18 köpvärda aktier i november

Köpvärda aktier Efter en dyster septemberbörs återvände glädjen igen i oktober, trots att rapporterna bjudit på blandade signaler. Här är aktierna som vi på Placeras redaktion tycker är mest intressanta när vi går in i november.

Höstkorrektionen på börsen blev kortvarig. Efter att ha fallit med drygt 6 procent i september återhämtade sig Stockholmsbörsens breda index OMXSPI rejält i oktober och steg med 4,6 procent, trots att sista dagen på månaden blev en av de suraste med en nedgång på nästan 1 procent.

Osäkerheten kring fastighetssektorn i Kina, inflationen och komponentbristen i industrin har inte på något vis försvunnit, men de betraktas inte längre som nya problem och aktiemarknaden har valt att fokusera på positiva faktorer istället.

En sådan faktor är att ytterst få bolag under rapportperioden har klagat på att efterfrågan viker. Tvärtom så beskriver de flesta bolag den som urstark och även eftersläpande sektorer som flyg och energi har nu vaknat till efter pandemin. Bilsektorn är visserligen ett undantag men där handlar det mest om ofrivilliga produktionsstopp till följd av fraktproblem och komponentbrist.

Vad som inte är lika positivt är att rapporterna och vd-kommentarerna tydligt visar att situationen med komponentbrist och logistikproblem kommer att fortsätta en bra bit in i 2022. Det är ingen större fara på taket så länge utmaningarna bara leder till att bolagens försäljning förskjuts framåt, men det finns förstås en risk inför 2022 att kundernas köpsug har hunnit mattats av när väl försörjningskedjorna har lappats ihop igen.

Det mer optimistiska börshumöret i oktober, tillsammans med många starka rapporter, har även bäddat för en riktigt bra månad för de flesta av de aktier vi lyfte fram som intressanta för en månad sedan. VNV Global, vars portföljbolag Babylon nu har noterats, sticker ut tillsammans med Ferronordic med uppgångar på över 20 procent. Även chipbolaget Nvidia som tog plats på listan förra månaden har stigit över 20 procent, och hack i häl ligger Microsoft som briljerat på USA-börsen efter en stark kvartalsrapport.

Bland de få besvikelserna finns Dometic och Ratos, vars rapporter båda fick ett svalt mottagande, samt havremjölksbolaget Oatly som har fortsatt pressas i New York.

Så gick det för aktierna på oktober-listan

 

Inför november, som historiskt sett har varit en bra börsmånad, sker inga stora förändringar i listan. Den enda aktien som får lämna är VNV Global, där substansrabatten nu är borta och Babylon-noteringen är i hamn, medan tre nya aktier får ta plats.

Det är streaminggiganten Netflix som befäster sin ledande position och som just nu skördar stora framgångar med serien Squid Game, samt Yandex och Xylem. Xylem är ett amerikanskt bolag som är ledande inom vatteninfrastruktur, medan Yandex lite förenklat kan beskrivas som Rysslands Google.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i november

 

Ferronordic

Ferronordic är en återförsäljare av anläggningsmaskiner främst på den ryska marknaden, men även med stark framfart i Tyskland. Aktien har lyft ordentligt i år och bjuder på exponering mot en eftersatt rysk infrastruktur samtidigt som tillväxten i Tyskland talar för mer stabilitet framöver, dessutom till en låg värdering. Tecknade ett nytt samarbete med Sandvik i Ryssland häromveckan.

Enea

Nischmjukvarubolaget Enea har tre starka strukturella trender, 5G, Internet of Things och cybersäkerhet, i ryggen. Trots det har de inte lyckats väl med den organiska tillväxten och har bland annat stött på patrull då telekombolagen är åtminstone ett år sena med utvecklingen av 5G på grund av corona. Enea har en historia av att lyckas med sina förvärv och har med framgång tagit sig från ett beroende av Ericsson och Nokia.

Skistar

En stark utomhustrend, medelklassens välfyllda semesterkassor och ett uppdämt resebehov i kombination med Skistars närmast monopollika ställning i svenska fjällen gör att jag har överseende med den höga värderingen och lyfter fram Skistar. Att aktien dessutom innebär en aktieägarrabatt är dessutom en bonus för undertecknad småbarnsmor som ser framför sig hur tusenlapparna flyger i väg på liftkort och skidskolor de kommande två decennierna.

Xylem

Det finns ett stort behov av att utöka och effektivisera vattenförsörjningen i världen. Xylem är ett amerikanskt bolag som är ledande inom vatteninfrastruktur, ett område med enorma investeringsbehov i såväl väst som i utvecklingsmarknader. Hög värdering visserligen, men stigande omsättning och högre marginaler gör att den ändå får vara med.

 

Dometic

En stark friluftstrend och en ambitiös tillväxtagenda lockar i Dometic. Bolaget har successivt breddat sig från de tidigare dominerande säljkanalerna husbilar och båtar och det färska köpet av Igloo är ytterligare ett steg i den riktningen. En trögare kursutveckling under sommarmånaderna och efter senaste kvartalsrapporten ser vi som ett köptillfälle.

Läs Placeras analys av aktien här.

Inwido

Fönster- och dörrtillverkaren har gått bra både resultatmässigt och på börsen i år. Att vi ser mer potential kan härledas till en stark orderbok samt att vi väntar oss en ökad förvärvsaktivitet efter några års stiltje. Miljöfaktorn med ett ökat tryck på att göra bostäder i Europa mer energieffektiva spelar samtidigt en viktig roll för efterfrågan på både Inwidos produkter och aktie.

Läs Placeras analys av aktien här.

Ratos

Vi fortsätter att tro på den nya inriktning som Ratos slagit in på, trots att senaste rapporten drog åt det svagare hållet. Fler förvärv är att vänta i linje med strategiomläggningen där en rörelsevinst på 3 miljarder kronor hägrar om några år. Efter rapporten köpte såväl vd och finanschef som ordförande aktier i bolaget, vilket är ett gott tecken.

Sandvik

Avknoppningen av specialstålet SMT närmar sig och det är en affär som vi tror kommer att tas emot bra på börsen. Kvarvarande Sandviks nyckeltal blir bättre, ESG-profilen starkare och värderingsgapet mot Epiroc och Atlas Copco bör krympa på köpet. Därtill bådar förvärvsaktiviteten på det digitala området gott i den omställning som nya vd:n Stefan Widing driver. Niomånadersrapporten var solid med positiva omdömen kring starten på fjärde kvartalet.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Byggmax

Byggmax har inte riktigt lyckats leverera på börsen senaste tiden. Ett skäl kan vara att det av ledningen lanserade återköpsprogrammet av aktier uppfattas som snålt tilltaget, ett annat är oron för att efterfrågan har toppat. Niomånadersrapporten var dock starkare än väntat och högre råvarupriser har kompenserats med ökade konsumentpriser.

Randviken Fastigheter

Visserligen räntekänsligt men en företagsledning med bra historik, inte ansträngt värderat och om det skulle bli än mer turbulent på börsen så står ändå husen kvar och genererar ett hyggligt kassaflöde. Dessutom hoppas jag på att de kan uppfylla, i alla fall en del, av sina löften kring effektivare förvaltning och expansion i framtiden.

 

Microsoft

Microsoft är en given vinnare i den fortsatta digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav. Rapporten för tredje kvartalet var stark.

Mondelez

I Mondelez får man ett bolag som i år kommer att växa omsättningen med knappt 8 procent och som därefter spås växa stabilt årligen med runt 4 procent. Samtidigt rör sig rörelsemarginalerna stadigt uppåt.

Läs Placeras analys av aktien här.

Servicenow

Amerikanska saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Bolaget växer kraftigt.

Läs Placeras analys av aktien här.

Oatly

Oatlyaktien har nu kommit ner rejält sedan börsintroduktionen. Aktien handlas klart under introduktionspriset på 17 dollar. Det tycker jag är en bra ingång för ett långsiktigt ägande i aktien.
Det som talar för Oatly är den oerhört starka trenden mot växtbaserade alternativ till mjölk. Bolagets produkter ger också en lösning på långsiktiga klimatutmaningar.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Netflix

Netflix aktie har gått starkt och vi väntar oss en fortsatt uppgång i aktien. Bolaget har tillgång till en stor mängd data som ger en konkurrensfördel. Netflix har en låg churnrate (kundbortfall) och bra pricing power. Exempelvis har man lyckats höja priserna i USA med tio procent per år utan att göra några stora kundförluster. Vi kan förvänta oss fortsatta prishöjningar och högre bruttomarginaler. Lägg aktien i byrålådan!

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Nvidia

Placera är fortsatt positiva till halvledarindustrin och förra månaden växlade vi över från utrustningstillverkaren ASML till amerikanska Nvidia. Bolaget är marknadsledare inom design av grafikbehandlingsenheter som dominerar inom visuell datorteknik. Bolaget har de senaste åren breddat verksamheten och växer snabbt inom artificiell intelligens och självkörande fordon.

Läs Placeras analys av aktien här.

LVMH

Trots en ökad osäkerhet kring utvecklingen på den viktiga kinesiska marknaden i sommar ser utsikterna fortsatt goda ut för världens största lyxkonglomerat. LVMH kommer att fortsätta sin inslagna väg att stärka koncernens varumärken och vara global marknadsledare med ett synnerligen tydligt kostnadsfokus. Bolagsledningen och huvudägaren Bernard Arnault står för långsiktighet, stabilitet och har skapat ett av världens mest välskötta bolag. Aktien är en kombination av defensiva, cykliska och strukturella egenskaper och har visat sig ha en stark relativ kursutveckling under perioder av stigande inflation och högre marknadsräntor.

Läs Placeras analys av aktien här.

Yandex

Yandex, även kallat Rysslands Google, överraskade marknaden med en stark rapport. Bolaget växer inom alla områden och viktigast var affärsområdet Yandex Market som visade positivt resultat för första gången tillsammans men en ökad marknadsandel. Yandex har investerat betydande belopp för att bredda verksamheten och Yandex-ecosystem med Yandex Market de senaste åren. Nu fick investerarna ett kvitto att bolagets strategi betalat sig.

Bolagsledningen höjde även intäktsprognosen för det fjärdekvartalet. Aktien som handlas både på Moskvabörsen och Nasdaq i USA har stigit mindre än Nasdaqbörsensindex och bara hälften av den ryska börsen aktieindex. Placera tror att aktien har mer att ge under vintern.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ferronordic Köp 296,00 -
Enea Köp 236,00 -
SkiStar B Köp 183,60 -
Xylem Köp 130,54 -
Dometic Group Köp 128,80 -
Inwido Köp 162,20 -
Ratos B Köp 50,70 -
Sandvik Köp 219,00 -
Byggmax Group Köp 74,40 -
Köp 57,00 -
Microsoft Köp 331,62 -
Mondelez International A Köp 60,74 -
ServiceNow Köp 697,79 -
Oatly Group AB Köp 12,89 -
Netflix Köp 690,31 -
NVIDIA Köp 255,67 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 680,20 -
Yandex N.V. A Köp 82,84 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -