14 köpvärda aktier i september

Köpvärda aktier Bra rapporter och fortsatt optimism kring vinstutvecklingen har bidragit till att vi nu kan lägga en stark börssommar till handlingarna. Här är aktierna som vi på Placeras redaktion tror mest på när vi går in i hösten.

Placerare som valde att ligga stilla i hängmattan och låta pengarna stanna kvar på börsen gjorde helt rätt under sommaren 2021. Börsens breda index OMXSPI klättrade totalt med omkring 9 procent under sommarperioden juni-augusti, där det var juli som stod för nästan hela uppgången.

Viktigaste förklaringen till högtrycket i juli var att halvårsrapporterna som började strömma in i mitten av månaden var starka. Att de skulle vara hästlängder bättre än samma kvartal i fjol var känt på förhand eftersom jämförelseperioden omfattade de mest kritiska coronanedstängningarna. Men även jämfört med analytikernas prognoser har rapporterna överraskat positivt på bred front i såväl Sverige som i USA.   

Rapportutfallet talar för att vi får se fortsatt bra vinsttillväxt från storbolagen samt att trenden med höjda vinstprognoser från analyshusen fortsätter. Högre råvaru- och logistikkostnader är ett orosmoment inför hösten men bolagens förmåga att höja priserna har så här långt imponerat. Dessutom kan kostnadssituationen paradoxalt nog gynnas ytterligare några kvartal av den fortsatta smittspridningen av Covid-19 eftersom den kräver fortsatt hemarbete och begränsningar av kostsamma resor och mässor.

Utöver vinsttillväxten är ränteläget en av de tyngsta faktorerna som avgör hur börsen mår. Här är det amerikanska Fed som sätter tonen och förra veckans stora centralbanksmöte i Jackson Hole är avklarat utan att någon radikalt ändrad färdplan har lagts fram. Det som gäller är fortfarande att en nedtrappning av de massiva värdepappersköpen kan inledas senare i år och att räntehöjningar kommer att bli aktuella först en tid därefter.

Med stigande vinster och fortsatt låga räntor som huvudspår under resterande delen av året och in i 2022 finns en positiv grund att luta sig mot som aktieplacerare, även om värderingarna på sina håll nu är i fylligaste laget.

Det här månadsskiftet gör vi en del förändringar i listan över de aktier som vi på Placeraredaktionen tycker är mest köpvärda just nu. Några exempel på aktier som försvunnit från den senaste listan, som vi publicerade i början av juli, är streamingbolaget Nent samt e-handelsbolagen Farfetch och Amazon.

Nent har haft en fantastisk kursutveckling i sommar och stigit 35 procent sedan början av juli och med hela 50 procent sedan vi analyserade aktien i maj. Då tyckte vi att Nents kursfall hade öppnat ett intressant köpläge och vi tyckte inte att bolaget fick tillräcklig uppskattning på börsen för sina ambitioner att bli ledande på streaming i Europa. Nu tycker vi att kursen bättre speglar bolagets position och ser därför inte samma potential i aktien från den här nivån.

Farfetchaktien har inte motsvarat förväntningarna under de senaste månaderna. Bolaget växer visserligen på bra, men i nuläget är det inget som uppskattas av marknaden och vi väljer därför att hoppa av. Amazon å sin sida har stått och stampat i över ett år nu och senaste rapporten kom in något under förväntan när det gäller försäljning och framtida försäljningsprognos. Långsiktigt tror vi dock fortsatt starkt på bolaget.

Haldex, vars rapport drog åt det svaga hållet, samt Lufthansa som plågas av en trög flygåterhämtning är andra aktier som saknas på den nya listan.

Så gick det för aktierna på Juli-listan

Ett av våra nytillskott inför hösten är verkstadsklassikern Sandvik där vi ser ett antal samverkande faktorer som kan ge aktien skjuts det närmaste året. Avknoppningen av stålområdet SMT är ett tungt argument men det finns fler, vilket framgår av aktieanalysen som vi länkar till längre ned.

En annan aktie som tar plats och som vi ser potential i är konfektyrjätten Mondelez.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

 

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i september

Inwido

Fönster- och dörrtillverkaren har gått bra både resultatmässigt och på börsen i år. Att vi ser mer potential kan härledas till en stark orderbok samt att vi väntar oss en ökad förvärvsaktivitet efter några års stiltje. Miljöfaktorn med ett ökat tryck på att göra bostäder i Europa mer energieffektiva spelar samtidigt en viktig roll för efterfrågan på både Inwidos produkter och aktie.

Läs Placeras analys av aktien här.

ISS

Den danska städ- och fastighetstjänstejätten kan bli en riktigt bra placering om man har tålamod och halvårsrapporten visade att bolaget sakta men säkert är på rätt väg. En turn-around-plan och fokus på färre men mer lönsamma marknader ska med hjälp av den relativt nya vd:n få upp lönsamheten. Lättade restriktioner och öppnade arbetsplatser efter pandemin har tagit längre tid än väntat men vaccinet talar för att vara fortsatt optimistiska i den frågan.

Läs Placeras analys av aktien här.

Ratos

Vi fortsätter att tro på den nya inriktning som Ratos slagit in på, trots ett bakslag i samband med halvårsrapporten där innehavet Diab var en besvikelse. Potentialen ligger i fler förvärv i linje med strategiomläggningen, en bra konjunktur och strukturaffärer som exempelvis en planerad notering av det delägda innehavet Aibel.

Läs Placeras analys av aktien här.

Sandvik

Avknoppningen av specialstålet SMT närmar sig och det är en affär som vi tror kommer att tas emot bra på börsen. Kvarvarande Sandviks nyckeltal blir bättre, ESG-profilen starkare och värderingsgapet mot Epiroc och Atlas Copco bör krympa på köpet. Därtill bådar förvärvsaktiviteten på det digitala området gott i den omställning som nya vd:n Stefan Widing driver.

Läs Placeras analys av aktien här.

Traton

Med lastbilsbolagen Scania, MAN och VWCO (Volkswagen Caminhões e Ônibus) i portföljen och ett slukande av amerikanska Navistar vill storägaren Volkswagen bygga en Global Champion. Aktiemarknaden har varit svårflirtad och Tratons aktie handlas fortfarande under introduktionskursen från 2019 och till förhållandevis låga värderingsmultiplar. Halvledarbristen stör kortsiktigt men se bortom det och potentialen lockar.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Astra Zeneca

Astra Zeneca har hämtat sig efter en svag start på börsåret där aktien pressades av att vaccinnyheterna inte gick bolagets väg. Vacciner är dock inte Astras kärnområde och fortfarande värderas den förväntade vinsttillväxten lågt. Efter pandemin tror vi på en ketchupeffekt i efterfrågan för stora delar av hälsovårdssektorn.

 

Microsoft

Microsoft lämnade en stark rapport för det andra kvartalet där både vinsten och intäkterna var högre än förväntat. Aktien är en given vinnare i den fortsatta digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav.

Mondelez

Jag väljer att plocka in stabila snacksaktien Mondelez. I Mondelez får man ett bolag som i år kommer att växa omsättningen med knappt 8 procent och som därefter spås växa stabilt årligen med runt 4 procent. Samtidigt rör sig rörelsemarginalerna stadigt uppåt.

Läs Placeras analys av aktien här.

Siemens Energy

Siemens Energy knoppades av från Siemens i höstas. Bolaget är världens ledande företag inom energiteknik. En sjättedel av den el som produceras på jorden är baserad på tekniker från Siemens Energy. Bolaget är på väg att bli helt inriktat på tillverkning av grön el samtidigt som energibehoven ökar. Aktien har tagit en vilopaus, då är det läge att slå till.

Läs Placeras analys av aktien här.

Servicenow

Amerikanska saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Bolaget växer mycket kraftigt och ihålligt. Senaste rapporten var stark.

Läs Placeras analys av aktien här.

Vonovia

Vonovia är Sveriges och Europas största hyresvärd. Bristen på hyreslägenheter är skriande på alla Vonovias marknader och bristen kommer att ta lång eller mycket lång tid att bygga bort. Vonoviaaktien passar utmärkt i den långsiktiga portföljen.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Byggmax

Byggmax har visserligen tuffa jämförelsekvartal framför sig men det blir fortsatt mycket hemester så aptiten på både fritidshus och renovering lär hålla i sig. Lyckas de dessutom få igenom lite prishöjningar så tycker jag värderingen ser attraktiv ut. Byggmax fortsätter dessutom att expandera och kommer sannolikt också att ta andelar på en marknad som kommer att fortsätta växa även efter pandemin.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

ASML

Holländska teknikmonopolisten ASML spås en bra framtid när både TSMC och Intel ska göra massiva investeringar i halvledare de närmaste åren. Köper vakuumutrustningen från Atlas Copco till sina halvledarmaskiner. Nya besked om investeringar i halvledarindustrin har fortsatt att komma.

LVMH

Trots en ökad osäkerhet kring utvecklingen på den viktiga kinesiska marknaden i sommar ser utsikterna fortsatt goda ut för världens största lyxkonglomerat, i takt med att världen håller på att sakta öppna upp igen. LVMH kommer att fortsätta sin inslagna väg att fortsätta stärka koncernens varumärken och fortsätta vara global marknadsledare. Och samtidigt ha kvar sitt adelsmärke som är ett synnerligen tydligt kostnadsfokus. Bolagsledningen och huvudägaren Bernard Arnault står för långsiktighet, stabilitet och har skapat ett av världens mest välskötta bolag. LVMH-aktien är en kombination av defensiva, cykliska och strukturella egenskaper. Och har visat sig ha en stark relativ kursutveckling under perioder av stigande inflation och högre marknadsräntor

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Inwido Köp 168,40 -
ISS Köp 146,20 -
Ratos B Köp 57,35 -
Sandvik Köp 228,00 -
TRATON Köp 256,00 -
AstraZeneca Köp 1 012,00 -
Microsoft Köp 303,59 -
Mondelez International A Köp 62,16 -
Siemens Energy AG Köp 24,89 -
Vonovia SE Köp 57,70 -
ServiceNow Köp 641,31 -
Byggmax Group Köp 75,30 -
ASML Holding NV Köp 717,21 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 625,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -