16 köpvärda aktier i oktober

Köpvärda aktier Efter tio raka månader med stigande kurser i Stockholm kom till slut bakslaget i september. Här är aktierna som vi på Placeras redaktion tycker är mest intressanta när vi går in i oktober.

De positiva vaccinresultaten från Pfizer och Moderna i november i fjol la grunden för en mäktig börsåterhämtning som höll i sig ända fram till september i år. Utan en enda månad med negativ avkastning sedan dess lyfte det breda indexet OMXSPI med nästan 38 procent innan humöret vände nedåt i början av september.

Att en korrektion skulle komma förr eller senare var väntat och det var mest en fråga om när det skulle ske och vad som skulle bli den utlösande faktorn. Det visade sig att en mix av komponentbrist i industrin, stigande inflation och långränta i USA samt oro för fastighetsmarknaden i Kina var vad som behövdes för att kyla av börsen den här gången.

De flesta stora börserna i världen tog stryk i september och månaden slutade med en nedgång i Stockholm på 6,3 procent. Det rimmar med historiken där september ofta har varit en negativ månad och blickar man 25 år tillbaka handlar det om minus 0,9 procent i genomsnitt.  

Oktober i fjol var inte heller rolig men historiskt har det varit en betydligt bättre börsmånad än september och framför allt har det varit starten på en säsong fram till maj som brukar vara väldigt gynnsam för aktieägande. Utöver kalenderfaktorn finns ett par andra saker som också talar för att vara försiktigt optimistisk inför vintern.

En positiv drivkraft är att företagsvinsterna väntas fortsätta stiga nästa år, om än i makligare takt än under 2021. Att de stora problemen just nu handlar tillgång på material och personal snarare än svag efterfrågan är också ett gott tecken, och kan bara logistik- och komponentknutarna lösas upp så finns det en uppdämd efterfrågan och välfyllda orderböcker att beta av. Samtidigt kommer de stora centralbankerna att hålla räntorna låga, även om de mest offensiva obligationsköpen närmar sig slutet.

Precis som för börsen i övrigt blev september en motig månad för flera av de aktier vi lyfte fram som intressanta för en månad sedan. Fordonssektorn lider av halvledarbristen vilket tyngde flera av de svenska aktierna och amerikanska teknikaktier jobbade i motvind när långräntan steg, medan det sett ljusare ut för exempelvis Astra Zeneca och LVMH.

Så gick det för aktierna på September-listan

Några bolag som vi tagit bort från listan inför oktober är tyska Siemens Energy och Vonovia. Siemens Energy kommer förr eller senare att gynnas av de massiva investeringar som behöver göras för att skapa grön energi men bolaget tyngs tillfälligt av dotterbolaget Siemens Gamesas problem i Brasilien. Vonovia är Europas största hyresrättsägare och sitter på stora tillgångar men verkar i den just nu politiskt känsliga hyresbostadsmarknaden.

Även ISS och Traton får lämna, mer för att vårt tålamod med deras återhämtningar tryter än att vi ändrat den långsiktiga synen på aktier. Vi lämnar även ASML och tackar för en fin resa.

Ett nytt bolag på aktielistan för oktober är det svenska havremjölkstillväxtundret Oatly. Aktien har nu kommit ner rejält i pris och handlas klart under introduktionspriset på 17 dollar. Vi lägger också till Dometic som nyligen gjorde ett stort amerikanskt förvärv och som visar allt tydligare att de menar allvar med ambitionen att bli ett varumärkesbolag inom produkter för ett mobilt liv. Andra nykomlingar på listan är mjukvarubolaget Enea, Randviken Fastigheter samt Skistar.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

 

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i oktober

Ferronordic

Midcap-bolaget Ferronordic är en återförsäljare av anläggningsmaskiner främst på den ryska marknaden, men även med stark framfart i Tyskland. Aktien har stigit 46 procent i år och bjuder på exponering mot en eftersatt rysk infrastruktur samtidigt som tillväxten i Tyskland talar för mer stabilitet framöver, dessutom till en låg värdering.

Enea

Nischmjukvarubolaget Enea har tre starka strukturella trender, 5G, Internet of Things och cybersäkerhet, i ryggen. Trots det har de inte lyckats väl med den organiska tillväxten och har bland annat stött på patrull då telekombolagen är åtminstone ett år sena med utvecklingen av 5G på grund av corona. Enea har en historia av att lyckas med sina förvärv och har med framgång tagit sig från ett beroende av Ericsson och Nokia.

Skistar

En stark utomhustrend, medelklassens välfyllda semesterkassor och ett uppdämt resebehov i kombination med Skistars närmast monopollika ställning i svenska fjällen gör att jag har överseende med den höga värderingen och lyfter fram Skistar. Att aktien dessutom innebär en aktieägarrabatt är dessutom en bonus för undertecknad småbarnsmor som ser framför sig hur tusenlapparna flyger i väg på liftkort och skidskolor de kommande två decennierna.

 

Dometic

En stark friluftstrend och en ambitiös tillväxtagenda lockar i Dometic. Bolaget har successivt breddat sig från de tidigare dominerande säljkanalerna husbilar och båtar och det färska köpet av Igloo är ytterligare ett steg i den riktningen. En trögare kursutveckling under sommarmånaderna ser vi som ett bra köptillfälle.

Läs Placeras analys av aktien här.

Inwido

Fönster- och dörrtillverkaren har gått bra både resultatmässigt och på börsen i år. Att vi ser mer potential kan härledas till en stark orderbok samt att vi väntar oss en ökad förvärvsaktivitet efter några års stiltje. Miljöfaktorn med ett ökat tryck på att göra bostäder i Europa mer energieffektiva spelar samtidigt en viktig roll för efterfrågan på både Inwidos produkter och aktie.

Ratos

Vi fortsätter att tro på den nya inriktning som Ratos slagit in på, trots ett bakslag i samband med halvårsrapporten där innehavet Diab var en besvikelse. Potentialen ligger i fler förvärv i linje med strategiomläggningen, en bra konjunktur och strukturaffärer som exempelvis en planerad notering av det delägda innehavet Aibel.

Sandvik

Avknoppningen av specialstålet SMT närmar sig och det är en affär som vi tror kommer att tas emot bra på börsen. Kvarvarande Sandviks nyckeltal blir bättre, ESG-profilen starkare och värderingsgapet mot Epiroc och Atlas Copco bör krympa på köpet. Därtill bådar förvärvsaktiviteten på det digitala området gott i den omställning som nya vd:n Stefan Widing driver.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Byggmax

Byggmax har inte riktigt lyckats leverera på börsen senaste tiden, trots en del positiva nyheter. Ett skäl kan vara att det av ledningen lanserade återköpsprogammet av aktier uppfattas som snålt tilltaget. Däremot lär efterfrågan ha varit fortsatt stark och jag tror på en bra kvartalsrapport som kan lyfta kursen och samtidigt göra företagsledningen lite modigare. En möjlig extrautdelning kanske? 

Randviken Fastigheter

Visserligen räntekänsligt men en företagsledning med bra historik, inte ansträngt värderat och om det skulle bli än mer turbulent på börsen så står ändå husen kvar och genererar ett hyggligt kassaflöde. Dessutom hoppas jag på att de kan uppfylla, i alla fall en del, av sina löften kring effektivare förvaltning och expansion i framtiden.

 

Microsoft

Microsoft är en given vinnare i den fortsatta digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav.

Mondelez

I Mondelez får man ett bolag som i år kommer att växa omsättningen med knappt 8 procent och som därefter spås växa stabilt årligen med runt 4 procent. Samtidigt rör sig rörelsemarginalerna stadigt uppåt.

Läs Placeras analys av aktien här.

Servicenow

Amerikanska saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Bolaget växer mycket kraftigt och ihålligt. Senaste rapporten var stark.

Läs Placeras analys av aktien här.

Oatly

Oatlyaktien har nu kommit ner rejält sedan börsintroduktionen. Aktien handlas klart under introduktionspriset på 17 dollar. Det tycker jag är en bra ingång för ett långsiktigt ägande i aktien.
Det som talar för Oatly är den oerhört starka trenden mot växtbaserade alternativ till mjölk. Bolagets produkter ger också en lösning på långsiktiga klimatutmaningar.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

VNV Global

Investmentbolaget VNV Globals i princip helt onoterade portfölj handlas till en substansrabatt på runt 15 procent. Det största innehavet, AI-doktorn Babylon, kommer snart att börsnoteras genom en SPAC, vilket kan slå igenom ordentligt på VNV:s substansvärde. VNV:s portföljbolag Hemnet har värderats upp kraftigt sedan börsnoteringen i våras. Finns det liknande möjlighet för multipelexpansion när Babylon noteras? Det finns en mängd med bolag i portföljen som har potential att bli riktigt stora, exempelvis Booksy som tillhandahåller mjukvara inom skönhetsindustrin. Bolaget rattas av erfarna vd:n Per Brilioth som har ett bra track-record.

 

Nvidia

Placera är fortsatt positiva till halvledarindustrin och nu växlar vi över från utrustningstillverkaren ASML, som stigit med 60 procent i år och blivit Europas näst största bolag, till amerikanska Nvidia. Bolaget är marknadsledare inom design av grafikbehandlingsenheter som dominerar inom visuell datorteknik. Bolaget har de senaste åren breddat verksamheten och växer snabbt inom artificiell intelligens och självkörande fordon.

Läs Placeras analys av aktien här.

LVMH

Trots en ökad osäkerhet kring utvecklingen på den viktiga kinesiska marknaden i sommar ser utsikterna fortsatt goda ut för världens största lyxkonglomerat. LVMH kommer att fortsätta sin inslagna väg att stärka koncernens varumärken och vara global marknadsledare med ett synnerligen tydligt kostnadsfokus. Bolagsledningen och huvudägaren Bernard Arnault står för långsiktighet, stabilitet och har skapat ett av världens mest välskötta bolag. Aktien är en kombination av defensiva, cykliska och strukturella egenskaper och har visat sig ha en stark relativ kursutveckling under perioder av stigande inflation och högre marknadsräntor.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ferronordic Köp 235,50 -
Enea Köp 211,50 -
SkiStar B Köp 175,30 -
Dometic Group Köp 130,05 -
Inwido Köp 143,10 -
Ratos B Köp 51,00 -
Sandvik Köp 198,30 -
Byggmax Group Köp 73,75 -
Köp 51,80 -
Microsoft Köp 281,92 -
Mondelez International A Köp 58,18 -
ServiceNow Köp 622,39 -
Oatly Group AB Köp 15,12 -
VNV Global Köp 103,80 -
NVIDIA Köp 207,01 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 620,14 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -