Placeras tolv köpvärda fonder i juni

Köptips Efter flera starka börsmånader lugnade uppgången ner sig i maj. Placera passar på att bredda fondutbudet inför juni.

Europafonder hör till månadens fondvinnare, även Stockholmsbörsens storbolagsaktieindex OMXS30 steg under månaden. Det är en utveckling som stämmer väl med de globala investerarnas syn. Enligt Bofa:s månatliga investerarenkät föredrar de värdeaktier och sen-cykliska aktier, aktier som det finns gott om i Europa. 

Europa är en fortsatt het region att investera i. Eurozonaktier har nu det högsta investerarnas intresset sedan mars 2018. Storbritannien till stor del består av banker, energibolag och råvarubolag. Storbritannien har den senaste månaden sett den största övervikten hos investerarna sedan början på 2014.

Investerarnas syn stämmer väl med Placeras lista över köpvärda fonder, som har AMF Aktiefond Europa med högst avkastningen den senaste månaden.

Samtidigt har intresset fortsatt att sjunka för tillväxt- och teknikaktier. Fördelningen till teknikaktier har nu nått den lägsta nivån sedan januari 2009, precis i slutet på finanskrisen i USA. En sektorrotation som startade på allvar i början på november och fick förnyad kraft i mitten på februari när inflationsoron såg till att de amerikanska långa räntorna steg kraftigt på kort tid.

 Värde mot tillväxtbolag

Placera väljer att bredda fondutbudet med en USA-fond som i huvudsak investerar i tillväxtbolag – alltså motsatsen till vad de globala investerarna föredrar just nu. Det är en fondinvestering för den som vågar gå emot den rådande investeringstrenden med värdebolagsfokus och Europa i fokus.

Jag väljer att ta in MS INVF US Growth A som har haft ett riktigt tungt halvår med relativt svag avkastning mot både sitt jämförelseindex och fondens kategorisnitt. I år är fondens avkastning drygt 2 procent.

MS INVF US Growth A är aktivt förvaltad och har historiskt hört till en av de toppresterande fonderna. Fonden förvaltas av ett marknadens mest erfarna och duktiga team som tillsammans förvaltar 150 miljarder dollar. 

Teamet ledes av Dennis Lynch sedan 21 år. Och tillsammans är det 14 förvaltare och analytiker varav sexa av dem arbetat 16 år tillsammans. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek. Två analytiker letar efter stora tematiska investeringstrender. De andra är experter inom de viktigaste sektorerna.

 Dennis Lynch, Sandeep Chainani, Armistead Nash och Alex Norton.

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag för en långsiktig investeringshorisont. Man letar gärna bland lite mindre innovativa bolag med nya affärsmodeller.

Fokus är på tillväxtbolag med försvarbara affärsmodell. Det innebär att bolagen ska dominera sin marknad och gärna ha starka nätverkseffekter. Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod med sina investeringar.

Fonden är koncentrerad och innehåller 46 bolag, med en tydlig lutning åt stora bolag, runt 75 procent är investerat där och 25 i medelstora bolag. Fondens tio största innehav väger 46 procent.

Största sektorerna är teknik med 39 procent, kommunikation med 31 procent och hälsvårdsbolag på 17 procent. Alla tre sektorerna är överviktade. Gräver vi djupare bland undersektorerna är mjukvarusektorn den klart största på 35 procent.  

De största innehaven i fonden väger runt 5 och 6 procent vardera. Det digitala betaltjänstbolaget Square väger mest på 5,7 procent, vilket är en klar övervikt mot index.

Fonden har de tre senaste åren mer än fördubblats i värde och fonden har klått både index kategorisnittet av liknande fonder. Men i år ligger fondens avkastning efter. Det är värt att poängtera att risken är högre än kategorisnittet.

Den årliga avgiften för MS INVF US Growth A är 1,6 procent, vilket är i nivå med snittet för liknande högpresterande fonder. Det är värt att poängtera att det är ett vågat bet för den som tror att investerarkollektivet kommer att leta sig tillbaka till amerikanska tillväxtbolag.

Det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. 

De som vill minska risken i fondportföljen hänvisar jag till fonderna med lägre risk. Då tänker jag främst på våra två fonder med lägst risk som är två räntefonder. 

Vill du ta lite mer risk så erbjuder de två blandfonderna som ger en medelrisk. 

För den som fortsatt tror på en fortsatt börsuppgång i spåren på att världen öppnar upp sig efter conronapandemin finns det sju övriga fonder inom segmenten högst och högre risk att välja på.

HÖGST RISK

Spetsfonder

DNB Teknologi: Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).   

Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK investerar företrädesvis i kvalitetsbolag som gynnas av strukturell tillväxt. Nordeas Stars-fonder försöker aktivt placera i företag som fokuserar på hållbarhetsfrågor istället för att exkludera företag som inte gör det.

PLUS Småbolag Sverige Index: Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare

HÖGRE RISK

Spetsfonder

AMF Aktiefond Europa: Fonden har fokus på stabila bolag med bra intjäning och förvaltas av Anders Fagerlund sedan 2008.

Didner & Gerge Small & Micro Cap: Förvaltarna letar gärna små bolag som är verksamma inom en udda nisch med tydliga inträdes barriärer för konkurrenter. Ledningen i bolagen är en viktig faktor. Oftast har de mindre bolagen en stark ägare och är entreprenörsdrivna – man investerar i starka ledare.

MS INVF US Growth A: investerar i tillväxtbolag som dominerar sin marknad och gärna har starka nätverkseffekter. Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod med sina investeringar.

PriorNilsson Realinvest: Fond med tydligt fokus på realtillgångar, som levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att den investerar i aktier.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Nordic Cross Total Return R Fund: Förvalteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade).

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 2 692,29 -
Nordea 1 - Emerging Stars Equity BP SEK Köp 1 683,40 -
PLUS Småbolag Sverige Index Köp 204,35 -
AMF Aktiefond Europa Köp 259,97 -
Didner & Gerge Small & Microcap Köp 278,47 -
MS INVF US Growth A USD Köp 2 218,18 -
PriorNilsson Realinvest A Köp 4 499,07 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 3 152,58 -
Sensor Sverige Select A Köp 367,41 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 829,55 -
IKC Avkastningsfond Köp 129,15 -
Köp 109,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -