

"Det är klart att vissa kunder kan komma att ställa ut mindre frekvent på mässorna, men det gäller att vara attraktiv och visa att vi vet hur kunderna ska göra för att det ska ge resultat, men vi ser ingen trend för att det minskar."

Han konstaterar dock att just mässor kan vara lite cykliskt i sig, men för att skydda sig från det menar Magnus Hjorth att Pen Concept är breda och jobbar med kunder inom olika branscher och även ökat aktiviteten på att designa och bygga showroom.

"Vi har en bred närvaro, vilket gör att om en bransch får det tuffare så har vi exponering mot andra branscher", säger han.

Vad gäller exponeringen mot restaurangbranschen beskriver han hur bolaget jobbar mycket mot snabbmatskedjor och att McDonalds, som är en av deras kunder, satsar ganska mycket för närvarande.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -