Tolv köpvärda fonder i november

Köptips Riskviljan sjönk betydligt den senare delen av oktober. Coronaoro, presidentval och Brexit har satt igång en ny våg av svängningar på finansmarknaden. Placera väljer att inte göra något fondbyte inför november.

Det är tydligt att oron och volatiliteten är tillbaka på världens börser. Veckan har bjudit på några dagar med stora nedgångar.

Frågorna är många kring effekterna coronavirusets spridning den här gången. Kommer man att stänga ner ländernas ekonomier igen eller bara delvis? Hur stora blir effekterna för den globala ekonomin och hur mycket sjunker bolagens vinster?

Den stora frågan är om centralbankerna kommer till undsättning igen med massiva stimulanser tills ett coronavaccin är på plats. Det är något som varje investerare vill se. Blir det värre före det blir bättre?

Nästa vecka är det presidentval i USA. Ett oväntat utfall och svagt valresultat för vinnaren kan skapa ny oro på de globala finansmarknaderna. Som inte det är nog så kan Brexit bubbla upp och skapa en ännu en våg av politisk risk i Europa.

Jag tar det säkra före det osäkra och gör inte några fondbyten i den svajiga miljön vi nu är i, trots att Placeras köpvärda fonder har haft en utmanande månad i oktober. Jag upprepar det gamla mantrat att ett löpande månadssparande är ett kraftfullt verktyg för ett långsiktigt och lönsamt fondsparande.

Placeras strateg Pekka Kääntä håller fast vid en aktiedel på 60 procent i sitt allokeringsförslag, trots att vi på kort sikt ser en fortsatt stökig marknad.

Under månaden var det tre fonder på listan över köpvärda fonder som slutade på plus. De två fonderna med lägst risk som placerar i räntepapper har som förväntat ett litet plus. 

Det senaste fondbytet som genomfördes inför oktober var vältajmat. In kom spetsfonden Nordic Cross Total Return R Fund som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer.

Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade). En viss del är investerat mot den lägre riskdelen inom ”High Yield”, som är mer riskfyllda företagsobligationer.

Förvaltarteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Fonden har precis passerat tre år och hör till de bäst presterande i klassen under den tidsperioden. Fonden har motsvarat mina högt ställda förväntningar och steg med 0,3 procent i det plötsligt tuffare marknadsläget.

IKC Avkastningsfond som är listans andra räntefondsval har avkastat 0,4 procent. Båda fonderna klår fondkategorin Räntefonder – Företag, som backade 0,1 procent. För den som vill minska risken eller ha en låg risk är de två räntefonderna första valet.

SEB Nordamerika Småbolag har överraskat och är enda aktiefond som visar plussiffror den senaste månaden.

Övriga fonder har minusavkastning i bagaget, men spridningen är stor. Den fond som minskat minst och utklassat kategorisnittet av liknande fonder allra mest är DNB Teknologi. Fonden har imponerat den senaste månaden med en nedgång på blygsamma 1,4 procent.

Månadens värsting är Placeras europafondval Fidelity European Dynamic Growth. Den tyska mjukvarugiganten SAP som är fondens klart största innehav på 7 procent har haft en tuff vecka. Bolaget vinstvarnade i måndags för ett betydligt lägre resultat på grunda av corona. Effekten var tydligt och investerarna satte sig på säljknappen och aktien backade 17 procent. Totalt är SAP-aktien ner hela 31 procent senaste månaden.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som vill ta mindre risk hänvisar vi till våra två fonder med lägst risk eller våra tre medelriskfonder. För den riskvillige finns det sju fonder inom segmenten högst och högre risk att välja på.

HÖGST RISK

Spetsfonder

SEB Nordamerikafond Småbolag fokuserar på snabbväxande småbolag. Ansvarig förvaltare är Alexander Yakirevich som förvaltat fonden sedan januari 2015. Han har 20 års erfarenhet av amerikanska småbolagsinvesteringar.

DNB Teknologi: Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).   

HÖGRE RISK

Spetsfonder

TIN Ny teknik är en nordisk innovationsfokuserad fond. Fonden förvaltas av radarparet Erik Sprinchorn och Carl Armfelt. De investerar i bolag som har en stor innovationskraft. De flesta av bolagen är verksamma inom de tre olika temana mjukvarubolag, hälsovårdsbolag och digitala varumärken.

PriorNilsson Realinvest: Fond med tydligt fokus på realtillgångar, som levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att den investerar i aktier.

Fidelity European Dynamic Growth Fund:  Fonden är aktivt förvaltas sedan november 2008 av Fabio Riccelli. Han har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som är bäst i klassen för de tre senaste åren såväl som på 5 år och inte minst i år. Risken i fonden mätt som standardavvikelse är i nivå med kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.

MS INVF Global Opportunity A. Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

Handelsbanken Hälsovård TemaInvesteringsmandatet är brett och har en tematisk ansats. Fonden investerar i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier. Målet är att ha en diversifierad portfölj med exponering mot de framtidsteman man tror på.

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv: Är en blandfond som skiljer sig på flera sätt. Den är global och inte begränsad till att leta investeringar i Sverige. Och investerar i flera tillgångsslag, så som råvaror, obligationer, valutor och aktier.

LÅG RISK

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Nordic Cross Total Return R Fund: Förvaltarteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade).

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB Nordamerikafond Småbolag Köp 392,70 -
Köp 2 073,27 -
TIN Ny Teknik A Köp 182,04 -
PriorNilsson Realinvest A Köp 3 510,52 -
Fidelity European Dynamic Gr A-Dis-EUR Köp 702,76 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 1 062,49 -
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) Köp 280,59 -
Sensor Sverige Select A Köp 292,06 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 520,10 -
Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv A Köp 148,14 -
IKC Avkastningsfond Köp 122,79 -
Köp 105,05 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -