Tolv köpvärda fonder i oktober

Köptips Efter en trevande inledning på september blev det ytterligare en stark månad. Stockholmsbörsen steg med drygt 4 procent i september och hör till de absolut bästa börserna. Placera passar på att genomföra ett fondbyte.

Inte mycket stoppar de globala börsernas framfart. Riskviljan är stor trots de senaste veckornas nyheter om en ökad smittotakt i flera stora europeiska länder.

Den fortsatta börsuppgången har gynnat Placeras köpvärda fonder. Alla fonder har positiv avkastning under september. Den defensiva realtillgångsfonden PriorNilsson Realinvest A sticker ut med en avkastning på närmare 9 procent.

Jag genomför ett fondbyte i oktober. Stockholmsbörsen hör till de högst avkastande börserna det senaste halvåret och närmar sig ny rekordnotering. Jag väljer att ta hem vinsten i Spiltan Aktiefond Stabil efter en dryg 50-procentig uppgång sedan bottennoteringen i slutet på mars. Och breddar utbudet av lågriskfonder med en räntefond.

Spetsfonden Nordic Cross Total Return R Fund placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer.

Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade). En viss del är investerat mot den lägre riskdelen inom ”High Yield”, som är mer riskfyllda företagsobligationer.

Förvaltarteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Fonden har precis passerat tre år och hör till de bäst presterande i klassen under den tidsperioden.

Emil Nordström, Magnus Nilsson och Fredrik Tauson

Det som imponerar på mig är att Nordic Cross Total Return R Fund lyckades navigera väl under de mest oroliga och stökiga veckorna när flera av konkurrenternas fonder var stängda för handel. I år är fondens avkastning 2,3 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittet.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som vill ta mindre risk hänvisar vi till våra två fonder med lägst risk eller våra medelriskfonder. För den riskvillige finns det sju fonder inom segmenten högst och högre risk att välja på.

HÖGST RISK

Spetsfonder

SEB Nordamerikafond Småbolag fokuserar på snabbväxande småbolag. Ansvarig förvaltare är Alexander Yakirevich som förvaltat fonden sedan januari 2015. Han har 20 års erfarenhet av amerikanska småbolagsinvesteringar.

DNB Teknologi: Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).   

HÖGRE RISK

Spetsfonder

TIN Ny teknik är en nordisk innovationsfokuserad fond. Fonden förvaltas av radarparet Erik Sprinchorn och Carl Armfelt. De investerar i bolag som har en stor innovationskraft. De flesta av bolagen är verksamma inom de tre olika temana mjukvarubolag, hälsovårdsbolag och digitala varumärken.

PriorNilsson Realinvest: Fond med tydligt fokus på realtillgångar, som levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att den investerar i aktier.

Fidelity European Dynamic Growth Fund:  Fonden är aktivt förvaltas sedan november 2008 av Fabio Riccelli. Han har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som är bäst i klassen för de tre senaste åren såväl som på 5 år och inte minst i år. Risken i fonden mätt som standardavvikelse är i nivå med kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.

MS INVF Global Opportunity A. Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

Handelsbanken Hälsovård Tema: Investeringsmandatet är brett och har en tematisk ansats. Fonden investerar i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier. Målet är att ha en diversifierad portfölj med exponering mot de framtidsteman man tror på.

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv:  Är en blandfond som skiljer sig på flera sätt. Den är global och inte begränsad till att leta investeringar i Sverige. Och investerar i flera tillgångsslag, så som råvaror, obligationer, valutor och aktier.

LÅG RISK

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Nordic Cross Total Return R Fund: Förvalteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade).

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB Nordamerikafond Småbolag Köp 384,87 -
Köp 2 096,60 -
TIN Ny Teknik A Köp 192,35 -
PriorNilsson Realinvest A Köp 3 730,77 -
Fidelity European Dynamic Gr A-Dis-EUR Köp 768,19 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 1 057,55 -
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) Köp 296,25 -
Sensor Sverige Select A Köp 306,36 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 582,08 -
Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv A Köp 152,16 -
IKC Avkastningsfond Köp 122,55 -
Köp 104,84 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -