Placeras tretton köpvärda aktier

Börs Marknaden hatar osäkerhet. Nu finns det återigen ovanligt mycket av den varan. Vi ignorerar rädslan och tror istället på ett litet börsrally mot årsskiftet. Samtidigt tar vi in två stora amerikanska marknadsledare.

Osäkerheten präglar återigen marknaden. De allvarligaste är pandemins andra våg och nya lockdowns, utgången i presidentvalet i USA, ett nytt amerikanskt stödpaket, nya stimulanser från ECB och en osäker konjunktur.

I förra månaden påpekade vi att det började se lite mörkare ut när det gäller coronatalen och att det redan då smugit sig in tecken på en svagare konjunktur i inköpschefsindexen.

I oktober har trenden fortsatt snabbt och flera länder har infört nya nedstängningar även om det den här gången inte handlar om totala nedstängningar så har det ändå fått börserna på fall.

Morgan Stanley räknar nu med att euroområdets BNP kommer att krympa med 0,1 procent under det fjärde kvartalet.

Att minskningen inte är större och inte alls i närheten av hur det såg ut i mars beror på att nedstängningarna den här gången i huvudsak drabbar restaurang- och nöjeslivet medan industri och näringsliv till skillnad från förra gången i mars ska hållas igång.

Hur man än ser det så handlar det alltså om en lockdown light. OMX30-index har tappat 6 procent på en månad medan OMXSPI har tappat 6,2 procent.

Ute i Europa ser det dystrare ut. Tyska DAX har backat 9,6 procent under månaden. I USA är Nasdaq ner par procent och Dow har backat med 4,3 procent.

Med tanke på hur dyster stämningen är just nu är ett årsskiftesrally sannolikt det de flesta på marknaden minst räknar med. Det är därför inte alls ett ointressant scenario när vi nu går in i november efter den svaga oktobermånaden.

Det sannolika nu är att vi kanske får se starkare börser än väntat i slutet av året. Förutom det uppenbara att det egentligen inte finns några realistiska alternativ till placeringar utanför börsen när större delen av världens styrräntor ligger på minus, så är det mycket som talar för en stark börs.

Inom de kommande dagarna och veckorna kommer presidentvalet i USA att vara överstökat, Brexitförhandlningarna är klara och det viktigaste; sannolikt kommer vi att få tillförlitlig data över hur de effektivt några av de första coronavaccinen är.

Lägg därtill också både nya centralbanksstimulanser och nya penningpolitiska stimulanser så är det upplagt för en stark börsspurt i slutet av året.

En lösning eller i varje fall ett avslut på var och en av ovan nämnda problem skulle kunna utlösa börsrallyn från den här nivån. Skulle allt detta gå i lås någorlunda friktionsfritt så kommer det att tolkas som mycket positivt.

Vi på Placera väljer att se positivt på situationen utifrån ett börsperspektiv.  

För att lägga ytterligare fokus på USA med världens största och mest dynamiska aktiemarknad väljer vi att ta in två nya amerikanska aktier på listan över våra mest köpvärda aktier.

Det är två bolag som år efter år levererat mycket stabila tillväxttal och som vi bedömer kommer att fortsätta att göra det framöver och som passar som bas i breda globala aktieportföljer.

Vi tar in både världens ledande CRM-specialist Salesforce.com och världsledaren inom kreativa mjukvaruprogram Adobe.

Man skulle kunna argumentera att vi kommer sent till festen när vi tar in Salesforce.com och Adobe, men mycket talar för att festen kommer att fortgå under många år framöver.

Salesforce.com:s omsättning spås stiga med 70 procent under de kommande tre åren. Under samma period spås Adobes omsättning öka med drygt 50 procent.

Båda bolagen säljer produkter som behövs oavsett konjunktur. Effektiva CRM-verktyg och bra marknadsföring är alltid livsviktigt. Det visar också det faktum att båda aktierna gått starkt i år med uppgångar på 45 respektive 39 procent.

På Placeras lista över de mest köpvärda aktierna har utvecklingen denna rapporttunga månad annars varit blandad.

Bäst har det gått för de två senaste nyförvärven internetkonglomeratet Prosus och spelutvecklaren Embracer som båda stigit med drygt 9 procent sedan senaste publiceringen.

Prosus meddelade i fredags den 30 oktober att man kommer att genomföra ett stort aktieåterköpsprogram. Totalt kommer aktier till ett värde av motsvarande 1,37 miljarder dollar att återköpas. Det motsvarar 3,2 av free float. Aktierna kommer att köpa direkt på marknaden.

Anledningen till återköpsprogrammet är att ledningen i Prosus anser att substansrabatten är för stor. I nuläget är rabatten knappt 40 procent.

Det nya återköpsprogrammet visar att ledningen har stort förtroende för bolaget och dess tillgångar. Prosus säger också att återköpsprogrammet inte kommer att hindra bolaget från att genomföra andra investeringar.

I Embracer har riktkurshöjningarna haglat den senaste månaden.

Embracer har dessutom fått in en ny stark ägare i form av Canada Pension Plan Investment Board efter en riktad nyemission tillsammans med en försäljning av grundarna.

Nyemissionen stärker bolagets muskler och kommer sannolikt att leda till ökad förvärvsaktivitet.

Svagast under den senaste månaden har det gått för betaltjänstjätten Mastercard. Aktien är ner över 10 procent.

Resultatet för det tredje kvartalet var sämre än väntat.

Omsättningen sjönk 14,1 procent till 3,84 miljarder dollar jämfört med 4,47 samma kvartal förra året. I grunden är det som ligger aktien i fatet just nu pandemin och det minskade resandet i världen.

Framför allt är tappet inom turistbranschen. Det långsiktiga tillväxtscenariot är dock intakt. Det gör att de som ännu inte äger Mastercard nu börjar få ett bra långsiktigt ingångsläge i aktien.  

Köpvärda listan för november består av följande bolag:

Amazon

De senaste årens stora detaljhandelsvinnare har om något gynnats av coronapandemin då e-handeln tagit ytterligare marknadsandelar. Molntjänsten AWS är en lysande stjärna i bolaget och tidigare investeringar på området börjar nu gå mot skördetid.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +76,6%)

Activision Blizzard

En stay-at-home vinnare då spelandet ökar när folk tvingas tillbringa betydligt mer tid i hemmen. Även långsiktigt väntas bolaget gå en ljus framtid till mötes med starka varumärken i portföljen. De kommande åren väntas bjuda på stadigt stigande vinster.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +33,0%)

Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. Pandemin har gett en kraftig ökning i användandet av bolagets molntjänster.

(Sedan köprekommendation okt 2018 +82,1%)

Lifco

Lifco är i grunden välskött, har en stark huvudägare i Carl Bennet och en tredjedel av resultaten genereras inom den normalt sett konjunkturstabila dental-verksamheten.

(Sedan köprekommendation nov 2017 +123,7%)

Mastercard

Betalbranschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa. Under de kommande åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa.

Kortbetalningar växer strukturellt, inte minst pådrivet av e-handeln, och förväntas öka kraftigt under kommande år.

(Sedan köprekommendation feb 2019 +26,0%)

Cibus Nordic Real Estate

Cibus fokuserar på livsmedels- och dagligvarusektorn vilka är relativt okänsliga för konjunktursvängningar. Finland är huvudmarknad men i början av året köptes även ett stort bestånd av Coop-butiker i södra och mellersta Sverige.

Med stabila kunder följer också mer pålitliga kassaflöden och sannolikt därför också mer stabila substansvärden. Bolaget har nyligen gått över till månadsvisa utdelningar.

(Sedan köprekommendation jul 2019 +17,1%)

Prosus

Prosus fokuserar på att bygga digitala konsumentverksamheter. Det gör man genom att hitta de stora konsumenttrenderna. Prosus består av en bred portfölj av ett 100-tal snabbväxande konsumentorienterade internetbolag. Man äger bland annat 20 procent av svenskstyrda bolaget Delivery Hero.

(Sedan köprekommendation september 2020 0,0%)

Ericsson

Ericsson bjuder på bra kassaflöden och mycket stabila finanser. Utrullningen av 5G har också tagit fart och marknaden väntas inte påverkas nämnvärt av coronapandemin. 

De senaste årens målmedvetna arbete med att bygga en stark position inom 5G-marknaden har lyckats och om analytikerna får rätt i sina prognoser väntar nu en kraftigt förbättrad lönsamhet och bra vinsttillväxt under de kommande åren.

(Sedan köprekommendation maj 2020 +20,3%)

Instalco

Snabbväxare inom installationstjänster som hållit ångan uppe på förvärvsfronten även i dagens något pressade marknadsläge. Bolaget presenterade en stark rapport för det andra kvartalet med fortsatt god orderingång.

(Sedan köprekommendation juni 2020 +40,7%)

Hexagon

Världsledare inom mätteknik med starka positioner inom en rad områden med ljusa tillväxtutsikter de kommande åren. Klarade det andra kvartalet betydligt bättre än väntat och vd Ola Rollén räknar med att bolaget nu passerat botten i efterfrågan.

Vinsttillväxten de närmaste åren väntas vara stark. Aktien har återhämtat sig bra och värderingen kan tyckas hög. Stora avskrivningar drar dock ned resultaten och jämfört med internationella konkurrenter är rabatten stor.

(Sedan köprekommendation augusti 2020 +14,3%)

Embracer

Snabbväxande Embracer levererar imponerande siffror i senaste kvartalet och gör dessutom åtta förvärv som kommer ge understöd till tillväxten framgent.

Vd och storägaren Lars Wingefors förvärvsbygge inom spelbranschen har varit en dundersuccé.

Förvärvsmodellen har varit väldigt värdeskapande. Det stora institutionella ägandet är också det positivt. Läs gärna Börsveckans Peter Hedlunds analys av aktien.

(Sedan köprekommendation oktober 2020 9%)

Salesforce.com

Världsledare inom molnbaserade CRM-verktyg. Behövs oavsett konjunktur. Omsättningen spås växa med 70 procent under de kommande tre åren.

Bolaget grundades 1999 och har sitt huvudkontor i San Francisco i delstaten Kalifornien.

(Ny november 2020)

Adobe

Världsledare inom kreativa mjukvaruprogram. Några av de mest kända är Photoshop, Acrobat och Premiere. Användare är marknadsförare och mediebolag. Omsättningen spås växa med drygt 50 procent under de kommande tre åren.

Adobe Systems grundades under 1982 och har sitt huvudkontor i San Jose.

(Ny november 2020)

 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mastercard Köp 289,12 -
Cibus Nordic Real Estate Köp 154,60 -
Köp 75,73 -
Microsoft Köp 202,47 -
Lifco B Köp 635,00 -
Amazon.com Köp 3 036,15 -
Prosus NV Köp 86,54 -
Ericsson B Köp 99,22 -
Instalco Köp 196,20 -
Hexagon B Köp 650,80 -
Embracer Group B Köp 175,10 -
Salesforce Köp 232,53 -
Adobe Köp 447,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -