Placeras tio köpvärda aktier i augusti

Köptips Halvårsrapporterna har inte gett börsen något jättelyft under juli. På vår köpvärda lista försvinner en aktie inför augusti och en ny kommer in.

Överlag bättre utfall än väntat i halvårsrapporterna bidrog till en bra börsutveckling under merparten av juli. Avslutningen blev dock svag och till slut landade index på rätt blygsamma plus 2,6 procent för månaden. 

Dessvärre känns det inte som om rapporterna bidragit till att kasta något mer ljus över hur det andra halvåret kan tänkas komma att utvecklas. Flera av verkstadsbjässarna var rätt försiktiga i sina uttalanden om det innevarande kvartalet och aktierna har också överlag gått sämre än index. 

Att konjunkturkänsliga bolag är försiktiga i sina uttalanden om framtiden kan man ha förståelse för givet hur väldigt osäkert läget fortfarande är. Det gäller kanske framför allt USA där smittspridningen på sina håll fortfarande är omfattande, även om kurvorna i vissa drabbade stater och städer nu ser ut att plana ut. Även i Europa och Asien börjar det dock redan dyka upp nya utbrott av smitta som gjort att myndigheterna tvingats återinföra vissa restriktioner.

Trots det fortsätter framför allt sentimentsindikatorerna att återhämta sig då företagen ser att hjulen trots allt börjar snurra igång igen. Fortsatt massiva finans- och penningpolitiska stödåtgärder gör också sitt till för att hålla aktivitet och humör uppe.

På vaccin- och läkemedelsfronten har nyhetsflödet varit fortsatt positivt med åtminstone ett par vaccinkandidater nu inne i fas-III studier. Tidiga data kring ett av brittiska Synairgens läkemedel har också visat lovande resultat för behandling av covid 19.

Hoppet lever således fortfarande att ett fungerande vaccin ska finnas ute på marknaden i början av nästa år. Därmed lever även i förlängningen också hoppet om att 2021 ska kunna bli ett mer normalt år.

I USA fortsätter tech-sektorn att driva utvecklingen. Allt fler röster hörs om att värderingarna och kursrörelserna i många fall inte är rimliga men det har hittills inte stoppat uppgången. I förra veckan presenterade dessutom Amazon, Apple och Facebook klart bättre resultat än väntat i sina respektive andra kvartal. Även Alphabet mötte förväntningarna trots ett tufft annonsklimat.

Amazon tillhör också vinnarna bland våra tio köpvärda aktier under juli månad. Aktien står efter sin starka halvårsrapport på plus 15 procent för perioden. Våra övriga amerikanska favoriter har haft en något lugnare resa. Activision Blizzard är upp 9 procent och Mastercard 4 procent. Microsoft tillhör eftersläntrarna i juli och är upp blygsamma 1 procent.

Ericssons justerade rörelseresultat för det andra kvartalet landade hela 40 procent högre än väntat. Aktien har tappat något de senaste dagarna men är fortfarande bästa aktie på listan med en uppgång på 17 procent.

Även Swedish Match fick tummen upp för sin halvårsrapport och aktien står på plus 3 procent för månaden. 

Gamla trotjänaren Lifco gör ännu en stark månad och är upp 14 procent. Instalco har hållit förvärvsaktiviteten uppe och aktien fortsätter klättra. Kursen är upp 11 procent i juli. Fastighetssektorn fortsätter däremot att ha det motigt. På vår lista är såväl Cibus Nordic Real Estate som tyska Vonovia båda två i princip helt oförändrad under juli.

Inför augusti väljer vi att göra en förändring på vår lista. Vi plockar in Hexagon och tar ut Vonovia. Fastighetsaktier har det som sagt fortsatt motigt och vi vill samtidigt ha in lite mer cyklisk exponering. Hexagons andra kvartal var klart bättre än väntat och bolaget var relativt tydligt med att man nu har passerat botten i efterfrågan. Vi tycker utsikterna ser bra ut både på kort och lång sikt.

Köpvärda listan för augusti består därför av följande bolag:

 

Rek. datum

1 mån (%)

Sedan köp (%)

Mastercard

feb-19

4,4

46,0

Cibus

jul-19

1,0

9,7

Activision Blizzard

feb-20

8,9

41,3

Microsoft

okt-18

0,8

79,1

Lifco

nov-17

13,6

123,3

Amazon

dec-19

14,8

75,7

Swedish Match

apr-20

2,8

18,5

Ericsson

maj-20

17,0

18,4

Instalco

jun-20

11,1

6,3

Hexagon

aug-20

0,0

0,0

Amazon

De senaste årens stora detaljhandelsvinnare har om något gynnats av coronapandemin då e-handeln tagit ytterligare marknadsandelar. Molntjänsten AWS är en lysande stjärna i bolaget och tidigare investeringar på området börjar nu gå mot skördetid.

Amazon lever upp till högt ställda förväntningar och estimat och riktkurser petas löpande upp.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +75,7%)

Activision Blizzard

Kortsiktigt en stay-at-home vinnare då spelandet ökar när folk tvingas tillbringa betydligt mer tid i hemmen. Även långsiktigt väntas bolaget gå en ljus framtid till mötes med starka varumärken i portföljen. 2019 blev tufft men det innevarande året har fått en bra start och de kommande åren väntas bjuda på stadigt stigande vinster.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +41,3%)

Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. En viss negativ påverkan från coronaviruset kan man räkna med. Bland annat stängde bolaget alla sina butiker i mitten av mars. Samtidigt rapporteras en kraftig ökning av användandet av samarbetsverktyget Teams och av bolagets molntjänster.

(Sedan köprekommendation okt 2018 +79,1%)

Lifco

Lifco presenterade som väntat en relativt svag rapport för det andra kvartalet. Reaktionen blev trots det positiv och aktien har fortsatt sin stadiga klättring under juli. De förvärvsintensiva teknikhandlarna är tydliga tillväxtcase och har varit heta på börsen en längre tid.

Lifco är i grunden välskött, har en stark huvudägare i Carl Bennet och en tredjedel av resultaten genereras inom den normalt sett konjunkturstabila dental-verksamheten.

(Sedan köprekommendation nov 2017 +123,3%)

Mastercard

Branschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa. Under de kommande åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa. Den i utgångsläget lägre bruttomarginalen väntas öka stadigt fram till 2021. Kortbetalningar växer strukturellt, inte minst pådrivet av e-handeln, och förväntas öka kraftigt under kommande år.

(Sedan köprekommendation feb 2019 +46,0%)

Cibus Nordic Real Estate

Cibus fokuserar på livsmedels- och dagligvarusektorn vilka är relativt okänsliga för konjunktursvängningar. Finland är huvudmarknad men i början av året köptes även ett stort bestånd av Coop-butiker i södra och mellersta Sverige.

Med stabila kunder följer också mer pålitliga kassaflöden och sannolikt därför också mer stabila substansvärden. Bolaget har nyligen emitterat ytterligare obligationer för nya förvärv.

(Sedan köprekommendation jul 2019 +9,7%)

Swedish Match

Snusbjässen står för starka kassaflöden, generösa utdelningar och återköp och en grundstabil efterfrågan. Snus, tuggtobak och cigarrer är kassakor medan tillväxthoppet står till de nya tobaksfria nikotinpåsarna Zyn som rullas ut i USA och på andra marknader i Europa. Prognoserna ser fortsatt lovande ut och försäljningen av Zyn börjar nu på allvar synas i siffrorna.

(Sedan köprekommendation april 2020 +18,5%)

Ericsson

Precis som Swedish Match bjuder Ericsson på bra kassaflöden och mycket stabila finanser. Utrullningen av 5G har också tagit fart och marknaden väntas inte påverkas nämnvärt av coronapandemin. 

De senaste årens målmedvetna arbete med att bygga en stark position inom 5G-marknaden har lyckats och om analytikerna får rätt i sina prognoser väntar nu en kraftigt förbättrad lönsamhet och bra vinsttillväxt under de kommande åren.

(Sedan köprekommendation maj 2020 +18,4%)

Instalco

Snabbväxare inom installationstjänster som hållit ångan uppe på förvärvsfronten även i dagens något pressade marknadsläge. Bolaget presenterade en stark rapport för det första kvartalet med fortsatt god orderingång. Halvårsrapporten presenteras i slutet av augusti.

(Sedan köprekommendation juni 2020 +6,3%)

Hexagon

Världsledare inom mätteknik med starka positioner inom en rad områden med ljusa tillväxtutsikter de kommande åren. Klarade det andra kvartalet betydligt bättre än väntat och vd Ola Rollén räknar med att bolaget nu passerat botten i efterfrågan.

Vinsttillväxten de närmaste åren väntas vara stark. Aktien har återhämtat sig bra och värderingen kan tyckas hög. Stora avskrivningar drar dock ned resultaten och jämfört med internationella konkurrenter är rabatten stor.

(Ny på listan i augusti)

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mastercard Köp 308,51 -
Cibus Nordic Real Estate Köp 140,40 -
Köp 82,63 -
Microsoft Köp 205,01 -
Lifco B Köp 670,00 -
Amazon.com Köp 3 164,68 -
Köp 673,00 -
Ericsson B Köp 100,80 -
Instalco Köp 159,60 -
Hexagon B Köp 568,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -