Tretton köpvärda aktier i april

Köpvärda aktier Börsen har repat mod igen efter en rekorddyster inledning på året och många av aktierna på vår månadslista piggnade till i mars. Inför april gör vi en hel del rockader.

Efter två mörka börsmånader där Stockholmsbörsen föll med närmare 7 procent i januari och 10 procent i februari vände kurserna upp i mars – trots stor turbulens och en mörk humanitär situation i Ukraina.

Som vi konstaterade i förra månadsavstämningen brukar även hemska geopolitiska händelser ge begränsad negativ effekt på börsen och inte vara särskilt långvariga heller. Mars slutade till sist 1,8 procent upp i Stockholm (OMXSPI), medan USA-börsen (S&P500) lyfte 3,6 procent och den globala aktiemarknaden (MSCI World) steg med 2,9 procent.

Teknikaktierna på amerikanska Nasdaq-börsen som varit ute i kylan ett tag fick också ny fart och index steg med 3,4 procent.

Även om de direkta börseffekterna från Rysslands invasion av Ukraina så här långt har varit måttliga så är det alldeles för tidigt att blåsa faran över. Svallvågorna från en ny geopolitisk situation i Europa kommer att fortsätta skölja över börsen i form av höga råvarupriser och ökade frakt- och logistikkostnader hos bolagen. Tillsammans med en generellt högre inflation och stigande räntor blir en av årets viktigaste frågor för börsen hur motståndskraftig världskonjunkturen och konsumenterna är i den nya omgivningen.

När båten gungar är det ofta klokt att inte sprattla för mycket och vid förra månadsskiftet valde vi att vara passiva med undantag från att ta bort Ferronordic, som i praktiken hämtar hela vinsten från Ryssland, från listan.

Den aktien har sedan dess fortsatt ned, och det har även några av bolagen vi behöll på listan. Essity, Electrolux, Dometic och BHG är exempel på aktier som i varierande grad har fortsatt pressats av kombinationen högre energi-, frakt- och råvarukostnader och oro för att konsumenterna ska dra i köpbromsen. H&M som kom med en rapportbesvikelse i veckan tillhör också aktierna som halkat efter.

Samtidigt har flera av aktierna på listan gått starkt i mars, med satellitbolaget Maxar Technologies som klassens ljus. De amerikanska teknikaktierna på vår lista har också visat framfötterna, liksom defensiva Telia och mjukvarubolaget Enea.

 Så gick det för aktierna på mars-listan

Inför april, som oftast har varit en av årets mest positiva börsmånader, gör vi en hel del förändringar.

En aktie som får lämna är Dometic. Vi gillar bolagets långsiktiga ambitioner inom outdoor-segmentet och aktien är lågt värderat efter en sur vinter på börsen, men i ett klimat med höga drivmedelspriser och försiktiga konsumenter befarar vi att det inte räcker för att vända trenden på kort sikt.

Även H&M får lämna efter en svag rapport som får oss att tro att en tydlig vändning uppåt kan ligga några kvartal bort. Surdegen BHG ryker också från listan nu.

In på listan kommer en brokig kvartett med teknikbolag som vi tror kommer att jobba i medvind framöver: Garo, Plug Power, Axon och ASML. Mer om varför vi ser positivt på de bolagen nedan.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i april

Electrolux

Högre stål- och plastpriser kommer att svida ordentligt för Electrolux på kort sikt och det blir en utmaning att höja priserna i samma takt. Men det syns redan i den ovanligt låga värderingen och med generösa utdelningar och återköp som en krockkudde fortsätter vi tro på en rejäl återhämtning för aktien när dammet börjar lägga sig.

Garo

Gnosjöbolagets elbilsladdare rider på en megatrend när omställningen från fossila till eldrivna bilar går i en rasande takt. Parallellt får andra delar av produktportföljen draghjälp när kunderna behöver uppgradera sin elinfrastruktur. Inte billig, men kursfallet har öppnat ett köpläge och aktien är det säkraste kortet i sektorn var vår slutsats när vi gick igenom sektorn nyligen.

Läs Placeras sektoranalys här.

Sandvik

Konjunkturkänsligheten tillsammans med en osäkerhet kring kostnadsinflationens inverkan ligger verkstadssektorn i fatet just nu. Samtidigt gynnas Sandviks gruvverksamhet av de höga metallpriserna och nyligen togs ett stort kliv mot avknoppningen av specialstålet SMT, vilket är en förändring som vi tror kommer att gynna Sandviks kursutveckling. Formellt beslut ska fattas på bolagsstämman i slutet av april och i augusti sker noteringen.  

Läs Placeras rapportkommentar här.

 

Randviken

Har en blek period bakom sig men för de som var med från början ska det fortfarande vara en plusaffär. Egentligen inget som förändrats under senare tid och räknar med att vi har några hyfsade rapporter framför oss som kan lyfta intresset för aktien. Det gäller för företagsledningen att börja leverera men det är kanske främst den långsiktiga stabiliteten som lockar.

Telia

Stabil aktie om det återigen skakar till på börsen. Hög direktavkastning lockar också nu när X-dagen närmar sig.  

 

Maxar Technologies

Rymdteknikbolaget Maxar Technologies tillverkar och driftar kommunikations- och optiska satelliter. Under våren 2022 kommer de att börja skicka upp nya mycket kraftigare satelliter under namnet WorldView Legion som väntas driva omsättningen under de kommande åren.

Microsoft

Microsoft är fortsatt en given vinnare i digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav. Omsättningen väntas växa knappt 17 procent 2022 och vinsten per aktie spås stiga från 8,05 dollar till 9,52 dollar.

Palo Alto

Datasäkerhetsbranschen är splittrad men Palo Alto erbjuder helhetslösningar och spås en mycket fin tillväxt under de kommande åren. 2024 spås omsättningen ha fördubblats jämfört med årsomsättningen 2021.

Plug Power

När ska man våga investera i bränsleceller och grön vätgas? Jag tror att svaret är nu. Rysslands anfallskrig blev den sista vattendelaren. En av de aktier som kommer att gynnas mest av den nya världsordningen är amerikanska Plug Power som är Nordamerikas ledande bränslecellsystembolag. Företagets vision är att ersätta dieselmotorer i alla former med elektriska motorer drivna av grönproducerad vätgas. Förvänta dig dock inte någon stillsam resa. Tillväxten kommande åren kommer att vara minst sagt högoktanig.

Servicenow

Saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten.

Läs mer om aktien här

 

Axon

Axon Enterprises produkter hjälper polis- och säkerhetspersonal att arbeta smartare, säkrare samt effektiviserar rättsväsendet. Dessutom är de verksamma inom säkerhet för privatpersoner. Axon tillhandahåller bland annat elpistoler (Taser), kameror och mjukvarulösningar. Det snabbväxande Axon Cloud bådar gott för framtiden och den stora adresserbara marknaden gör att det finns mycket utrymme för fortsatt tillväxt.

Läs Placeras analys här.

 

ASML

ASML är marknadsledaren inom den globala halvledarindustrin och tillverkar maskiner för tillverkning av halvledare och så kallade integrerade kretsar. ASML dominerar med en teknik som heter EUV-litografi (Extreme ultraviolet lithography), vilket de är ensamma om. EUV-teknologin är i förlängningen avgörande för att minska storleken på kretsarna och därigenom öka prestandan på en mindre yta i allt från datacenter till smarta telefoner. Aktien värderas på en historiskt låg nivå och tillväxten är så pass stark att bolaget flaggat för att de har svårt att möta efterfrågan på kort sikt. Trots det spås tillväxten växa med 20 procent i år.

Blackrock

Världens största kapitalförvaltare Blackrock är klar marknadsledare med en affärsmodell som har tydliga skalfördelar. Ökade förvaltningsvolymer kräver små kostnadsökningar, vilket ger bra förutsättningar för ökad lönsamhet. Blackrocks rörelsemarginal är högre än både Apples och Googles, men värderingen ligger kring ett p/e-tal på 20, vilket är aptitligt för en marknadsledare som växer med attraktiva utsikter.

Läs Placeras analys av aktien här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Electrolux B Köp 143,30 -
Garo Köp 153,60 -
Sandvik Köp 202,20 -
Köp 60,00 -
Telia Company Köp 37,93 -
Köp 39,48 -
Microsoft Köp 308,31 -
Palo Alto Networks Köp 622,51 -
Plug Power Köp 28,61 -
ServiceNow Köp 557,49 -
Axon Enterprise Köp 137,73 -
BlackRock Köp 765,19 -
ASML Holding NV Köp 606,61 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -