Tolv köpvärda fonder i september

Köptips De globala börserna har fortsatt sommarens uppgångsresa i augusti. En globalindexfond har stigit drygt 5 procent under månaden, trots motvind när den svenska kronan fortsatt att stiga mot dollarn. Placera gör ett fondbyte.

I augusti har riskviljan varit fortsatt hög enligt den amerikanska investmentbanken BofA Securities. Sentimentet är det högsta sedan februari, visar BofA:s senaste månadsenkät. Allt fler investerare tror att vi är inne i en stark börsuppgång - Bull market. Investerarnas förväntningar på en starkare global tillväxt och bolagens vinsttillväxt har stärkts den senaste månaden och är nu på den högsta nivån sedan december 2009.

Det goda börshumöret har smittat av sig på Placeras köpvärda fonder som har haft en bra månad. De flesta fonder - med olika risknivåer - har landat på plus. Högst avkastning har globalfonden MS INVF Global Opportunity med en uppgång på 11 procent och TIN Ny Teknik som stigit knappt 7 procent.

Placeras strateg Pekka Kääntä fortsätter som förra månaden med att addera på risk och ökar aktiedelen till 70 procent aktier.

Jag väljer att genomföra ett fondbyte i september. För den som vill ta ett bet på amerikanska små och medelstora tillväxtbolag har Placera valt ut spetsfonden SEB Nordamerikafond Småbolag. Jag väljer att ta hem vinsten i Latinamerikafonden Nordea 1 Latin American Equity Fund BP SEK.

Spetsfonden SEB Nordamerika Småbolag fokuserar på snabbväxande småbolag. SEB har lagt ut förvaltningen av fonden till en extern förvaltare. Den sköts av den amerikanska kapitalförvaltaren Pier Capital som är specialist på småbolagsinvesteringar i USA. Ansvarig förvaltare är Alexander Yakirevich som förvaltat fonden sedan januari 2015.

Alexander Yakirevich

Det är tydligt fokus på små och medelstora tillväxtbolag med bra likviditet i aktien. Bolagen man investerar i ska har riktigt bra produkter eller tjänster, men tydlig potential för tillväxt och vinst under flera år.

Fonden har idag 97 placeringar och tekniksektorn är fondens största investering just nu med 26 procent av placeringarna, vilket är en övervikt. Näst största är industrisektor på 25 procent vilket är en tydlig övervikt jämfört med Russell 2000 growth index. Totalt 56 procent av fondens innehav är i småbolag, medelstora bolag utgör 44 procent.

I år är fondens avkastning 16 procent. Bland fondens bästa bidragsgivare i år finns den Seattle-baserade fastighetsmäklaren Redfin som rusat 125 procent i år. Redfin har utmanat de traditionella fastighetsmäklarna med en helt ny affärsmodell med fokus på digitalisering. Microsoft-grundaren Paul Allen var en av Redfins första investerare 2006. Bolaget börsnoterades 2017.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

För den som vill följa Pekka i fotspåren och ta mer risk hänvisar vi till SEB Nordamerikafond Småbolag och våra övriga sju fonder inom hög och högre risk segmenten.

Den som tror att coronapademin tar fart igen och att det kan ge en stökig höstbörs hänvisar vi till fonderna med låg risk och medelriskfonder.

HÖGST RISK

Spetsfond

SEB Nordamerikafond Småbolag: fokuserar på snabbväxande småbolag. Ansvarig förvaltare är Alexander Yakirevich som förvaltat fonden sedan januari 2015. Han har 20 års erfarenhet av amerikanska småbolagsinvesteringar.

DNB Teknologi: Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).   

HÖGRE RISK

Spetsfond

TIN Ny teknik: Är en nordisk innovationsfokuserad fond. Fonden förvaltas av radarparet Erik Sprinchorn och Carl Armfelt. De investerar i bolag som har en stor innovationskraft. De flesta av bolagen är verksamma inom de tre olika temana mjukvarubolag, hälsovårdsbolag och digitala varumärken.

PriorNilsson Realinvest: Fond med tydligt fokus på realtillgångar, som levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att den investerar i aktier.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden investerar i välskötta bolag med en bra balansräkning och god utdelningspotential. En stabilfond med relativt låg risk och en av fondkategorins högsta avkastningar.

Fidelity European Dynamic Growth Fund:  Fonden är aktivt förvaltas sedan november 2008 av Fabio Riccelli. Han har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som är bäst i klassen för de tre senaste åren såväl som på 5 år och inte minst i år. Risken i fonden mätt som standardavvikelse är i nivå med kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.

MS INVF Global Opportunity A. Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

Handelsbanken Hälsovård Tema: Investeringsmandatet är brett och har en tematisk ansats. Fonden investerar i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier. Målet är att ha en diversifierad portfölj med exponering mot de framtidsteman man tror på.

MEDELRISK

Spetsfond

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv:  Är en blandfond som skiljer sig på flera sätt. Den är global och inte begränsad till att leta investeringar i Sverige. Och investerar i flera tillgångsslag, så som råvaror, obligationer, valutor och aktier.

LÅG RISK

Spetsfond

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.


Septemberutgåvan av Placeras Strategidokument

Placeras tio köpvärda aktier i september

Riskfyllt, men vi tror på börsen

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB Nordamerikafond Småbolag Köp 383,07 -
Köp 2 113,95 -
TIN Ny Teknik A Köp 185,59 -
PriorNilsson Realinvest A Köp 3 414,17 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 929,55 -
Fidelity European Dynamic Gr A-Dis-EUR Köp 749,51 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 1 059,63 -
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) Köp 285,61 -
Sensor Sverige Select A Köp 297,49 -
Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv A Köp 147,62 -
IKC Avkastningsfond Köp 121,54 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 514,39 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -