Placeras arton köpvärda aktier

Köpvärda aktier Börsen har under den senaste månaden varit lugn och någon större volatilitet har inte gått att finna. Under kommande månad kan vi förvänta oss större kursrörelser eftersom rapportperioden drar igång. Kommer rapporterna kunna rosa marknaden eller är mycket redan diskonterat?

Stigande inflation och långräntor har tidigare under året gjort börsen orolig. Nu har dessa orosmoln lagt sig en aning. Sannolikt är inflationen vi ser idag endast tillfällig. Långräntan i USA har fallit tillbaka något och har nu parkerat på runt 1,5 vilket bidrar till ett lugn på marknaden.

Juni har historiskt sett varit en relativt svag börsmånad. I år har juni inte överraskat. Indexet som innehåller de aktier med högst omsättning på Stockholmsbörsen OMXS30, är princip på noll. 

Ädelmetaller har gått svagt under den senaste månaden. Under juni har guldprisets utveckling varit den svagaste på nästan 5 år. Det hökaktiga beskedet från Federal Reserve är den främsta förklaringen till prisnedgången. Fed prognostiserar nu två räntehöjningar 2023. Även silverpriset har haft en tuff utveckling. 

Historiskt har julibörsen stigit med 1,3 procent i genomsnitt mellan åren 2000 och 2017. Dessa åren landade 50 procent av julibörsen på plus. År 2018 och 2020 sticker ut lite i historiken då börsen under juli månad gick upp 4,1 procent respektive 4,2 procent. 

I juli drar rapportsäsongen igång. Kvartalsrapporterna kommer vara avgörande för hur den framtida börsutvecklingen kommer att se ut. Kan företagen behålla samma goda kostnadskontroll som de gjort under pandemin? Eller kommer kostnaderna nu skena iväg i takt med att samhället öppnar upp? 

Så gick det för förra månadens aktier 

En aktie som försvunnit från listan den här månaden är Volvo. Inte för att vi slutat tro på lastbilstillverkaren utan snarare för att vi ser bättre förutsättningar i den lågt värderade underleverantören Haldex just nu.  

I juli månad är det förutom Haldex, tre nya aktier som har kvalat in på listan för Placeras köpvärda aktier. Dessa är fastighetsbolaget Vonovia, lyxkonglomeratet LVMH och investmentbolaget VNV Global. 

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.



Haldex

Fordonsunderleverantören Haldex bjöd på ett kraftigt vinstlyft och den bästa rörelsemarginalen på tio år i senaste rapporten. Bolaget har trimmat kostnaderna rejält och med en stark slutmarknad, ny vd på väg in och kanske en upplösning av en komplicerad ägarsituation längre fram längs vägen tror vi det finns potential för fortsatt uppgång i aktien som är lågt värderad. 

Läs Placeras analys av aktien här

ISS

Den danska städ- och fastighetstjänstejätten kan bli en riktigt bra placering om man har tålamod. Med ny vd, en ambitiös turn-around-plan och fokus på färre men mer lönsamma marknader ska bolaget komma till rätta med sina egna problem. Ovanpå det bör den externa marknadssituationen förbättras rejält den närmaste tiden när allt fler länder lättar på restriktionerna och arbetsplatser kan öppna upp igen. Bolagets senaste rapport visade att trenden är positiv och vi är fortsatt optimistiska.

Läs Placeras analys av aktien här.

Inwido

Fönster- och dörrtillverkaren slog till med en väldigt stark rapport för första kvartalet där rörelsevinsten mer än dubblades och orderboken fortsatte svälla. Aktien har på goda grunder gått bra men vi ser potential för mer av två huvudsakliga skäl. Dels kan en ökad förvärvsaktivitet efter några års stiltje få fart på tillväxten, dels kan miljöfaktorn med ett ökat tryck på att göra bostäder i Europa mer energieffektiva spela en viktig roll. Det senare är bra både för efterfrågan på Inwidos fönster och efterfrågan på aktien som har potential att bli ESG-stämplad.

Läs Placeras analys av aktien här.

Nent

De stora medieaffärerna duggade tätt i våras, med Amazons köp av MGM och sammanslagningen mellan Time Warner och Discovery som de två mest framträdande. Svenska Nent siktar högt och vill ta en ledande roll inom streaming i Europa med hjälp av en attraktiv sportportfölj. Den femårsplan som bolaget har lagt fram är ambitiös och även om riskerna är betydande så tror vi det är värt att vara med på resan. Aktien har backat i år, trots att de amerikanska storaffärerna har lyft intresset, och vi ser potential för återhämtning. 

Läs Placeras analys av aktien här

Ratos

Vi fortsätter att tro på den nya inriktning som Ratos slagit in på. Ett par mindre förvärv har hunnit presenterats efter strategiomläggningen och vi hoppas på mer av samma vara, samtidigt som en bra konjunktur lyfter de befintliga innehaven. Att det delägda innehavet Aibel kan komma att börsnoteras skulle kunna sätta strålkastarljuset på den allt större delen av det bolagets verksamhet som riktas mot vindkraft istället för olja.

Läs Placeras analys av aktien här.

Traton

Med lastbilsbolagen Scania, MAN och VWCO (Volkswagen Caminhões e Ônibus) i portföljen och ett bud på amerikanska Navistar som väntas bli klart i sommar vill storägaren Volkswagen bygga en Global Champion. Aktiemarknaden har varit njugg och Tratons aktie handlas fortfarande under introduktionskursen från 2019 och till förhållandevis låga värderingsmultiplar. Mycket kvar att bevisa men spännande potential om pusselbitarna faller på plats.

Läs Placeras analys av aktien här.

Astra Zeneca

Jag fortsätter att rekommendera Astra Zeneca. Aktien är upp nästan 10 procent senaste månaden men på ett års sikt är aktien fortsatt på minus. Klart sämre än index. Argumenten är desamma som förra månaden. Efter pandemin tror vi på en betydande ketchupeffekt i efterfrågan för stora delar av hälsovårdssektorn. Ovanpå det växer vårdsskulden och investeringsbehovet är fortsatt stort. Astrazenecas vinster väntas växa kraftigt kommande år. Något som inte syns i dagens låga värdering.

Amazon

Är världens ledande e-handlare och dessutom pionjär inom molntjänster. Bolagets högmarginalverksamheter ger god lönsamhet samtidigt som bolaget kan fortsätta investera. Tv-tjänsten Amazon Prime växer kraftigt och gör att bolagets produktmix vidgas på ett positivt sätt.

Siemens Energy

Siemens Energy knoppades av från Siemens i höstas. Bolaget är världens ledande företag inom energiteknik. En sjättedel av den el som produceras på jorden är baserad på tekniker från Siemens Energy. Bolaget är på väg att bli helt inriktat på tillverkning av grön el samtidigt som energibehoven ökar. Aktien har tagit en vilopaus, då är det läge att slå till.

Läs Placeras analys av aktien här.

Farfetch

Farfetch är en av världens ledande lyxvaruplattformar som säljer produkter online. Aktien har fallit kraftigt efter de stora utförsäljningarna i samband med hedgefonden Archegos kollaps. Just nu finns det alltså läge att komma in i aktien lite billigare. Det tycker jag man ska utnyttja.

Läs Placeras analys av aktien här.

Microsoft

Microsoft lämnade en mycket stark rapport för det första kvartalet. Det som sticker ut är att molnverksamheten växer kraftigt. Både vinsten och intäkterna var högre än förväntat. Aktien är en given vinnare i den fortsatta digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav.

Servicenow

Amerikanska saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Bolaget växer mycket kraftigt och ihålligt. Senaste rapporten var stark. De återkommande intäkterna ökade med 32 procent i kvartalet. Trots det har aktien fått sig en liten törn, vilket ger läge att komma in något billigare.

Vonovia 

Vonovia är Sveriges och Europas största hyresvärd. Bristen på hyreslägenheter är skriande på alla Vonovias marknader och bristen kommer att ta lång eller mycket lång tid att bygga bort. Vonoviaaktien passar utmärkt i den långsiktiga portföljen.

Läs mer om Vonovia här.

Lufthansa

Det här är nog ingen aktie för den som hoppas på ett snabbt lyft i närtid utan mer för den tålmodige. När väl Europa åter kan börja öppna upp ekonomierna så kommer flygresandet att få en ordentlig skjuts och Deutsche Lufthansa höra till dem som är bäst positionerade på den europeiska marknaden när lyftet väl kommer. Bolaget har även lågprisflyg. Jag tror dessutom att många underskattar med vilken styrka det europeiska flyget kommer att återhämta sig. Risken är främst att de hinner bränna en massa pengar fram till dess.

Byggmax

Byggmax har visserligen några tuffa jämförelsekvartal framför sig och våren är sen, men det blir mycket hemester även i år så aptiten på både fritidshus och renovering lär hålla i sig. Lyckas de dessutom få igenom lite prishöjningar så tycker jag värderingen ser attraktiv ut. Byggmax fortsätter dessutom att expandera och kommer sannolikt också att ta andelar på en marknad som kommer att fortsätta växa även efter pandemin. 

Läs Placeras analys av aktien här.

ASML

Holländska teknikmonopolisten ASML spås en bra framtid när både TSMC och Intel ska göra massiva investeringar i halvledare de närmaste åren. Köper vakuumutrustningen från Atlas Copco till sina halvledarmaskiner. Nya besked om investeringar i halvledarindustrin har fortsatt att komma de senaste veckorna.

LVMH 

Utsikterna ser fortsatt goda ut för världens största lyxkonglomerat, i takt med att världen håller på att sakta öppna upp igen. LVMH kommer att fortsätta sin inslagna väg att fortsätta stärka koncernens varumärken och fortsätta vara global marknadsledare. Och samtidigt ha kvar sitt adelsmärke som är ett synnerligen tydligt kostnadsfokus. Bolagsledningen och huvudägaren Bernard Arnault står för långsiktighet, stabilitet och har skapat ett av världens mest välskötta bolag. LVMH-aktien är en kombination av defensiva, cykliska och strukturella egenskaper. Och har visat sig ha en stark relativ kursutveckling under perioder av stigande inflation och högre marknadsräntor

Läs Placeras analys av aktien här.

VNV Global

Investmentbolaget VNV Globals i princip helt onoterade portfölj handlas nu till en substansrabatt. Det största innehavet AI-doktorn Babylon kommer snart börsnoteras genom en SPAC, vilket kan slå ordentligt på VNV:s substansvärde. VNV:s portföljbolag Hemnet har värderats upp kraftigt sedan börsnoteringen i våras. Bolaget värderas nu dubbelt så högt på börsen jämfört med vad VNV värderade det i sin balansräkning när bolaget var onoterat. Finns det liknande möjlighet för multipelexpansion när Babylon noteras? Det finns en mängd med bolag i portföljen som har potential att bli riktigt stora,  exempelvis Booksy som tillhandahåller mjukvara inom beutyindustrin. Bolaget rattas av den erfarne vd:en Per Brilioth som har ett bra track record.     

Läs Placeras intervju med VNV:s vd här. 

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 56,70 -
ISS Köp 153,15 -
Inwido Köp 148,40 -
Viaplay Group B Köp 377,10 -
Ratos B Köp 52,85 -
TRATON Köp 273,60 -
AstraZeneca Köp 1 032,40 -
Amazon.com Köp 3 440,16 -
Siemens Energy AG Köp 25,90 -
Köp 50,34 -
Microsoft Köp 270,90 -
ServiceNow Köp 550,01 -
Vonovia SE Köp 54,40 -
Deutsche Lufthansa AG Köp 9,64 -
Byggmax Group Köp 77,75 -
ASML Holding Köp 690,84 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 669,40 -
VNV Global Köp 95,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -