Placeras tolv köpvärda fonder i juli

Köptips En majoritet av världens börser har fortsatt att stiga under juni. Placera passar på att genomföra ett fondbyte inför juli.

Juni har bjudit på viss revansch för tillväxtbolag som annars har haft ett kämpigt halvår. Det tillväxttunga Nasdaq 100 indexet har utklassat det mesta i juni och stigit med 6,5 procent och har nått ny rekordnotering.

Nasdaq 100 index i år

Den starka månaden för tillväxtbolag återspeglar avkastningen på Placeras köpvärda fonder under juni. De högst avkastande fonderna har fokus på tillväxtbolag och bolag med strukturell tillväxt.

Förra månadens offensiva fondbreddning med en USA-fond med tillväxtbolagsfokus blev en fullträff.

MS INVF US Growth A fick t en flygande start och är upp hela 15 procent i juni. Det är den fond med absolut högst avkastning av fonderna.

Fondlistans tillväxtmarknadsfond Nordea 1 – Emerging Stars Equities har en avkastning på runt 4 procent vilket gör den till den nästa bästa fonden i juni. Och tredjeplatsen intas av DNB Teknologifond med 3 procent i avkastning.

Jag väljer att ta bort den defensiva realtillgångsfonden PriorNilsson Realinvest som i huvudsak investerar i nordiska bolag med en stor andel reala tillgångar, som exempelvis bolag i fastighetsbranschen, skogsindustrin, råvaruindustrin och kraftindustrin.

Jag är opportunistisk och passar på att ta in den aktivt förvaltade Spiltan Aktiefond Stabil. Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag.

Förvaltarna Erik Brändström och Pär Andersson letar efter kvalitetsbolag som uppfyller investeringsprocessen högt ställda krav.

Erik Brändström och Pär Andersson

Investeringsprocessen är egenutvecklad och strukturerad där man först exkluderar bort ej hållbara och allt för riskfyllda verksamheter. Efter det genomför man en djupanalys där bolaget ska uppfylla åtta investeringskriterier.

Investeringsprocessens säkerställer att bolagen uppfyller alla åtta kriterier och enligt Spiltan är den typen av bolag värdebaserade tillväxtbolag varav många har en tydlig underliggande strukturell tillväxt. Sista delen är att investeringsrådet ger klartecken för investering.

Portföljstrukturen för fonden bygger på 50/35/15-principen. Halva portföljen investeras i bolag som uppfyller de åtta Spiltan-kriterierna. Drygt en tredjedel investeras i investmentbolag – man väljer de bästa i gruppen. För närvarande är fondens största innehav investmentbolaget Investor. De sista femton procenten investeras i absolutavkastande obligationer. Målet med förvaltningen är att uppnå en stabil avkastning. Det är något man lyckats med.

Fonden har överpresterat mot både index och fondkategorin sedan fondstart, och avkastat 1 258 procent jämfört med SIX Portfolio Return index med 937 procent. Den genomsnittliga avkastningen de senaste fem åren är 20,2 procent för fonden, 15,7 procent för index och 16,8 procent för kategorisnittet.

Förvaltarna har levererat en Sverigefond med fondkategorins lägsta risk till en hög avkastning vilket ger fonden en hög riskjusterad avkastning, det imponeras jag av.

Den årliga avgiften landar på 1,5 procent, vilket är lite högre än kategorisnittet. Fonden har total rating på fem stjärnor hos Morningstar vilket motiverar den årliga avgiften. 

Det är olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

För den som fortsatt tror på en fortsatt börsuppgång i sommar och vill ha en hög risk i sitt sparande, finns det sju övriga fonder inom segmenten högst och högre risk att välja på.

Vill du ta lite mindre risk men ändå har en viss aktieexponering så erbjuder listan två blandfonderna som ger en medelrisk.

Vill du minska risken i fondportföljen så hänvisar jag till fonderna med lägre risk. Då tänker jag främst på våra två fonder med lägst risk som är två räntefonder.

HÖGST RISK

Spetsfonder

DNB Teknologi: Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).   

Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK: investerar företrädesvis i kvalitetsbolag som gynnas av strukturell tillväxt. Nordeas Stars-fonder försöker aktivt placera i företag som fokuserar på hållbarhetsfrågor istället för att exkludera företag som inte gör det.

PLUS Småbolag Sverige Index: Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare

HÖGRE RISK

Spetsfonder

AMF Aktiefond Europa: Fonden har fokus på stabila bolag med bra intjäning och förvaltas av Anders Fagerlund sedan 2008.

Didner & Gerge Small & MicroCap: Förvaltarna letar gärna små bolag som är verksamma inom en udda nisch med tydliga inträdes barriärer för konkurrenter. Ledningen i bolagen är en viktig faktor. Oftast har de mindre bolagen en stark ägare och är entreprenörsdrivna – man investerar i starka ledare.

MS INVF US Growth A: investerar i tillväxtbolag som dominerar sin marknad och gärna har starka nätverkseffekter. Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod med sina investeringar.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden investerar i välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. En stabilfond med relativt låg risk och en av fondkategorins högsta avkastningar.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Nordic Cross Total Return R Fund: Förvalteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade).

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 2 779,92 -
Nordea 1 - Emerging Stars Equity BP SEK Köp 1 747,67 -
PLUS Småbolag Sverige Index Köp 206,18 -
AMF Aktiefond Europa Köp 266,28 -
Didner & Gerge Small & Microcap Köp 283,31 -
MS INVF US Growth A USD Köp 2 550,34 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 214,35 -
Sensor Sverige Select A Köp 366,23 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 853,75 -
IKC Avkastningsfond Köp 129,82 -
Köp 109,37 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 3 208,09 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -