Placeras utvalda fonder i december

Köptips November har utvecklats till en tuffare fondmånad än vad inledningen på månaden signalerade, men den starka dollarn har skapat en god avkastning för många utländska fonder. Placera passar på att reducera fondvalen i december till elva fonder.

Hösten har varit svängig på de globala börserna drivet av en ökad covidspridning och inflationsoro. Augusti och september bjöd på svagare börser och oktober gav rejäla uppgångar när investerarna roterade till aktier igen. November inledde starkt med ett ökat risktagande och minskad kassa hos de globala investerarna. Men den senaste veckan har covid spridningsoron kommit tillbaka och satt klorna i marknaden.

Den amerikanska dollarn har haft en ovanligt stark månad och stärkt med över 5 procent mot kronan. Den stora dollarrörelsen i november gör att många av Placeras utländska fondval levererat en ovanligt stark avkastning den senaste månaden.

På global sektornivå är det bara två sektorer som landar på plusavkastning. Den globala tekniksektorn har visat framfötterna med en uppgång på drygt tre procent mätt i amerikanska dollar under november. Dagligvaror har en i princip oförändrad avkastning under månaden och intar andraplatsen.

Tuffast har det varit för energisektorn som tappat närmare 8 procent, följt av finanssektorn.

Placeras utvalda fonder visar på en överraskande och bred uppgång i november. En av fondvalen har inte orkat upp till plusavkastning. Kämpigast har det varit för den aggressiva blandfonden Sensor Sverige Select som backat knappt 3 procent. Under månaden har fondens klart största innehav livecasinooperatören Evolution backat kraftigt. Evolution-aktien har backat runt 30 procent i november.

Bolaget har haft en trasslig månad med anklagelser om att bolaget har kunder i länder som omfattas av amerikanska sanktioner. Det ökade osäkerheten och ökade kritiken har fått flera sparare och investerare att lämna aktien.

Placera väljer att ta hem vinsten i blandfonden Sensor Sverige Select. Fonden har haft det kämpigt det senaste kvartalet och inte lyckats nå upp till en avkastning i nivå med fondkategorin. Vi ställer oss vid sidlinjen och väntar in bättre tider och tillfällen att åter köpa in oss fonden.

Övriga fondval har fortsatt att leverera bra. För den som letare efter en medelriskfond har Placera fortfarande två fonder i medelrisk-segmentet på listan över utvalda fonder.

Carnegie Strategifond som investerar i kvalitetsbolag och hör till fondkategorin blandfonder - SEK balanserad, har lyckats väl i år och inte minst har den stigit ovanligt mycket i november med 3 procent.

Den marknadsneutrala hedgefonden Atlant Opportunity har levererat en liten plusavkastning.

Letar du efter mer riskfyllda fonder så finns det ett brett utbud bland Placeras utvalda fonder.

Placeras USA-fondval, MS INVF US Growth, har högsta uppgången under månaden på drygt 8 procent. De erfarna förvaltarna fortsätter att hitta bra investeringar och Placeras tajming har varit bra. Fonden kom in på listan i juni och uppgången landar på 29 procent.

Listans två globalfondval har gått bra. Storebrand Global Multifactor som har en egenutvecklad kvantitativ investeringsmodell har gynnats bäst under november. Listans andra globalfondsval MS INVF Global Opportunities som investerar i tillväxtbolag har fortsatt upp.

Våra två Sverigefondval har båda lyckats väl med positiv avkastning, trots att storbolagsindex OMXS 30 lyser rött under månaden. Småbolagsindexfonden PLUS småbolag Sverigeindex har lyckats stiga med 1,6 procent. Spiltan Aktiefond Stabil som investerar i lite större bolag har stigit drygt 3 procent.

Förra månadens nya fond var teknikfonden Fidelity Global Technology Fund. Fonden investerar i innovativa bolag och haft en bra start på listan med en avkastning på 5,4 procent.

Fondita Healthcare som investerar i hälsovårdssektorn har haft en stabil uppgång under november och stigit mer än kategorisnittet av liknande fonder.

Passar det bättre med lägre risk så har listan en lågriskfond. IKC Avkastningsfond som förvaltas av Lars Bredenberg fortsätter att utklassa kategorisnittet och i år är fonden upp hela 5,5 procent, vilket är en imponerande uppgång med tanke på den relativt låga risken i fonden.

HÖGST RISK

MS INVF Global Opportunity A: Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.   

PLUS Småbolag Sverige Index: Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

HÖGRE RISK

AMF Aktiefond Europa: Fonden har fokus på stabila bolag med bra intjäning och förvaltas av Anders Fagerlund sedan 2008.

Fondita Health Care: En aktivt förvaltad hälsovårdsfond som investerar i bolags som främjar välbefinnande och hälsa. Och investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

MS INVF US Growth A: Fonden investerar i tillväxtbolag som dominerar sin marknad och gärna har starka nätverkseffekter. Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod med sina investeringar.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden investerar i välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. En stabilfond med relativt låg risk och en av fondkategorins högsta avkastningar.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

MEDELRISK

Atlant Opportunity: En aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktier och på räntemarknaden och använder olika typer av derivatstrategier. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 5,5 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MS INVF Global Opportunity A Köp 1 215,36 -
PLUS Småbolag Sverige Index Köp 232,23 -
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 523,99 -
AMF Aktiefond Europa Köp 274,04 -
Fondita Healthcare B Köp 1 722,54 -
MS INVF US Growth A USD Köp 2 747,23 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 368,09 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 3 472,95 -
Atlant Opportunity Köp 1 395,79 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 948,10 -
IKC Avkastningsfond Köp 131,98 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -