Tolv köpvärda fonder i januari

Köptips De globala börserna har gått in i lugnare fas efter november månads rekordstora uppgångar. Men riskviljan är fortsatt på topp nu när allt flera länder börjar vaccinera. Placera passar på att genomföra ett fondbyte inför det nya året.

Investerarna föredrar aktier och kassan är den lägsta på länge. Det har skapat ett stort nettoinflöde till aktier. Populärast har det varit med tillväxtmarknadsaktier och småbolagsaktier. Men marknadens stora omfamning av coronaförlorare som utbombade olje- och energiaktier har nu lagt sig.

Inför januari 2021 väljer jag att öka risken i fondvalet och ta bort Fidelity European Dynamic Growth som investerar i stora europeiska bolag. Det nya fondvalet blir en aktivt förvaltad Europafond med fokus på små- och medelstora bolag som gärna har tydliga ägare.

Jag väljer att ta in den aktivt förvaltade fonden Didner & Gerge Small and Microcap. Fonden förvaltas sedan augusti 2014 av Carl Granath och Henrik Sandell. De investerar i de minsta bolagen på de europeiska börserna. Fonden har globalt investeringsmandat med europeiskt fokus och minst två tredjedelar ska vara investerat i just europeiska bolag.

Carl Granath och Henrik Sandell

Förvaltarna investerar långsiktigt och investeringsprocessen består av att hitta bra kvalitetsbolag som är oupptäckta och bevakas av få banker.

Förvaltarna letar gärna små bolag som är verksamma inom en udda nisch där de är marknadsledande. Det ger förutsättningar för höga och bra marginaler oftast genom tydliga inträdesbarriärer för konkurrenter.

Ledningen i bolagen är en viktig faktor. Oftast har de mindre bolagen en stark ägare och är entreprenörsdrivna. Ledare och ägare är ofta samma person. Och det gör att personberoendet är stort – man investerar gärna i starka ledare.

Förvaltarna jobbar med en koncentrerad portfölj på runt 40 bolag, i dagsläget har fonden 43 innehav. Största innehavet är brittiska spelutvecklaren Sumo Group på 4,3 procent. Fonden har en tydlig lutning mot små snabbväxande tillväxtbolag. Störst vikt har fonden mot media och kommunikation på 26 procent där vi hittar spelutvecklare, följt av teknikbolag på 18 procent.

Fonden har haft 11,5 procent i genomsnittlig årsavkastning de senaste fem åren, jämfört med kategorisnittet på 9 procent. Detta till en risk som är lägre än kategorisnittet, vilket gör det till en bra prestation.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

Den som vill ta mindre risk hänvisar vi till våra två fonder med lägst risk eller våra två medelriskfonder. För den riskvillige finns det sju övriga fonder inom segmenten högst och högre risk att välja på.

HÖGST RISK

Spetsfonder

SEB Nordamerikafond Småbolag fokuserar på snabbväxande småbolag. Ansvarig förvaltare är Alexander Yakirevich som förvaltat fonden sedan januari 2015. Han har 20 års erfarenhet av amerikanska småbolagsinvesteringar.

DNB Teknologi: Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).   

Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK investerar företrädesvis i kvalitetsbolag som gynnas av strukturell tillväxt. Nordeas Starsfonder försöker aktivt placera i företag som fokuserar på hållbarhetsfrågor istället för att exkludera företag som inte gör det.

HÖGRE RISK

Spetsfonder

TIN Ny teknik är en nordisk innovationsfokuserad fond. Fonden förvaltas av radarparet Erik Sprinchorn och Carl Armfelt. De investerar i bolag som har en stor innovationskraft. De flesta av bolagen är verksamma inom de tre olika temana mjukvarubolag, hälsovårdsbolag och digitala varumärken.

PriorNilsson Realinvest: Fond med tydligt fokus på realtillgångar, som levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att den investerar i aktier.

MS INVF Global Opportunity A. Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

Handelsbanken Hälsovård Tema: Investeringsmandatet är brett och har en tematisk ansats. Fonden investerar i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier. Målet är att ha en diversifierad portfölj med exponering mot de framtidsteman man tror på.

Didner & Gerge Small & Micro Cap: Förvaltarna letar gärna små bolag som är verksamma inom en udda nisch med tydliga inträdes barriärer för konkurrenter. Ledningen i bolagen är en viktig faktor. Oftast har de mindre bolagen en stark ägare och är entreprenörsdrivna – man investerar i starka ledare.

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Nordic Cross Total Return R Fund: Förvalteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade).

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB Nordamerikafond Småbolag Köp 475,43 -
Köp 2 258,10 -
Nordea 1 - Emerging Stars Equity BP SEK Köp 1 582,09 -
TIN Ny Teknik A Köp 215,11 -
PriorNilsson Realinvest A Köp 3 966,91 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 1 097,37 -
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) Köp 292,68 -
Didner & Gerge Small & Microcap Köp 240,63 -
Sensor Sverige Select A Köp 314,03 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 640,72 -
IKC Avkastningsfond Köp 124,94 -
Köp 106,71 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -