Avanza: Tesla mest köpta aktien

Börs Privatspararna hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet gjorde 354.300 affärer per dag under december månad. Det innebar en ökning med 3 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Hos Avanza gjorde privatspararna 268.000 affärer per dag i december, en ökning med 6 procent.

Det skriver Avanza i sin månadsrapport som baseras på statistik från Nasdaq.

"Omikronfrossan som bröt ut i slutet på november och sänkte börsen närmare 7 procent har lugnat sig och riskaptiten har åter funnit fäste. Det faktum att den nya virusvarianten inte verkar vara lika allvarlig, om än mer smittsam, har fått marknaden att pusta ut med minskad oro för nya kraftiga nedstängningar. I samband med turbulensen noterade Avanza stora nettoköp bland kunderna, vilka fortsatt under december", säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Avanzas kunder har under december främst köpt Tesla, följt av Embracer och Securitas. På säljlistan återfinns bland annat Evolution, SSAB och Nobina, som är under uppköp.

"Elbilstillverkaren Tesla är den mest nettoköpta aktien hos Avanza under december. Det är första gången någonsin som en amerikansk aktie seglar upp som ohotad etta på topplistan. Detta skapar en intressant sprickbildning i fasaden gällande den annars så starka förkärleken till Sveriges hemmamarknad. Aktien attraherade mer än varannan sparkrona under månaden och är med sina 56.000 ägare den mest ägda amerikanska aktien på plattformen", kommenterar Nicklas Andersson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -