Placeras femton köpvärda aktier

Köpvärda aktier Börsen har den senaste månaden bjudit på större rörelser när humöret pendlat mellan hopp om fortsatt stigande vinster och oro för att högre räntor ska sätta stopp för festen. När vi går in i sommarmånaderna har vi lagt till några nya kandidater på listan över köpvärda aktier.

Trots tvära kast blev maj ytterligare en positiv börsmånad i Stockholm med en uppgång på 1,7 procent, men uppgångstakten har mattats av. Fullt naturligt efter den starka starten på året och de utmärkta 19 procent som Stockholmsbörsens breda index har gått upp med sedan årsskiftet är i sig ett skäl för en andhämtningspaus. Pauser i en positiv börstrend brukar antingen visa sig i form av en korrektion där index går ned med 5-10 procent, och enskilda sektorer betydligt mer än så, eller i form av en period med slagiga sidledes rörelser.

I ett optimistiskt scenario är det en sådan andhämtning vi är inne i sedan mitten av april. Börsen laddar batterierna och en ny uppgång kan ta vid om halvårsrapporterna eller andra bolagssignaler visar att investerare och analytiker fortsatt har för låga förväntningar på den kommande vinstutvecklingen.

Ett mer pessimistiskt scenario är att den slagiga börsen och nedgångarna i många riskfyllda tillgångar under maj är en signal om att det senaste årets makalösa kursuppgång behöver kylas av med mer än bara en tidspaus.

Kommande makrostatistik som ger nya inflationsledtrådar tillsammans med kvartalsrapporterna för andra kvartalet blir avgörande för vilket scenario som spelar ut under sommarmånaderna. Värt att notera är dock att ränte- och inflationsoron främst har satt avtryck hos investerarna på börsen, medan räntemarknaden har tagit inflationsimpulserna med ro och den långa statsobligationen i USA har parkerat kring 1,6 procent.

Som placerare är det ändå bra att ställa in sig på att sommaren inte sällan är en period med ganska stora kursrörelser och att lägre omsättning än normalt kan förstärka rörelserna ytterligare. Särskilt juni och augusti har bjudit på ordentliga kallduschar vissa år. Juni har visserligen tre uppgångsår i det närmaste bagaget men innan dess, 2013 till 2017, var det röda börssiffror i Stockholm fem år på raken den här månaden.

Hittills under 2021 är varje börsmånad positiv och det inte har hänt på åtminstone 25 år att ett helt kalenderår passerar utan minst en negativ månad. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan vi får ett litet bakslag på månadsbasis. När det sker återstår att se men att äga bra bolag som har långsiktigt positiva trender i ryggen är ett säkert recept för att känna sig bekväm med aktieportföljen även när det är skakigt på börsen.

Förra månaden skruvade vi lite på upplägget för vår lista över de aktier som vi på Placeraredaktionen tycker är mest köpvärda just nu. Syftet var att göra den lite mer dynamisk och aktuell, men samtidigt behålla den tonvikt som vi har på långsiktigt intressanta aktieval. Det innebar att förra månadens lista skiljde sig ganska mycket åt från föregående lista.

Så gick det för förra månadens aktier 

Den här månaden återkommer våra favoriter från listan i maj, men två nya namn har dykt upp.

Det är e-handels- och molngiganten Amazon som är intressant efter en period där aktien gått sidledes och vi tycker även att mediebolaget Nents aktie lockar. Satsningen på att vidga sin streamingmarknad till fler länder i Europa har stor potential, vilket har blivit ännu tydligare i ljuset av de stora medieaffärer vi sett i USA de senaste veckorna.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i juni

Nent

De stora medieaffärerna har duggat tätt i maj, med Amazons köp av MGM och sammanslagningen mellan Time Warner och Discovery som de två mest framträdande. Svenska Nent siktar högt och vill ta en ledande roll inom streaming i Europa med hjälp av en attraktiv sportportfölj. Den femårsplan som bolaget har lagt fram är ambitiös och även om riskerna är betydande så tror vi det är värt att vara med på resan. Aktien har backat i år, trots att de amerikanska storaffärerna har lyft intresset rejält de senaste veckorna, och vi ser potential för fortsatt återhämtning.

Läs Placeras analys av aktien här

Volvo

Fordonsjätten går för högtryck och bristen på komponenter som tvingar fram stoppveckor i produktionen ser vi som ett övergående problem. Den starka orderboken innebär höga leveranser under flera kvartal framöver och vi tar fasta på en höjd lägstanivå på lönsamheten och en fortsatt bra direktavkastning under flera år, som backas upp av den stora kassan. Värderingen är alltjämt ganska försiktig och även om Volvo är ett cykliskt företag så talar de strukturella trenderna i världen för ett underliggande ökat transportbehov.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Ratos

Vi fortsätter att tro på den nya inriktning som Ratos slagit in på. Ett par mindre förvärv har hunnit presenterats efter strategiomläggningen och vi hoppas på mer av samma vara, samtidigt som en bra konjunktur lyfter de befintliga innehaven. En intressant nyhet senaste månaden är att det delägda innehavet Aibel kan komma att börsnoteras, vilket skulle kunna sätta strålkastarljuset på den allt större delen av det bolagets verksamhet som riktas mot vindkraft istället för olja.

Läs Placeras analys av aktien här.

ISS

Den danska städ- och fastighetstjänstejätten kan bli en riktigt bra placering om man har tålamod. Med ny vd, en ambitiös turn-around-plan och fokus på färre men mer lönsamma marknader ska bolaget komma tillrätta med sina egna problem. Ovanpå det bör den externa marknadssituationen förbättras rejält den närmaste tiden när allt fler länder lättar på restriktionerna och arbetsplatser kan öppna upp igen. Bolagets senaste rapport visade att trenden är positiv och vi är fortsatt optimistiska.

Läs Placeras analys av aktien här.

Inwido

Fönster- och dörrtillverkaren slog till med en väldigt stark rapport för första kvartalet där rörelsevinsten mer än dubblades och orderboken fortsatte svälla. Aktien har på goda grunder gått bra men vi ser potential för mer av två huvudsakliga skäl. Dels kan en ökad förvärvsaktivitet efter några års stiltje få fart på tillväxten, dels kan miljöfaktorn med ett ökat tryck på att göra bostäder i Europa mer energieffektiva spela en viktig roll. Det senare är bra både för efterfrågan på Inwidos fönster och efterfrågan på aktien som har potential att bli ESG-stämplad.

Läs Placeras analys av aktien här.

Traton

Med lastbilsbolagen Scania, MAN och VWCO (Volkswagen Caminhões e Ônibus) i portföljen och ett bud på amerikanska Navistar som väntas bli klart i sommar vill storägaren Volkswagen bygga en Global Champion. Aktiemarknaden har varit njugg och Tratons aktie handlas fortfarande under introduktionskursen från 2019 och till förhållandevis låga värderingsmultiplar. Mycket kvar att bevisa men spännande potential om pusselbitarna faller på plats.

Läs Placeras analys av aktien här.

Astra Zeneca

Jag fortsätter att rekommendera Astra Zeneca. Aktien är upp nästan 10 procent senaste månaden men på ett års sikt är aktien fortsatt på minus. Klart sämre än index. Argumenten är desamma som förra månaden. Efter pandemin tror vi på en betydande ketchupeffekt i efterfrågan för stora delar av hälsovårdssektorn. Ovanpå det växer vårdsskulden och investeringsbehovet är fortsatt stort. Astrazenecas vinster väntas växa kraftigt kommande år. Något som inte syns i dagens låga värdering.

Amazon

Är världens ledande e-handlare och dessutom pionjär inom molntjänster. Bolagets högmarginalverksamheter ger god lönsamhet samtidigt som bolaget kan fortsätta investera. Tv-tjänsten Amazon Prime växer kraftigt och gör att bolagets produktmix vidgas på ett positivt sätt.

Siemens Energy


Siemens Energy knoppades av från Siemens i höstas. Bolaget är världens ledande företag inom energiteknik. En sjättedel av den el som produceras på jorden är baserad på tekniker från Siemens Energy. Bolaget är på väg att bli helt inriktat på tillverkning av grön el samtidigt som energibehoven ökar. Aktien har tagit en vilopaus, då är det läge att slå till.

Läs Placeras analys av aktien här.

Farfetch

Farfetch är en av världens ledande lyxvaruplattformar som säljer produkter online. Aktien har fallit kraftigt efter de stora utförsäljningarna i samband med hedgefonden Archegos kollaps. Just nu finns det alltså läge att komma in i aktien lite billigare. Det tycker jag man ska utnyttja.

Läs Placeras analys av aktien här.

Microsoft


Microsoft lämnade en mycket stark rapport för det första kvartalet. Det som sticker ut är att molnverksamheten växer kraftigt. Både vinsten och intäkterna var högre än förväntat. Aktien är en given vinnare i den fortsatta digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav.

Servicenow

Amerikanska saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Bolaget växer mycket kraftigt och ihålligt. Senaste rapporten var stark. De återkommande intäkterna ökade med 32 procent i kvartalet. Trots det har aktien fått sig en liten törn, vilket ger läge att komma in något billigare.

Läs Placeras analys av aktien här.

Lufthansa

Det här är nog ingen aktie för den som hoppas på ett snabbt lyft i närtid utan mer för den tålmodige. När väl Europa åter kan börja öppna upp ekonomierna så kommer flygresandet att få en ordentlig skjuts och Deutsche Lufthansa höra till dem som är bäst positionerade på den europeiska marknaden när lyftet väl kommer. Bolaget har även lågprisflyg. Jag tror dessutom att många underskattar med vilken styrka det europeiska flyget kommer att återhämta sig. Risken är främst att de hinner bränna en massa pengar fram till dess.

Byggmax

Byggmax har visserligen några tuffa jämförelsekvartal framför sig och våren är sen, men det blir mycket hemester även i år så aptiten på både fritidshus och renovering lär hålla i sig. Lyckas de dessutom få igenom lite prishöjningar så tycker jag värderingen ser attraktiv ut. Byggmax fortsätter dessutom att expandera och kommer sannolikt också att ta andelar på en marknad som kommer att fortsätta växa även efter pandemin.

Läs Placeras analys av aktien här.

ASML

Holländska teknikmonopolisten ASML spås en bra framtid när både TSMC och Intel ska göra massiva investeringar i halvledare de närmaste åren. Köper vakuumutrustningen från Atlas Copco till sina halvledarmaskiner. Nya besked om investeringar i halvledarindustrin har fortsatt att komma de senaste veckorna.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Viaplay Group B Köp 402,60 -
Volvo B Köp 219,60 -
Ratos B Köp 54,65 -
ISS Köp 131,55 -
Inwido Köp 151,90 -
TRATON Köp 282,00 -
AstraZeneca Köp 946,30 -
Amazon.com Köp 3 223,07 -
Siemens Energy AG Köp 26,05 -
Köp 46,43 -
Microsoft Köp 249,68 -
ServiceNow Köp 474,19 -
Deutsche Lufthansa AG Köp 10,73 -
Byggmax Group Köp 75,40 -
ASML Holding Köp 675,47 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -