Privatspararnas mest köpta aktier

Börs Privatspararna gjorde 333.100 affärer per dag i december, en minskning med 2 procent jämfört med november men en ökning om 82 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Det skriver Avanza i sin månadsrapport som avser preliminära siffror för december.

"Handelsaktiviteten är fortsatt hög under december och privatspararna nettoköper aktier för tionde månaden i rad. December lever med andra ord upp till det gamla talesättet om att aktier är en vintersport. Börsåret har bjudit på en buffé av orosmoln där flertalet nu har skingrats, senast Brexitavtalet, vilket understödjer riskviljan på marknaden", säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Antalet affärer per dag hos Avanza uppgick till 247.700 i december, en ökning med 1 procent jämfört med november och upp 93 procent jämfört med december i fjol.

Månadens köplista hos Avanza har en tydlig röd tråd, och utmärks av värdebolag, ett tema som dominerade säljlistan förra månaden. Nu roterar privatspararna tillbaka och listan toppas av Astra Zeneca.

"Läkemedelsbolag med vaccinkandidater mot covid-19 har rönt stort intresse bland spararna i år. Antalet ägare har nära på tredubblats under året, även om kursutvecklingen inte är i närheten av Moderna och Biontech som också adresserar viruset … Utöver detta är AstraZeneca en aktie med tydliga defensiva kvalitéer i en bransch som lär uppskattas än mer av investerarna framåt", resonerar Nicklas Andersson.

Även Telia och Tele2 fanns på topp tio i köplistan.

Månadens säljlista hos Avanza karakteriseras av vinsthemtagningar i många kursvinnare och favoritaktier bland sparaktier. Mest sålda aktie var sydkoreanska gamingbolaget Gravity, följd av Enad Global 7, Recipharm och Tesla.

Enligt Avanza gjordes 82.000 affärer per dag hos Nordnet i december, en minskning med 9 procent jämfört med november och upp 55 procent jämfört med december i fjol.

"Goda nyheter om vaccin och rapporter om spridning av muterat virus slogs om marknadens fokus under månaden. Kursuppgången i utbombade aktien Norwegian lockade sparare att pröva lyckan i aktien i december", skriver Nordnet i sin egen månadsrapport.

Mest köpta aktie hos Nordnet var Norwegian, följd av Latour och Astra Zeneca. Mest sålda var Spotify.

"Spotify steg kraftigt som en följd av bland annat köpet av podcast-plattformen Megaphone, samtidigt som aktien fick en skjuts av att man släppte 'Spotify Wrapped', en årlig sammanställning av användarens lyssnande. Efter uppgången sålde spararna av", kommenterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

En tydlig förändring mot i princip alla årets övriga månader är att Evolution Gaming hamnar på Nordnets säljlista.

"Spararna har storköpt Evolution Gaming i spåren av den fantastiska kursuppgången. I början av december meddelades att Evolution tar plats i storbolagsindex OMXS30, vilket innebär ett köptryck i aktien när indexfonder måste köpa in sig. Efter den långa uppgången väljer privatsparare att hämta hem vinsten", säger Frida Bratt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -