Placeras tretton köpvärda aktier

Köpvärda aktier Börsen är svårflirtad trots starka rapporter, men intressanta aktier går alltid att hitta. På månadens lista över de aktier vi tycker är mest köpvärda finns både bolag med långsiktig medvind och aktier som borde få bättre utdelning på sina rapporter.

April blir ytterligare en stark börsmånad att lägga till handlingarna med en uppgång på närmare 4 procent i Stockholm och lite mer i USA. Värt att notera är samtidigt att det var under den första halvan av månaden som avkastningen skapades, medan kraften avtog i andra halvlek.

Det speglar den strida strömmen av omvända vinstvarningar och positiva guidningar som kom från börsbolagen redan inför rapportperioden som drog i gång i mitten av månaden, medan de faktiska rapporterna i många fall har fått ett mer försiktigt mottagande. Det kan tyckas orättvist eftersom en klar majoritet av bolagen slagit vinstförväntningarna med råge och visat upp en imponerande kostnadskontroll. Även orderingången har stuckit ut positivt hos många företag vilket bådar gott för tillväxten under andra och tredje kvartalet.

Därtill har tilltänkta oroshärdar som högre råvarupriser och störningar till följd av komponentbrist inte mynnat ut i några större negativa effekter så här långt, med vissa undantag.

Att börsen varit svårflirtad trots starka rapporter de senaste veckorna kan i våra ögon dels tillskrivas den stora börsuppgången som vi har med oss i bagaget och dels ett behov av att smälta vad kvartalsrapporterna säger om riktningen några kvartal framåt. Att onaturligt låga kostnader och andra pandemieffekter påverkar även det andra kvartalet står klart, men börsen blickar gärna 6-12 månader framåt och fokus kommer nu successivt flyttas mot förutsättningarna inför andra halvåret och de trender som kan fortsätta in i 2022.

I kulisserna lurar också några andra faktorer som skulle kunna dämpa humöret när vi går in i en ny månad. Den ränteuppgång i USA som tidvis skrämde marknaderna i februari och mars har klingat av men de prishöjningar vi ser genomföras i bolag efter bolag bör förr eller senare sätta avtryck i inflationen, vilket kan väcka ränteoron igen.

Att vi går in i maj är också en garanti för att vi kommer få se en mängd artiklar och analyser om talesättet ”Sell in May”. Kalendertumregler ska tas med en nypa salt men just den här har faktiskt stämt bättre än de flesta andra och bara det faktum att den alltid lyfts fram brett kan bidra till att det blir en självuppfyllande profetia.

Aktier som är långsiktigt intressanta går dock att hitta i alla börsklimat och nedan finns en lista på de aktier vi på redaktionen tycker är mest köpvärda just nu.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i maj

Volvo

Fordonsjätten går för högtryck och det enda som stör bilden just nu är brist på komponenter som tvingar fram ett par stoppveckor i produktionen. Det är ett övergående problem som skuggar en urstark orderingång, en höjd lägstanivå på lönsamheten och en jättekassa som talar för fortsatt bra direktavkastning i flera år. Med en relativt försiktig värdering och många strukturella trender som talar för ett ökat transportbehov i världen bör Volvos aktie ha mer att ge.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Ratos

Den nya inriktningen på investmentbolaget har goda chanser att lyckas. Blir Ratos den förvärvsmaskin de siktar på att bli kan fler placerare få upp ögonen för aktien som har hamnat lite i bakvattnet under de senaste årens interna turbulens. Ett par mindre förvärv har hunnit presenterats efter strategiomläggningen och med en bra konjunktur i ryggen lyfter även de befintliga innehaven.

Läs Placeras analys av aktien här.

ISS

Här gäller det att vara uthållig men på 2-3 års sikt kan den danska städ- och fastighetstjänstejätten bli en riktigt bra placering. Bolaget och aktien har underpresterat både på grund av pandemin och egna tillkortakommanden de senaste åren men en storstädning görs nu. En ny vd är på plats, en ambitiös turn-around-plan har satts i verket, bolaget fokuserar på färre men mer lönsamma marknader. Med arbetsplatser som snart kan öppna upp tror vi att det är ett bra långsiktigt köpläge.

Läs Placeras analys av aktien här.

Inwido

Fönster- och dörrtillverkaren slog till med en väldigt stark rapport för första kvartalet där rörelsevinsten mer än dubblades och orderboken fortsatte svälla. Aktien har på goda grunder gått bra men vi ser potential för mer av två huvudsakliga skäl. Dels kan en ökad förvärvsaktivitet efter några års stiltje få fart på tillväxten, dels kan miljöfaktorn med ett ökat tryck på att göra bostäder i Europa mer energieffektiva spela en viktig roll. Det senare är bra både för efterfrågan på Inwidos fönster och efterfrågan på aktien som har potential att bli ESG-stämplad.

Läs Placeras analys av aktien här.

Traton

Med lastbilsbolagen Scania, MAN och VWCO (Volkswagen Caminhões e Ônibus) i portföljen och ett bud på amerikanska Navistar som väntas bli klart i sommar vill storägaren Volkswagen bygga en Global Champion. Aktiemarknaden har varit njugg och Tratons aktie handlas fortfarande under introduktionskursen från 2019 och till förhållandevis låga värderingsmultiplar. Mycket kvar att bevisa men spännande potential om pusselbitarna faller på plats.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Astra Zeneca

Jag fortsätter att fokusera på hälsovårdssektorn som jag tror kommer att bli en vinnarsektor efter pandemin. Vårdskulden växer, investeringar kommer att öka och flera delar av sektorn har utvecklats relativt svagt under pandemin. Astrazenecas aktie är ned sedan början av förra året. Förvärv och badwill kring deras corona-vaccin är en del av förklaringen. Vaccinet har liten effekt på Astras framtida vinster som väntas växa med 20-30 procent fram till och med 2023. Det ger aktien ett attraktivt PEG-värde på under 1. Även intäkterna kommer växa relativt kraftigt. En attraktiv värdering för en aktie i en sektor som jag tror kommer utvecklas relativt väl post-corona.

 

Lufthansa

Det här är nog ingen aktie för den som hoppas på ett snabbt lyft i närtid utan mer för den tålmodige. När väl Europa åter kan börja öppna upp ekonomierna så kommer flygresandet att få en ordentlig skjuts och Deutsche Lufthansa höra till dem som är bäst positionerade på den europeiska marknaden när lyftet väl kommer. Bolaget har även lågprisflyg. Jag tror dessutom att många underskattar med vilken styrka det europeiska flyget kommer att återhämta sig. Risken är främst att de hinner bränna en massa pengar fram till dess.

Byggmax

Byggmax har visserligen några tuffa jämförelsekvartal framför sig och våren är sen, men det blir mycket hemester även i år så aptiten på både fritidshus och renovering lär hålla i sig. Lyckas de dessutom få igenom lite prishöjningar så tycker jag värderingen ser attraktiv ut. Byggmax fortsätter dessutom att expandera och kommer sannolikt också att ta andelar på en marknad som kommer att fortsätta växa även efter pandemin.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Siemens Energy

Siemens Energy knoppades av från Siemens i höstas. Bolaget är världens ledande företag inom energiteknik. En sjättedel av den el som produceras på jorden är baserad på tekniker från Siemens Energy. Bolaget är på väg att bli helt inriktat på tillverkning av grön el samtidigt som energibehoven ökar. Aktien har tagit en vilopaus, då är det läge att slå till.

Läs Placeras analys av aktien här.

Farfetch

Farfetch är en av världens ledande lyxvaruplattformar som säljer produkter online. Aktien har fallit kraftigt efter de stora utförsäljningarna i samband med hedgefonden Archegos kollaps. Just nu finns det alltså läge att komma in i aktien lite billigare. Det tycker jag man ska utnyttja.

Läs Placeras analys av aktien här.

Microsoft

Microsoft lämnade en mycket stark rapport för det första kvartalet. Det som sticker ut är att molnverksamheten växer kraftigt. Både vinsten och intäkterna var högre än förväntat. Aktien är en given vinnare i den fortsatta digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav.

Servicenow

Amerikanska saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Bolaget växer mycket kraftigt och ihålligt. Senaste rapporten var stark. De återkommande intäkterna ökade med 32 procent i kvartalet. Trots det har aktien fått sig en liten törn, vilket ger läge att komma in något billigare.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

ASML

Holländska teknikmonopolisten ASML spås en bra framtid när både TSMC och Intel ska göra massiva investeringar i halvledare de närmaste åren. Köper vakuumutrustningen från Atlas Copco till sina halvledarmaskiner.

Så gick det för förra månadens aktier

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Volvo B Köp 208,65 -
Ratos B Köp 52,10 -
ISS Köp 117,45 -
Inwido Köp 152,70 -
TRATON Köp 243,00 -
AstraZeneca Köp 885,50 -
Deutsche Lufthansa AG Köp 10,79 -
Byggmax Group Köp 76,25 -
Siemens Energy AG Köp 28,26 -
Köp 49,13 -
Microsoft Köp 252,51 -
ServiceNow Köp 503,50 -
ASML Holding NV Köp 542,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -