Placeras tio köpvärda aktier i maj

Köptips April blev en oväntat bra månad för Stockholmsbörsen. Faran är dock långt från över och på vår köpvärda lista fokuserar vi fortsatt på stabilitet och strukturell tillväxt.

För tillfället ser det ut som om Stockholmsbörsen slog i botten den 23 mars efter ett ras på dryga 30 procent på bara en månad. Massiva stödåtgärder på både penning- och finanspolitisk nivå i kombination med flackare kurvor över antalet nya smittade i coronapandemin har sedan dess bidragit till att lyfta index med 20 procent.

Fortfarande är dock osäkerheten enorm, inte minst nu när allt fler länder börjar lätta på sina karantänsregler och öppna upp butiker, restauranger och arbetsplatser. Den stora frågan är om smittspridningen nu kommer att ta fart igen, särskilt i de länder som hårdast stängt ned och där få personer haft smittan och utvecklat ett förmodat skydd.

På företagsnivå har bilden klarnat marginellt i och med att bolag i en rad branscher nu hunnit rapportera av sina första kvartal. Många har klarat av det första kvartalet något bättre än väntat men alla blickar är såklart riktade mot de kommande kvartalen.

Kraftfulla karantänsåtgärder har påverkat såväl produktion som försäljning under de sista veckorna i mars och under april. Industribolag som rapporterar orderingång har kunnat notera en kraftig nedgång i denna mot slutet av första kvartalet och inledningen av det andra.

Några mer långsiktiga prognoser kan dock inte heller börsbolagen själva göra. Allt hänger fortfarande på hur coronapandemin utvecklas och hur snabbt återhämtningen i konjunkturen går efter att hjulen så sakteliga börjar snurra igen.

I estimaten ligger förväntningar om en sakta återhämtning under andra halvåret i år och tydliga förbättringar under 2021. I närtid är alla helt inställda på att andra kvartalet blir katastrofalt svagt så det är först sent i höst när rapporterna för tredje kvartalet rullar in som vi på allvar kan få lov att justera uppfattningen om hur långdragen återhämtningen kommer att bli.

Aktierna på vår köpvärda lista för april har överlag klarat sig bra. I skrivande stund är det gamla trotjänaren Lifco som leder utvecklingen med en uppgång på hela 26 procent sedan april-listan publicerades.

Nykomlingen Swedish Match har också gjort bra ifrån sig med en uppgång på 19 procent, marginellt bättre än Amazon. Tvåsiffrig procentuell uppgång har även noterats i Balder under april.

AAK var dock oväntat bistra i sina uttalanden om framtiden i samband med bolagets rapport för första kvartalet. Resultatet i perioden var i linje med förväntningarna men bolaget konstaterade att efterfrågan från restauranger förklarligt nog har minskat kraftigt.

AAK räknar med en överlag svag efterfrågan från alla områden utanför livsmedelssektorn de kommande kvartalen. Aktien föll tungt på rapporten och vi lyfter ut den från listan inför maj.

Ny på listan blir istället Ericsson som presenterade oväntat starka siffror för sitt första kvartal. Påverkan från coronapandemin har hittills varit låg och bolaget räknar med att det i princip förblir så. Utbyggnaden av 5G rullar på i allt snabbare takt och efterfrågan på snabba uppkopplingar har inte precis minskat de senaste månaderna.

Efter några år med svaga resultat till följd av stora omstruktureringar, investeringar och ett fokus på att få in foten inom 5G hos så många operatörer som möjligt väntas nu Ericsson vara nära skördetid. Marginalerna väntas stiga kraftigt de kommande åren. Viktigt för 2020 är också att bolaget har starka kassaflöden och en väl tilltagen nettokassa.

Köpvärda listan för maj består av följande bolag:

Amazon

De senaste årens stora detaljhandelsvinnare har om något gynnats av coronapandemin då e-handeln tagit ytterligare marknadsandelar. Molntjänsten AWS är en lysande stjärna i bolaget och tidigare investeringar på området börjar nu gå mot skördetid.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +28,5 %)

Activision Blizzard

Kortsiktigt en stay-at-home vinnare då spelandet ökar när folk tvingas tillbringa betydligt mer tid i hemmen. Även långsiktigt väntas bolaget gå en ljus framtid till mötes med starka varumärken i portföljen. 2019 blev tufft men det innevarande året har fått en bra start och de kommande åren väntas bjuda på stadigt stigande vinster.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +9,2%)

Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. En viss negativ påverkan från coronaviruset kan man räkna med. Bland annat stängde bolaget alla sina butiker i mitten av mars. Samtidigt rapporteras en kraftig ökning av användandet av samarbetsverktyget Teams och av bolagets molntjänster.

(Sedan köprekommendation okt 2018 +48,3%)

Lifco

Lifco föll tungt när coronakrisen drabbade börsen mot slutet av februari. De förvärvsintensiva teknikhandlarna på Stockholmsbörsen har gått väldigt starkt de senaste åren och Lifcos värdering var hög i början av 2020.

Bolaget är dock i grunden välskött, har en stark huvudägare i Carl Bennet och en tredjedel av resultaten genereras inom den normalt sett konjunkturstabila dental-verksamheten. Bolaget flaggar för ett svagt andra kvartal, men aktiemarknaden har tydligt lugnats av beskeden i samband med rapporten för första kvartalet.

(Sedan köprekommendation nov 2017 +51,8%)

Mastercard

Branschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa. Under de kommande åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa. Den i utgångsläget lägre bruttomarginalen väntas öka stadigt fram till 2021. Kortbetalningar växer strukturellt, inte minst pådrivet av e-handeln, och förväntas öka kraftigt under kommande år.

(Sedan köprekommendation feb 2019 +29,8%)

Fast. Balder

Tillväxtstjärnan nummer ett inom fastighetssektorn de senaste åren. 60 procent av beståndet är bostäder vilket stabiliserar kassaflödena men mycket fokus har på sistone legat på inslaget av hotell i Balder. Dessa svarar för 8 procent av intäkterna och där lär det uppstå problem under 2020.

Kursen har återhämtat sig från bottennivåerna men är fortfarande ned cirka 30 procent sedan slutet av februari. Vi tycker aktien tagit lite väl mycket stryk och räknar med en fortsatt återhämtning under de kommande månaderna.

(Sedan köprekommendation dec 2018 +65,3%)

Vonovia

Den tyska bostadsbjässen har numera Sverige som sin näst största marknad. Detta efter förvärv av både Victoria Park och Hembla samt storköp av fastigheter från Akelius. Det senast angivna substansvärdet per aktie var 54 euro vilket kan jämföras med nuvarande aktiekurs på cirka 44 euro. Aktien handlas således fortsatt med en rabatt mot substans på nästan 20 procent vilket är ovanligt mycket för en bostadsaktör.

(Sedan köprekommendation sep 2019 -1,9%)

Cibus Nordic Real Estate

Cibus fokuserar på livsmedels- och dagligvarusektorn vilka är relativt okänsliga för konjunktursvängningar. Finland är huvudmarknad men helt nyligen köptes även sett stort bestånd av Coop-butiker i södra och mellersta Sverige.

Med stabila kunder följer också mer pålitliga kassaflöden och sannolikt därför också mer stabila substansvärden. Aktien har fortsatt sin återhämtning under april och handlas nu med en liten premie mot senaste substansvärdet.

(Sedan köprekommendation jul 2019 -0,3%)

Swedish Match

Snusbjässen står för starka kassaflöden, generösa utdelningar och återköp och en grundstabil efterfrågan. Snus, tuggtobak och cigarrer är kassakor medan tillväxthoppet står till de nya tobaksfria nikotinpåsarna Zyn som rullas ut i USA och på andra marknader i Europa. Prognoserna ser fortsatt lovande ut och försäljningen av Zyn börjar nu på allvar synas i siffrorna.

(Sedan köprekommendation maj 2020 14,9%)

Ericsson

Precis som Swedish Match bjuder Ericsson på bra kassaflöden och mycket stabila finanser. Utrullningen av 5G har också tagit fart och marknaden väntas inte påverkas nämnvärt av coronapandemin.

De senaste årens målmedvetna arbete med att bygga en stark position inom 5G-marknaden har lyckats och om analytikerna får rätt i sina prognoser väntar nu en kraftigt förbättrad lönsamhet och bra vinsttillväxt under de kommande åren.

(Ny på listan i maj 2020)

 

 

 

Majutgåvan av Placeras Strategidokument

Risk för bakslag - läge för vaksamhet

Placeras tolv köpvärda fonder i maj

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mastercard Köp 264,76 -
Fast. Balder B Köp 378,10 -
Cibus Nordic Real Estate Köp 127,20 -
Köp 63,86 -
Microsoft Köp 169,81 -
Lifco B Köp 460,40 -
Vonovia SE Köp 44,30 -
Amazon.com Köp 2 314,08 -
Köp 625,20 -
Ericsson B Köp 82,26 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -