De trygga hamnarna på börsen

Börskommentar Oron för en lågkonjunktur har slagit klorna i börsen. I de senaste veckornas ras har dock även aktierna i många konjunkturstabila bolag åkt med.

Börsen har befunnit sig i mer eller mindre fritt fall de senaste veckorna då coronavirusets effekter blivit allt mer påtagligt negativa i Europa och USA. På väldigt kort tid har en global recession prisats in och det har bidragit till den extremt snabba nedgången.

Normalt sett föregås en recession av månader av debatterande om den ekonomiska utvecklingen och börsen glider mer långsamt utför under den processen. Den här gången har insikten om att vi står inför en period av negativ tillväxt drabbat alla aktörer mer eller mindre över en natt.

Ett problem i sammanhanget är att det såklart är väldigt svårt att i dagsläget säga vad effekterna kommer att bli. Det beror dels på hur hårt drabbade bolagens verksamheter blir direkt men även på hur de påverkas i ett längre perspektiv.

Står vi inför en lågkonjunktur, vilket det mesta väl talar för, kommer estimaten i många bolag att behöva sänkas en hel del. Att titta på värderingar utifrån de vinstprognoser som finns idag blir därför inte så intressant.

Alla bolag påverkas dock inte lika vid en lågkonjunktur. De klassiska trygga hamnarna i sämre tider är dagligvarusektorn, medicin och läkemedel och teleoperatörer. Försvarsindustrin har också historiskt räknats till de trygga hamnarna även om det idag är ett område som många fonder undviker av etiska skäl.

Att ovanstående områden brukar räknar som trygga hamnar beror på att deras efterfrågan i väldigt liten utsträckning påverkas av ekonomiska cykler. Mat, medicin och mobiltelefoner behövs alltid. Estimaten blir därför också stabilare och värderingarna lättare att räkna på.

Ett bolag som Telia bör exempelvis, åtminstone rent intäktsmässigt, påverkas väldigt lite av coronaviruset och en eventuellt efterföljande lågkonjunktur. Ändå har aktien rasat 25 procent den senaste månaden. Estimaten har inte förändrats så värderingen är ned lika mycket. Övriga operatörer på Stockholmsbörsens Large Cap-lista har haft en likartad utveckling.

Dagligvarusektorn har klarat sig bättre och aktierna i Ica, Axfood och Essity har fallit runt 15 procent. Swedish Match är samtidigt ned ”bara” 9 procent i skrivande stund.

I medicin och läkemedelssektorn är utvecklingen rätt blandad. Av Large Cap-bolagen är Elekta hårt drabbat med en nedgång på nästan 40 procent. Värderingen var som alltid rätt hög i Elekta innan raset, och många hade hyggliga vinster att ta hem.

Getinge har klarat sig bäst av storbolagen i sektorn och aktien är bara ned 14 procent den senaste månaden. Bolaget värderas idag högre än Elekta på 2021 års estimat och ger en lägre direktavkastning.

Vill man ha en hög direktavkastning är det dock framför allt bland operatörerna man ska jaga. I Telia väntas den ligga kring 8 procent om året de båda närmaste åren och i Tele2 7 procent. Millicom toppar med 9 procents väntad direktavkastning.

Även i dagligvarusektorn går det att få bra direktavkastning, framför allt i Ica och Axfood.

Det är värt att understryka att även om ovanstående bolag och sektorer rent operativt är stabila så visar de senaste veckornas kursutveckling att aktierna inte alltid är det. Vilket värderingsmultipel marknaden anser lämplig att tilldela aktierna kan förändras snabbt.

Efter de senaste veckornas kursfall har dock värderingarna kommit ned en bra bit och om inte annat så finns det fina direktavkastningar att luta sig mot i många av börsens trygga hamnar.

Här nedan kan du se kursutveckling, värdering och direktavkastningar bland Large Cap-bolagen i de mest konjunkturstabila sektorerna.

  Kurs 1 mån. P/e -21 Direktavk. -20 Direktavk. -21
Operatörer        
Millicom  -35% 10,0 8,7% 9,0%
Telia  -25% 12,0 7,8% 7,9%
Tele2  -19% 17,7 6,9% 6,9%
         
Medicin        
Elekta  -38% 15,4 2,5% 3,0%
Attendo  -29% 17,7 0,5% 1,2%
Sobi -27% 9,5 0,0% 0,0%
Vitrolife -27% 29,7 0,9% 1,1%
Arjo -26% 15,1 1,8% 2,1%
Medicover -22% 22,9 1,3% 1,6%
AstraZeneca -15% 15,0 3,4% 3,4%
Getinge -14% 17,0 1,4% 1,8%
         
Dagligvaror        
AAK -25% 19,3 1,6% 1,8%
ICA  -15% 16,8 3,6% 3,6%
Essity -13% 15,3 2,7% 2,9%
Axfood  -13% 20,2 4,3% 4,4%
Swedish Match -9% 16,4 2,7% 3,0%
         
Försvar        
Saab  -31% 10,3 2,6% 3,0%
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -