Placeras sexton mest köpvärda aktier

Börs Trots börssättningen har utvecklingen för Placeras mest köpvärda aktier varit relativt bra. Nu tar ett investmentbolag som länge varit ute i kylan plats bland aktierna vi ser som mest köpvärda.

Februari månad är över och börsen har levererat en avkastning på 0,9 procent.

Vi har hunnit med att få en sättning efter att inflationsrädslan under några dagar tog över börshumöret i världen.

Den amerikanska centralbanken var snabbt ute med att poängtera att de inte ser inflationen som någon fara i nuläget. Det har i alla fall tills vidare fått marknaderna att lugna ner sig i kombination med att långräntorna fallit tillbaka.

Placera ser vi rekylen som ett tillfälle att öka snarare än att sälja aktier. I vanlig ordning kommer det sannolikt att visa sig att sättningen var ett köpläge. Under lång tid framöver kommer det inte att finns några bra alternativ till att äga aktier och aktierelaterade tillgångar för sparare. Tillfälliga nedgångar är något som alltid återkommer på marknaden. 

Utvecklingen bland Placeras mest köpvärda aktier har varit blandad under senaste månaden. Starkast har det gått för Embracer, Instalco och Elanco Animal Health, vars aktier är upp 17, 14 respektive 13 procent på en månad.

Svagast bland Placeras mest köpvärda aktier var Verisk Analytics som vi tog in förra månaden.

I onsdags i förra veckan kom helårsresultatet som var något lite sämre än väntat och aktien straffades hårt.

Den något sämre organiska tillväxten kan främst härledas till covid-19. Pandemin är sannolikt övergående vi låter därför aktien vara kvar på listan ännu ett tag och tror att korrektionen som skedde är klar. 2021 borde bli ett stabilt år för bolaget.

Ett annat rapporterande bolag som tagit en del stryk är värdeaktien Tele2. Det som ligger bakom är dämpade intäkter främst på företagssidan i kombination med större investeringar i 5G-nätet.

Tele2-ledningen har nu fokus på tillväxt på medellång sikt, vilket i nuläget inte är något marknaden uppskattar. Nedgången på företagssidan betraktar vi som en tillfällig effekt av pandemin.

En eventuell katalysator för aktiekursen framöver skulle kunna vara en avyttring av T-Mobile Netherlands som Tele2 äger en fjärdedel av.

Vidare tycker vi på Placera att de stora insiderköp från vd Kjell Johnsen under de senaste dagarna är mycket positivt.

Den här månaden väljer vi att ta in det anrika investmentbolaget Ratos som länge varit ute i kylan. Nu ser vi att bolaget och aktien har en spännande tid framför sig med erfarne vd Jonas Wiström vid rodret.

Ratos har städat ordentligt i portföljen, i organisationen och i investeringsmodellen. Framöver vill Ratos bara äga bolag som redan är eller kan bli marknadsledande. Utöver det är grundtanken att ägarhorisonten är evig.

VD Jonas Wiström har ett gediget förflutet som vd på teknikkonsulten ÅF, där han gjorde mängder med förvärv. Under hans tid som vd mer än tiodubblades aktiekursen.

Ratos mål är att dubbla resultatet om fem år. Det innebär en vinsttillväxt på i snitt 14 procent per år. Om det börjar infrias kommer börsen att belöna aktien.

Läs hela Martin Blomgrens analys av bolaget här.

Amazon

De senaste årens stora detaljhandelsvinnare har om något gynnats av coronapandemin då e-handeln tagit ytterligare marknadsandelar. Molntjänsten AWS är en lysande stjärna i bolaget och tidigare investeringar på området börjar nu gå mot skördetid.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +70%)

Activision Blizzard

En stay-at-home vinnare då spelandet ökar när folk tvingas tillbringa betydligt mer tid i hemmen. Även långsiktigt väntas bolaget gå en ljus framtid till mötes med starka varumärken i portföljen. De kommande åren väntas bjuda på stadigt stigande vinster.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +64%)

Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. Pandemin har gett en kraftig ökning i användandet av bolagets molntjänster.

(Sedan köprekommendation okt 2018 +107%)

Cibus Nordic Real Estate

Cibus fokuserar på livsmedels- och dagligvarusektorn vilka är relativt okänsliga för konjunktursvängningar. Med stabila kunder följer också mer pålitliga kassaflöden och sannolikt därför också mer stabila substansvärden. Bolaget har gått över till månadsvisa utdelningar.

(Sedan köprekommendation jul 2019 +23%)

Prosus

Prosus fokuserar på att bygga digitala konsumentverksamheter. Det gör man genom att hitta de stora konsumenttrenderna. Prosus består av en bred portfölj av ett 100-tal snabbväxande konsumentorienterade internetbolag.

(Sedan köprekommendation september 2020 13%)

Ericsson

Ericsson bjuder på bra kassaflöden och mycket stabila finanser. Utrullningen av 5G har också tagit fart.

De senaste årens målmedvetna arbete med att bygga en stark position inom 5G-marknaden har lyckats och om analytikerna får rätt i sina prognoser väntar nu en kraftigt förbättrad lönsamhet och bra vinsttillväxt under de kommande åren.

(Sedan köprekommendation maj 2020 +28%)

Instalco

Snabbväxare inom installationstjänster som hållit ångan uppe på förvärvsfronten. Genomför nu återköp av egna aktier.

(Sedan köprekommendation juni 2020 +121%)

Embracer

Snabbväxande Embracer levererar imponerande siffror i senaste kvartalet och gör dessutom åtta förvärv som kommer ge understöd till tillväxten framgent.

Vd och storägaren Lars Wingefors förvärvsbygge inom spelbranschen har varit en dundersuccé.

Förvärvsmodellen har varit väldigt värdeskapande. Det stora institutionella ägandet är också det positivt.

(Sedan köprekommendation oktober 2020 +38%)

Salesforce.com

Världsledare inom molnbaserade CRM-verktyg. Behövs oavsett konjunktur. Omsättningen spås växa med 70 procent under de kommande tre åren.

Tyngs av köpet av Slack.

(Sedan köprekommendation november 2020 -7%)

Adobe

Världsledare inom kreativa mjukvaruprogram. Några av de mest kända är Photoshop, Acrobat och Premiere. Användare är marknadsförare och mediebolag. Omsättningen spås växa med drygt 50 procent under de kommande tre åren.

(Sedan köprekommendation november 2020 +3%)

Tele2

När alla jagar tillväxtbolag så har detta värdebolag blivit för billigt. Teleoperatören Tele2 levererar stabila kassaflöden och väntas ge en direktavkastning på 7 procent kommande år.

(Sedan köprekommendation december 2020 -2%)

Essity

Det som dragit ner Essitys aktiekurs på kort sikt är högre massapriser. Nu har dock aktien kommit ner för mycket, vilket ger oss ett bra köpläge.

(Sedan köprekommendation januari 2021 -4%)

Elanco Animal Health

Elanco Animal Health är ett av världens ledande djurhälsobolag. Runt 60 procent av bolagets omsättning kommer från läkemedel och medicintekniska produkter till husdjur.

Husdjurstrenden som redan innan pandemin var stark har nu vuxit med orkanstyrka och kommer att gynna bolaget under lång tid framöver.

(Sedan köprekommendation januari 2020 9%)

Verisk Analytics

Stabilt växande bolag inom dataanalysbaserad riskhantering och beslutsstöd med fokus på hållbarhet. Prenumerationsbaserad intäktsbas och stabila och höga rörelsemarginaler på knappt 40 procent.

(Sedan köprekommendationen februari 2021 -10%)

Eckert & Ziegler

Världsledande på radioaktiva isotoper som bland annat krävs för cancerbehandlingar inom radiopharma.

I takt med nya behandlingar i kombination med den ökande medellivslängden och allt större medelklass i världen kommer efterfrågan på bolagets produkter att öka.

(Sedan köprekommendationen februari 2021 1%)

Ratos

Vi tror att den nya inriktningen på investmentbolaget har goda chanser att lyckas och när väl förvärvsmaskinen börjar mullra kan förhoppningsvis fler placerare också få upp ögonen för aktien som har hamnat lite i skugga under de senaste årens interna turbulens.

(Ny mars 2021)

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Marsutgåvan av Placeras Strategidokument

Placeras tolv köpvärda fonder i mars

Räkna med ett fortsatt börsstök

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cibus Nordic Real Estate Köp 164,80 -
Köp 95,61 -
Microsoft Köp 232,38 -
Amazon.com Köp 3 092,93 -
Prosus NV Köp 100,35 -
Ericsson B Köp 107,40 -
Instalco Köp 314,50 -
Embracer Group B Köp 231,00 -
Salesforce Köp 216,30 -
Adobe Köp 459,67 -
Tele2 B Köp 108,45 -
Essity B Köp 258,90 -
Elanco Animal Health Köp 32,85 -
Verisk Analytics Köp 163,85 -
ECKERT+ZIEGLER INH O.N. Köp 57,56 -
Ratos B Köp 44,08 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -