Placeras fjorton köpvärda aktier

Börs Sannolikheten för en mindre korrektion före årsskiftet är stor. Vi väljer att ta in defensiva kvaliteter på listan över Placeras mest köpvärda aktier.

Efter de positiva vaccinnyheterna och presidentvalet har vi sett stora delar av sektorförskjutningen. Den är inte klar, men de stora rörelserna är redan gjorda särskilt på de nordiska börserna.

För den som letar cykliskt nu gäller det att välja mer noga. Det finns sannolikt fortfarande uppsida i cykliskt, särskilt om man letar sig en bit utanför Norden och särskilt på tillväxtmarknaderna.

kort sikt och på ett övergripande plan börjar marknaderna göra sig redo för en korrektion, vilket är helt naturligt med tanke på de stora rörelserna uppåt som varit. Jag räknar med att korrektionen kommer och att den kommer att bli ganska kort. Det kommer förmodligen att innebära ett bra köpläge för den förväntade fortsatta uppgången under vintern och våren 2021.

I förra månadens aktietext spådde jag att marknaden stod inför en uppåtrekyl på grund av att många orosmoment skulle klaras av under november. Det allra största hotet investerarna såg då var presidentvalet. Vi fick en rejäl uppåtrekyl. Under månaden steg Stockholmsbörsen med 11,6 procent.

Förutom att marknaderna stigit kraftigt är det några saker som talar för en korrektion. Inför årsskiftet ska många aktie-obligationsfonder ombalanseras efter den kraftiga uppgången måste dessa fonder sälja aktier. Enligt JP Morgan rör det sig om ganska stora summor på upp till 300 miljarder dollar i aktier som ska säljas globalt.

Politiskt verkar det vara svårt att komma överens om ett nytt stödpaket i USA. Det kan också komma mer oväntade nyheter kring vaccinen eller distributionen av dessa som marknaden inte räknat med. Vad Trump gör under sina sista dagar i Vita huset ser vissa också som en risk.

För att gardera oss lite mot en eventuell rekyl så väljer vi att göra ett defensivt schackdrag och tar in den ratade värdeaktien och teleoperatören Tele2 bland Placeras mest köpvärda aktier.

Tele2 har starka kassaflöden och delar ut mycket pengar. När alla jagar tillväxtbolag så har detta värdebolag blivit för billigt.

Aktien har pressats tillbaka under det senaste året och är nu undervärderad. Läs Marcus Ewerstrands utmärkta analys här:

Det finns flera andra teleoperatörer som vi också ser som intressanta. Till exempel är Millicom ett defensivt sätt att investera i tillväxtmarknader. Vi tror att den aktien har mer att ge under det kommande året när världen normaliseras och särskilt när tillväxtmarknadsvalutorna i Sydamerika stärks mot den amerikanska dollarn. Men en eventuell sur marknad på kort sikt kommer sannolikt att slå mot aktien.

Risken i Millicom är klart högre än i Tele2.

Vi skulle också ha kunnat välja att ta in andra telekombolag som Deutsche Telekom eller amerikanska T-Mobile som också är intressanta nu. Telia tycker vi däremot inte är intressant i nuläget. På grund av förmodat sjunkande ebitda under de kommande åren, exponering mot tv och relativt hög skuldsättning.

Utvecklingen bland Placeras mest köpvärda aktier har varit fantastisk under senaste månaden. Starkast har det gått för Mastercard, vars aktie är upp 16,5 procent.

Mastercard är ett av de bolag som kommer att gynnas av ökat resande i världen.

Näst starkast har Instalco gått. Bolaget har släppt en rad positiva nyheter med bland annat nya uppdrag, uppköp och återköp av aktier. Instalco har dessutom fått flera höjda riktkursändringar uppåt.

Svagast bland Placeras mest köpvärda aktier har det gått för Embracer, vars aktie backat 1 procent. Bakom nedgången ligger främst sektorförskjutningen när vaccinnyheten kom. Vi tror fortfarande att Embracer kommer att gå starkare än marknaden under det kommande året.

Den genomsnittliga riktkursen bland de analytiker som bevakar aktien ligger för närvarande på 223 kronor per aktie.

Amazon
De senaste årens stora detaljhandelsvinnare har om något gynnats av coronapandemin då e-handeln tagit ytterligare marknadsandelar. Molntjänsten AWS är en lysande stjärna i bolaget och tidigare investeringar på området börjar nu gå mot skördetid.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +74,3%)

Activision Blizzard
En stay-at-home vinnare då spelandet ökar när folk tvingas tillbringa betydligt mer tid i hemmen. Även långsiktigt väntas bolaget gå en ljus framtid till mötes med starka varumärken i portföljen. De kommande åren väntas bjuda på stadigt stigande vinster.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +35,9%)

Microsoft
Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. Pandemin har gett en kraftig ökning i användandet av bolagets molntjänster.

(Sedan köprekommendation okt 2018 +91,1%)

Lifco
Lifco är i grunden välskött, har en stark huvudägare i Carl Bennet och en tredjedel av resultaten genereras inom den normalt sett konjunkturstabila dental-verksamheten.

(Sedan köprekommendation nov 2017 +140,1%)

Mastercard
Betalbranschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa. Under de kommande åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa.

Kortbetalningar växer strukturellt, inte minst pådrivet av e-handeln, och förväntas öka kraftigt under kommande år.

(Sedan köprekommendation feb 2019 +45,0%)

Cibus Nordic Real Estate
Cibus fokuserar på livsmedels- och dagligvarusektorn vilka är relativt okänsliga för konjunktursvängningar. Finland är huvudmarknad men i början av året köptes även ett stort bestånd av Coop-butiker i södra och mellersta Sverige.

Med stabila kunder följer också mer pålitliga kassaflöden och sannolikt därför också mer stabila substansvärden. Bolaget har nyligen gått över till månadsvisa utdelningar.

(Sedan köprekommendation jul 2019 +24,7%)

Prosus
Prosus fokuserar på att bygga digitala konsumentverksamheter. Det gör man genom att hitta de stora konsumenttrenderna. Prosus består av en bred portfölj av ett 100-tal snabbväxande konsumentorienterade internetbolag. Man äger bland annat 20 procent av svenskstyrda bolaget Delivery Hero.

(Sedan köprekommendation september 2020 5,1%)

Ericsson
Ericsson bjuder på bra kassaflöden och mycket stabila finanser. Utrullningen av 5G har också tagit fart och marknaden väntas inte påverkas nämnvärt av coronapandemin.

De senaste årens målmedvetna arbete med att bygga en stark position inom 5G-marknaden har lyckats och om analytikerna får rätt i sina prognoser väntar nu en kraftigt förbättrad lönsamhet och bra vinsttillväxt under de kommande åren.

(Sedan köprekommendation maj 2020 +27,1%)

Instalco
Snabbväxare inom installationstjänster som hållit ångan uppe på förvärvsfronten. Genomför nu återköp av egna aktier.

(Sedan köprekommendation juni 2020 +58,6%)

Hexagon
Världsledare inom mätteknik med starka positioner inom en rad områden med ljusa tillväxtutsikter de kommande åren. Klarade det andra kvartalet betydligt bättre än väntat och vd Ola Rollén räknar med att bolaget nu passerat botten i efterfrågan.

Vinsttillväxten de närmaste åren väntas vara stark. Aktien har återhämtat sig bra och värderingen kan tyckas hög. Stora avskrivningar drar dock ned resultaten och jämfört med internationella konkurrenter är rabatten stor.

(Sedan köprekommendation augusti 2020 +25,1%)

Embracer
Snabbväxande Embracer levererar imponerande siffror i senaste kvartalet och gör dessutom åtta förvärv som kommer ge understöd till tillväxten framgent.

Vd och storägaren Lars Wingefors förvärvsbygge inom spelbranschen har varit en dundersuccé.

Förvärvsmodellen har varit väldigt värdeskapande. Det stora institutionella ägandet är också det positivt.

(Sedan köprekommendation oktober 2020 5,5%)

Salesforce.com
Världsledare inom molnbaserade CRM-verktyg. Behövs oavsett konjunktur. Omsättningen spås växa med 70 procent under de kommande tre åren.

(Sedan köprekommendation november 2020 5,9%)

Adobe
Världsledare inom kreativa mjukvaruprogram. Några av de mest kända är Photoshop, Acrobat och Premiere. Användare är marknadsförare och mediebolag. Omsättningen spås växa med drygt 50 procent under de kommande tre åren.

(Sedan köprekommendation november 2020 7,0%)

Tele2
När alla jagar tillväxtbolag så har detta värdebolag blivit för billigt. Teleoperatören Tele2 levererar stabila kassaflöden och väntas ge en direktavkastning på 7 procent kommande år.

(Ny december 2020)

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mastercard Köp 336,77 -
Cibus Nordic Real Estate Köp 164,20 -
Köp 79,48 -
Microsoft Köp 214,07 -
Lifco B Köp 690,00 -
Amazon.com Köp 3 168,04 -
Ericsson B Köp 106,20 -
Instalco Köp 222,50 -
Hexagon B Köp 715,40 -
Prosus NV Köp 92,48 -
Embracer Group B Köp 170,10 -
Salesforce Köp 246,34 -
Adobe Köp 478,47 -
Tele2 B Köp 109,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -