Tolv köpvärda fonder i augusti

Köptips Sommarbörsen har varit urstark och juli ser ut att bli ännu en rekordmånad. Placera passar på att genomföra ett fondbyte inför augusti.

Juli är synonymt med rapportperiod och bolagsrapporterna har övertygat på båda sidor Atlanten. Det har gett investerarna råg i ryggen och ökat riskviljan. Stockholmsbörsen som hör till en av årets bästa börser har i spåren av det positiva investerarsentimentet satt flera rekordnoteringar under juli.

Placeras köpvärda fonder har utvecklats bra under juli. De två högst avkastande fonderna är Sverigefonder. Förra månadens fondbreddning med en stabil Sverigefond blev väl tajmad. Spiltan Aktiefond Stabil har stigit närmare 10 procent sedan vi tog in den på lisan över köpvärda fonder, vilket placerar den i den absoluta toppen som bästa Sverigefond i juli.

Listans andra Sverigefondsval indexfonden PLUS Småbolag Sverige Index som har fokus på små- och medelstora bolag har presterat näst bäst. Blandfonden Carnegie Strategifond intar tredjeplatsen med en bra avkastning med tanke på att fonden inte är fullinvesterad i aktier.

Fondlistans tillväxtmarknadsfond Nordea 1 – Emerging Stars Equities har haft en tuff månad i spåren av en ökad regleringsiver från kinesiska myndigheter. De har lyckats skapa en ovanligt hög osäkerhet och lyckat sänka kinesiska utbildningsbolag ner till botten.

Bättre fly än illa fäkta blir min devis inför augusti. Jag beslutar att ta bort tillväxtmarknadsfonden Nordea 1 – Emerging Stars Equities. Placera tror kinesiska myndigheter måste kommunicera bättre med finansmarknaden för att den politiska risken ska minska. Först då vågar sannolikt investerarna leta sig tillbaka till kinesiska internetaktier.

Jag passar på att bredda globalfondsvalet på listan, och tar in den aktivt förvaltade MS INVF Global Opportunity. Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta och en gammal Placera-favorit som haft en tuff period det senaste halvåret. Men lyfter vi blicken har fonden levererat en bra riskjusterad avkastning.

Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

Kristian Heugh

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag för en långsiktig investeringshorisont. Fokus är lönsamma företag med ett marknadsvärde större än 9 miljarder kronor som är ledande inom tillväxtområden och som drar fördel av högra inträdesbarriärer för konkurrenterna. Man föredrar bolag med en ökande vinsttillväxt och en dominerande marknadsposition på sin marknad som gärna har starka nätverkseffekter.

Investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i bolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

Kristian Heugh har lyckats riktigt bra med förvaltningen. Fonden har stigit med 187 procent de senaste fem åren, vilket är dubbelt upp jämfört med snittet för en bred globalfond. Men i år ligger fonden efter i avkastning både mot kategorisnitt och globalt aktieindex.

Den årliga avgiften landar på 1,6 procent, vilket är lite högre än kategorisnittet. Fonden har total rating på fem stjärnor hos Morningstar och motiverar den årliga avgiften. 

Det är olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

För den som fortsatt tror på en fortsatt börsuppgång och vill ta en hög risk i sitt sparande, finns det sju övriga fonder inom segmenten högst och högre risk att välja på.

Vill du ta lite mindre risk men ändå har en viss aktieexponering så erbjuder listan två blandfonderna som ger en medelrisk.

Vill du minska risken i fondportföljen då hänvisar jag till fonderna med lägre risk. Då tänker jag främst på våra två fonder med lägst risk som är två räntefonder.

HÖGST RISK

Spetsfonder

DNB Teknologi: Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).

MS INVF Global Opportunity A: Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.   

PLUS Småbolag Sverige Index: Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare

HÖGRE RISK

Spetsfonder

AMF Aktiefond Europa: Fonden har fokus på stabila bolag med bra intjäning och förvaltas av Anders Fagerlund sedan 2008.

Didner & Gerge Small Cap: Förvaltarna letar gärna små bolag som är verksamma inom en udda nisch med tydliga inträdes barriärer för konkurrenter. Ledningen i bolagen är en viktig faktor. Oftast har de mindre bolagen en stark ägare och är entreprenörsdrivna – man investerar i starka ledare.

MS INVF US Growth A: Fonden investerar i tillväxtbolag som dominerar sin marknad och gärna har starka nätverkseffekter. Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod med sina investeringar.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden investerar i välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. En stabilfond med relativt låg risk och en av fondkategorins högsta avkastningar.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Nordic Cross Total Return R Fund: Förvalteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade).

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 2 818,94 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 1 183,49 -
PLUS Småbolag Sverige Index Köp 222,26 -
AMF Aktiefond Europa Köp 264,68 -
Didner & Gerge Small & Microcap Köp 294,12 -
MS INVF US Growth A USD Köp 2 564,02 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 341,47 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 3 247,38 -
Sensor Sverige Select A Köp 381,09 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 954,68 -
IKC Avkastningsfond Köp 130,35 -
Köp 109,82 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -