Placeras utvalda fonder i januari

Köptips Placera passar på att se över fondvalen inför det nya fondåret. Och genomför ett antal förändringar på listan över utvalda fonder.

Det blev en stark slutspurt och lite av ett tomterally på världens börser under andra halvan av december. Kontrasten mot november var slående och en globalindexfond avkastade närmare 4 procent i svenska kronor. Krona utvecklades sidledes mot den amerikanska dollarn.

SIX Return Index

Det var en bred uppgång vilket syns tydligt på sektornivå. Alla globala sektorindex stängde på plus under december. Defensiva sektorer hade det största uppsvinget med dagligvaror, hälsovård och allmännyttiga bolag i topp.

En majoritet av Placeras utvalda fonder fortsatte norr ut i december. Två av fondvalen orkade inte upp till plusavkastning.

Bästa fond under månaden är Fondita Healthcare som investerar i hälsovårdssektorn. Fonden har stigit mer än kategorisnittet av liknande fonder. Spiltan Aktiefond Stabil steg närmare 5 procent och klådde snittet av Sverigefonder.

De båda tillväxtbolagsorienterade fonderna från Morgan Stanley slutade på minus. Kämpigast var det för Placeras USA-fondval, MS INVF US Growth som backade hela 12 procent. Under månaden tappade fondens klart största innehav moln- och it-säkerhetsbolaget Cloudflare kraftigt, runt 20 procent i december.

Cloudflares utveckling i år

Cloudflare är ett innovativt tillväxtbolag med hög värdering och har som många liknande aktier straffats sedan november i spåren på minskade kvantitativa lättnader från den amerikanska centralbanken.

Placera väljer att ta hem vinsten i USA fonden MS INVF US Growth. Fonden har haft det kämpigt den senaste en och en halv månaderna och inte lyckats nå upp till en avkastning i nivå med fondkategorin. Vi ställer oss vid sidlinjen och väntar in bättre tider och tillfällen att åter köpa in oss fonden.

Vi byter ut AMF Aktiefond Europa då den tidigare huvudförvaltaren Anders Fagerlund har lämnat AMF och väljer att ersätta den med en indexnära Europafond. Att vi väljer att ersätta en Europafond med en annan beror på att vi tycker Europa erbjuder en intressant exponering.

SPP Aktiefond Europa är en indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder.

Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer SPP:s standard för hållbara investeringar, som bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada och kontroversiella vapen (landminor, kluster- och kärnvapen). Fonden exkluderar även bolag vars omsättning till mer än fem procent kommer från produktion och/eller distribution av tobak, vapen, alkohol, spel, pornografi, cannabis, fossila bränslen samt bolag med stora fossilreserver. Det leder till att vissa bolag exkluderas från jämförelseindexet.

En tydlig avvikelse är att fonden inte investerar i Europas största bolag, det franska lyxkonglomeratet LVMH som har knappt tio procent av intäkterna från vin och alkohol. Största bolag i fonden är schweiziska livsmedelsjätten Nestlé följt av den nederländska halvledarmaskintillverkaren ASML.

Storbritannien utgör precis som i indexet den största marknaden på 20 procent, följt av Schweiz med 17 procent och Frankrike och på drygt 16 procent. Sverige är fondens sjätte största land på knappt 6 procent.

Totalt har fonden drygt 360 aktieinvesteringar. Andelen stora bolag är 83 procent och medelstora bolag utgör 17 procent. Det är en jämn fördelning mellan de fyra största sektorerna som tillsammans väger 63 procent.

Största sektor är finansbolag på knappt 19 procent. Näst största är industrisektorn på drygt 16 procent, tätt följt av hälsovårdssektorn med 16 procent. Fonden har inga innehav i energisektorn som väger 4,5 procent i indexet.

Den totala årsavgiften landar på aptitliga 0,22 procent.

För den som letar efter en medelriskfond har Placera fortfarande två fonder i medelrisk segmentet på listan över utvalda fonder.

Carnegie Strategifond som investerar i kvalitetsbolag och hör till fondkategorin blandfonder - SEK balanserad har lyckats väl under 2021.

Den marknadsneutrala hedgefonden Atlant Opportunity ger historiskt en bra riskjusterad avkastning.

Letar du efter mer riskfyllda fonder så finns det ett brett utbud bland Placeras utvalda fonder.

Listans två globalfondsval har gått bra. Storebrand Global Multifactor som har en egenutvecklad kvantitativ investeringsmodell och hade en bra avkastning under 2021. Listans andra globalfondsval MS INVF Global Opportunities som investerar i tillväxtbolag hade viss motvind i december.

Listan har två Sverigefondsval, Småbolagsindexfonden PLUS småbolag Sverigeindex och Spiltan Aktiefond Stabil som investerar i lite större bolag.

För den som vill ha en teknikfond har vi valt ut Fidelity Global Technology Fund. Fonden investerar i innovativa bolag.

Passar det bättre med lägre risk så har listan en lågriskfond. IKC Avkastningsfond som förvaltas av Lars Bredenberg fortsätter att utklassa kategorisnittet och 2021 steg fonden hela 5,8 procent, vilket är en imponerande uppgång med tanke på den relativt låga risken i fonden.

HÖGST RISK

MS INVF Global Opportunity A: Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.   

PLUS Småbolag Sverige Index: Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

HÖGRE RISK

Fondita Health Care: En aktivt förvaltad hälsovårdsfond som investerar i bolags som främjar välbefinnande och hälsa. Och investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden investerar i välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. En stabilfond med relativt låg risk och en av fondkategorins högsta avkastningar.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

SPP Aktiefond Europa: Är en indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder. Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer SPP:s standard för hållbara investeringar bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

MEDELRISK

Atlant Opportunity: en aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktier och på räntemarknaden och använder olika typer av derivatstrategier. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 5,5 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

 

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
PLUS Småbolag Sverige Index Köp 238,60 -
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 540,35 -
Fondita Healthcare B Köp 1 842,07 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 1 199,68 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 428,61 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 3 573,26 -
Atlant Opportunity Köp 1 396,35 -
Carnegie Strategifond A Köp 2 004,69 -
IKC Avkastningsfond Köp 132,38 -
Storebrand Europa A SEK Köp 185,32 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -