Tolv köpvärda fonder i september

Köptips Augustibörserna har bjudit på en betydligt lugnare börsutveckling efter två urstarka sommarmånader. Placera passar på att genomföra ett defensivt fondbyte inför september.

Efter en lite trevande inledning på månaden har flera amerikanska aktieindex satt nya rekord i slutet på augusti. Samtidigt satte Stockholmsbörsens breda aktieindex nytt rekord i början på augusti och sedan tappat farten vilket skapat en i princip oförändrad avkastning under månaden.

SP 500 index 

Utvecklingen på Stockholmsbörsen skiljer sig en del beroende på vilka segment av bolag man ser på. Storbolagsindex OMXS 30 index som innehåller de 30 största och mest omsatta bolagen har backat en halv procent. Småbolagen på Stockholmsbörsen som under sommaren fått upp farten har stigit med 2 procent sedan månadsskiftet.

Placeras köpvärda fonder har haft en fortsatt bra utveckling i augusti. De högst avkastande fonderna är för ovanlighetens skulle inte Sverigefonder, utan AMF Aktiefond Europa och DNB Teknologi.

Placeras två Sverigefondsval är båda på plus under månaden. Spiltan Stabil har fortsatt att leverera en bra avkastning trots det lite tuffare klimatet för svenska storbolag. Vårt småbolags val småbolagsindexfonden PLUS småbolag Sverigeindex har avkastat som index.

Listans två blandfondsval som har en betydande Sverigeexponering har haft det lite tuffare och backat under månaden. Även Didner & Gerge Small & Microcap som har ett europeiskt småbolagsmandat backade lite i augusti.

Med många av världens börser på nya rekordnivåer väljer jag att ta ner risken i fondvalen. Jag passar på att ta hem vinsten i Didner & Gerge Small & Microcap som stigit mer 20 procent sedan årsskiftet. AMF aktiefond Europa ger fortfarande en bra exponering mot europeiska bolag.

Den globala hälsovårdssektorn har inte riktigt hängt med i årets uppgång och är historiskt lågt värderad jämfört med den breda aktiemarknaden. Samtidigt som sektorn erbjuder en strukturell tillväxt med defensiva egenskaper, vilket Placera inte tycker reflekteras fullt ut i dagens prissättning.

Den aktivt förvaltade hälsovårdsfonden Fondita Health Care har fokus på digitalisering och medicinska framsteg.  De två viktigaste teman för fonden är främjande av välbefinnande och hälsa. De två temana drivs av tre framtida drivkrafter, en åldrande befolkning, ökad välfärd och teknologisk utveckling. Teman som gynnas av goda framtidsutsikter.

Fonden förvaltas av Tom Lehto och Markus Larsson sedan fondens start i juni 2018. De har precis lyckats få ihop 3 års avkastningshistorik. Fondens avkastning placerar fonden i den absoluta toppen inom branschfonder, läkemedel med en årlig avkastning på närmare 18 procent. Det är betydligt mer än kategorisnittet för läkemedelsfonder som når upp till en genomsnittlig årsavkastning på 7,7 procent.

Tom Lehto och Markus Larsson 

Investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier. Målet är att ha en diversifierad portfölj med exponering mot de bolag man tror på.

Investeringsprocessen mynnar ut i en koncentrerad portfölj på mellan 35 och 45 bolag. Fonden är koncentrerad och de tio största investeringarna utgör vanligtvis omkring 40 procent av fondförmögenheten. 

Den årliga avgiften landar på 2 procent, vilket är lite högre än kategorisnittet. Fonden har total rating på fem stjärnor hos Morningstar och den riskjusterade avkastningen har tidigare motiverat den årliga avgiften. 

Det är olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

Tycker du att börsuppgången behöver ta en paus och känner att du vill minska risken i fondportföljen då hänvisar jag till fonderna med lägre risk. Då tänker jag främst på de två räntefonderna som är vårt fondval med lägst risk.

Vill du gå en medelväg och reducera aktierisken men ändå har en viss aktieexponering så erbjuder listan två blandfonderna som ger en medelrisk.

För den som vill ha en hög riskexponering och tror på en stark börshöst och vill ta en hög risk i sitt sparande, finns det sju övriga fonder inom segmenten högst och högre risk att välja på.

HÖGST RISK

Spetsfonder

DNB Teknologi: Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).

MS INVF Global Opportunity A: Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.   

PLUS Småbolag Sverige Index: Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare.

HÖGRE RISK

Spetsfonder

AMF Aktiefond Europa: Fonden har fokus på stabila bolag med bra intjäning och förvaltas av Anders Fagerlund sedan 2008.

Fondita Health Care: En aktivt förvaltad hälsovårdsfond som investerar i bolags som främjar välbefinnande och hälsa. Och investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

MS INVF US Growth A: Fonden investerar i tillväxtbolag som dominerar sin marknad och gärna har starka nätverkseffekter. Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod med sina investeringar.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden investerar i välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. En stabilfond med relativt låg risk och en av fondkategorins högsta avkastningar.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Nordic Cross Total Return R Fund: Förvalteamet Magnus Nilsson, Fredrik Tauson och Emil Nordström har gjort ett mycket bra jobb sedan de lanserade fonden sommaren 2017. Investeringsfokuset är så kallat cross-over, vilket innebär den investerar minst 50 procent i företagsobligationer med mycket god kreditkvalitet (AAA) och god kreditkvalitet (Investment Grade).

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 2 886,32 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 1 191,37 -
PLUS Småbolag Sverige Index Köp 228,77 -
AMF Aktiefond Europa Köp 274,92 -
Fondita Healthcare B Köp 1 774,28 -
MS INVF US Growth A USD Köp 2 607,73 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 357,66 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 3 339,06 -
Sensor Sverige Select A Köp 379,29 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 944,66 -
IKC Avkastningsfond Köp 130,92 -
Köp 110,19 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -