Placeras elva köpvärda fonder i maj

Köptips Vi är mitt inne i första kvartalets rapportperiod och de globala börserna har fortsatt stiga under månaden. Placera passar på att kalibrera fondutbudet och göra ett byte inför maj.

Investerarna har föredragit cykliska värdebolag det senaste halvåret, vilket skickat upp Stockholmsbörsens smala storbolagsindex SIX30 till skyarna. I år är avkastningen hela 20 procent. Det är tydligt att de stora bolagen under inledningen på året, klått medelstora och små bolag.

Men den senaste månaden har något hänt och Carnegie småbolagsindex tagit över ledartröjan och haft dubbelt så hög avkastning som SIX30 index.

Placera tar rygg på det förändrade marknadssentimentet på Stockholmsbörsen som gjort svenska småbolagsfonder till den senaste månadens fondvinnare.

Jag väljer att ta ut MS INVF Asia Opportunities som har haft några riktigt tunga månader med stora nedgångar på de kinesiska fastlandsbörserna och nu senast i Indien.

In kommer en svensk småbolagsfond. Här tar jag det säkra före det osäkra och väljer en av de två indexnära fonder som finns på fondmarknaden.

Plus Småbolag Sverige Index var först ut och lanserades under hösten 2017. Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare.

Fondens avkastning på 18 procent placerar sig mitt i fältet av svenska småbolagsfonder sedan årsskiftet.Men spridningen mellan bästa och sämsta avkastning i år är stor och sträcker sig från knappt 9 procent till drygt 24 procent.

Carnegie småbolagsindex som Plus Småbolag Sverige Index följer, väljer bara bort de allra största bolagen på Stockholmsbörsen, men kanske inte så många som man kan tänka sig på namnet.

Indexet omfattar bolag som väger maximal 1 procent av värdet på Stockholmsbörsen. Det är ett rörligt mål som växer med det totala börsvärdet och det har fortsatt att växa under årets starka börsuppgång. Det innebär numera ett börsvärde från närmare noll till drygt 100 miljarder kronor.

Det innebär att indexet omfattar de minsta så kallade micro cap-bolagen, småbolag, medelstora bolag och en andel storbolag. Men ratar de absolut största bolagen på Stockholmsbörsen.

För tillfället ingår det runt 280 bolag i indexet och storleksfördelningen är enligt Morningstars definition inga storbolag, 62 procent medelstora bolag, småbolag utgör 31 procent och resterande del på 7 procent är micro cap bolag.

De tio största innehaven står för drygt 24 procent av fondens värde, vilket ger en bra riskspridning. Största innehav är Sinch på 3,2 procent och Lundin Energy med 2,5 procent vardera.

Fonden ger en mycket liten exponering mot banksektorn då ingen av de stora bankerna finns i fonden. Största sektor är industrisektorn på 29 procent. Följt av en relativt stor exponering mot börsens fastighetsbolag som är näst största sektor med 15 procent. Hälsovårdssektorn än nästan lika stor på 14,4 procent och den tredje största.

Fonden har de tre senaste åren nästan fördubblats i värde och utvecklats som index men haft en sämre avkastning än kategorisnittet. Det är hänförligt till fjolåret man tappade ganska mycket mot kategorisnittet. Men avkastningen var högre både 2018 och 2019 samt i år. Det är värt att poängtera att risken är lägre än kategorisnittet, vilket gör det till en bra prestation.

Den årliga avgiften för Plus Småbolag Sverige Index är på låga 0,4 procent. Som sagt ett säkert kanske lite fegt småbolagsbet, men jag har svårt att vet vilka aktiva småbolagsfonder som blir vinnare det närmaste halvåret.

Det är olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

Den investerare som vill ta hem vinster efter årets starka börsuppgång hänvisar jag till de fonderna med lägre risk. Då tänker jag främst på våra två fonder med lägst risk som är två är två räntefonder.

Vill du ta lite mer risk så erbjuder de två blandfonderna en form av medelrisk.

För den som fortsatt tror på en stark börs finns det sex övriga fonder inom segmenten högst och högre risk att välja på.

HÖGST RISK

Spetsfonder

DNB Teknologi: Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).   

Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK investerar företrädesvis i kvalitetsbolag som gynnas av strukturell tillväxt. Nordeas Stars-fonder försöker aktivt placera i företag som fokuserar på hållbarhetsfrågor istället för att exkludera företag som inte gör det.

PLUS Småbolag Sverige Index: Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare

HÖGRE RISK

Spetsfonder

AMF Aktiefond Europa: Fonden har fokus på stabila bolag med bra intjäning och förvaltas av Anders Fagerlund sedan 2008.

PriorNilsson Realinvest: Fond med tydligt fokus på realtillgångar, som levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att den investerar i aktier.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Didner & Gerge Small&Micro Cap: Förvaltarna letar gärna små bolag som är verksamma inom en udda nisch med tydliga inträdes barriärer för konkurrenter. Ledningen i bolagen är en viktig faktor. Oftast har de mindre bolagen en stark ägare och är entreprenörsdrivna – man investerar i starka ledare.

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Nordic Cross Total Return R Fund: Förvalteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade).

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
PLUS Småbolag Sverige Index Köp 202,71 -
Köp 2 691,99 -
Nordea 1 - Emerging Stars Equity BP SEK Köp 1 691,05 -
AMF Aktiefond Europa Köp 252,11 -
PriorNilsson Realinvest A Köp 4 426,90 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 3 114,93 -
Didner & Gerge Small & Microcap Köp 279,65 -
Sensor Sverige Select A Köp 360,86 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 812,00 -
IKC Avkastningsfond Köp 128,52 -
Köp 108,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -