Placeras tretton köpvärda aktier

Börs Placera tar hem vinsten i tre aktier och adderar två nya bland de mest köpvärda aktierna. I de nya aktierna ser vi en tydlig uppsida kommande året.

Årsskiftet närmar sig. Vad kommer 2021 att innehålla? Det vet förstås ingen. Berättelserna om hur nästa år kommer att bli är i bästa fall kvalificerade gissningar.

Den berättelse om 2021 som dominerar just nu är att den amerikanska dollarn kommer att fortsätta försvagas mot tillväxtmarknadsvalutor inklusive den svenska kronan, som brukar handlas som en tillväxtmarknadsvaluta.

Den dominerande berättelsen om 2021 säger också att det kommer att bli ett mycket bra år för cykliska aktier eftersom återhämtningen efter pandemin fortsätter.  

Nu handlas flera stora index på eller nära all time high. Det i sig är kanske inte en varningsklocka. Varningsklockan är kanske snarare att just många cykliska aktier handlas över nivån de låg på när pandemin slog till.

Frågan här är alltså hur mycket återhämtning det finns kvar att hämta. Den V-formade återhämtningen får nog anses vara väl inprisad idag. Placera noterar också att börsintresset sannolikt är på all time high.

Den senaste tidens stora uppgångar får oss att stuva om ganska rejält bland Placeras mest köpvärda aktier.

Vi väljer vi att ta hem vinsterna i Hexagon, Lifco och Mastercard. Sedan de plockades in på listan över våra mest köpvärda aktier har de gett 33, 173 respektive 48 procent i avkastning.

Vi ska påpeka här att vi fortfarande tror på dessa bolag på medellång sikt, men just nu har värderingarna gått upp för mycket och för snabbt i det kortare perspektivet.

För att ersätta de borttagna aktierna lägger vi till hygienpappersbolaget Essity som kommit ner en bra bit i värdering. Läs Marcus Ewerstrands analys här.

Vi lägger också till djurhälsobolaget Elanco Animal Health.

I båda aktierna ser vi en uppsida på åtminstone 20 procent kommande året.

Det som dragit ner Essitys aktiekurs på kort sikt är högre massapriser. Nu har dock aktien kommit ner för mycket, vilket ger oss ett bra köpläge.

I oktober valde bolaget också att höja sitt långsiktiga avkastningsmål.

Den som köper Elanco Animal Health får ett av världens ledande djurhälsobolag.

Det som framför allt gör Elanco intressant just nu är att man köpt tyska kemijätten Bayers djurhälsodel och delvis betalat med egna aktier. Dessa aktier håller Bayer på att sälja, vilket pressar aktiekursen.

Utöver detta rent tekniska argument att köpa aktien så består det nya Elancos omsättning till cirka 60 procent från läkemedel och medicintekniska produkter till husdjur.

Husdjurstrenden har varit en av de starkaste under pandemin. Många som annars inte skulle ha valt att skaffa husdjur har gjort det.

När väl överhänget av Elancoaktier är borta, så kommer aktien att värderas upp.

Utvecklingen bland Placeras mest köpvärda aktier har varit stark under senaste månaden. Starkast har det gått för Lifco, vars aktie är upp 17,5 procent.

Näst starkast är Embracer, vars aktie stigit med drygt 15 procent.

Svagast bland Placeras mest köpvärda aktier är Salesforce.com, vars aktie backat 9 procent. Bakom nedgången ligger det offensiva köpet av Slack. Salesforce.com betalar 27,7 miljarder dollar för köpet.

Vi tror att marknaden snart blickar framåt och att aktien får fart igen.

Amazon
De senaste årens stora detaljhandelsvinnare har om något gynnats av coronapandemin då e-handeln tagit ytterligare marknadsandelar. Molntjänsten AWS är en lysande stjärna i bolaget och tidigare investeringar på området börjar nu gå mot skördetid.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +80,6%)

Activision Blizzard

En stay-at-home vinnare då spelandet ökar när folk tvingas tillbringa betydligt mer tid i hemmen. Även långsiktigt väntas bolaget gå en ljus framtid till mötes med starka varumärken i portföljen. De kommande åren väntas bjuda på stadigt stigande vinster.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +56,3%)

Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. Pandemin har gett en kraftig ökning i användandet av bolagets molntjänster.

(Sedan köprekommendation okt 2018 +100,9%)

Cibus Nordic Real Estate

Cibus fokuserar på livsmedels- och dagligvarusektorn vilka är relativt okänsliga för konjunktursvängningar. Finland är huvudmarknad men i början av året köptes även ett stort bestånd av Coop-butiker i södra och mellersta Sverige.

Med stabila kunder följer också mer pålitliga kassaflöden och sannolikt därför också mer stabila substansvärden. Bolaget har nyligen gått över till månadsvisa utdelningar.

(Sedan köprekommendation jul 2019 +28,0%)

Prosus

Prosus fokuserar på att bygga digitala konsumentverksamheter. Det gör man genom att hitta de stora konsumenttrenderna. Prosus består av en bred portfölj av ett 100-tal snabbväxande konsumentorienterade internetbolag. Man äger bland annat 20 procent av svenskstyrda bolaget Delivery Hero.

(Sedan köprekommendation september 2020 1,5%)

Ericsson

Ericsson bjuder på bra kassaflöden och mycket stabila finanser. Utrullningen av 5G har också tagit fart och marknaden väntas inte påverkas nämnvärt av coronapandemin.

De senaste årens målmedvetna arbete med att bygga en stark position inom 5G-marknaden har lyckats och om analytikerna får rätt i sina prognoser väntar nu en kraftigt förbättrad lönsamhet och bra vinsttillväxt under de kommande åren.

(Sedan köprekommendation maj 2020 +20,5%)

Instalco

Snabbväxare inom installationstjänster som hållit ångan uppe på förvärvsfronten. Genomför nu återköp av egna aktier.

(Sedan köprekommendation juni 2020 +78,6%)

Embracer

Snabbväxande Embracer levererar imponerande siffror i senaste kvartalet och gör dessutom åtta förvärv som kommer ge understöd till tillväxten framgent.

Vd och storägaren Lars Wingefors förvärvsbygge inom spelbranschen har varit en dundersuccé.

Förvärvsmodellen har varit väldigt värdeskapande. Det stora institutionella ägandet är också det positivt.

(Sedan köprekommendation oktober 2020 +19,9%)

Salesforce.com

Världsledare inom molnbaserade CRM-verktyg. Behövs oavsett konjunktur. Omsättningen spås växa med 70 procent under de kommande tre åren.

(Sedan köprekommendation november 2020 -3,0%)

Adobe

Världsledare inom kreativa mjukvaruprogram. Några av de mest kända är Photoshop, Acrobat och Premiere. Användare är marknadsförare och mediebolag. Omsättningen spås växa med drygt 50 procent under de kommande tre åren.

(Sedan köprekommendation november 2020 +11,6%)

Tele2

När alla jagar tillväxtbolag så har detta värdebolag blivit för billigt. Teleoperatören Tele2 levererar stabila kassaflöden och väntas ge en direktavkastning på 7 procent kommande år.

(Sedan köprekommendation december 2020 0,0%)

Essity

Ledande hygienpappersproducent. Aktien har dragits ner på kort sikt av högre massapriser. Aktien har fallit för  mycket, vilket ger ett bra köpläge. Läs Marcus Ewerstrands analys här.

(Ny Januari 2021)

Elanco Animal Health
Den som köper Elanco Animal Health får ett av världens ledande djurhälsobolag.

Det som framför allt gör Elanco intressant just nu är att man köpt tyska kemijätten Bayers djurhälsodel och delvis betalat med egna aktier. Dessa aktier håller Bayer på att sälja, vilket pressar aktiekursen.

Utöver detta rent tekniska argument att köpa aktien så består det nya Elancos omsättning till cirka 60 procent från läkemedel och medicintekniska produkter till husdjur.

Husdjurstrenden har varit en av de starkaste under pandemin. Många som annars inte skulle ha valt att skaffa husdjur har gjort det.

När väl överhänget av Elancoaktier är borta, så kommer aktien att värderas upp.

(Ny Januari 2021)

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Januariutgåvan av Placeras Strategidokument

Tolv köpvärda fonder i januari

Ökad risk för grus i börsmaskineriet

Följ mig på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cibus Nordic Real Estate Köp 170,00 -
Köp 91,37 -
Microsoft Köp 224,15 -
Amazon.com Köp 3 322,00 -
Ericsson B Köp 99,36 -
Instalco Köp 250,50 -
Prosus NV Köp 89,46 -
Embracer Group B Köp 196,95 -
Salesforce Köp 222,61 -
Adobe Köp 502,11 -
Tele2 B Köp 109,00 -
Essity B Köp 265,20 -
Elanco Animal Health Köp 30,39 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -