Inflationssiffror i fokus

Makroveckan De internationella och svenska marknadsräntorna har fortsatt att rusa. Veckans inflationssiffror från bland annat USA och Sverige riskerar att ytterligare spä på ränteuppgången. Dessutom kommer ECB med färskt penningpolitiskt besked.

Det var lite lugnare på världens börser i förra veckan. Den svenska börsens nedgång stannade vi någon tiondel, inräknat utdelningar, och Europabörsen Stoxx600 var upp med 0,6 procent. S&P500 sjönk däremot med 1,3 procent.

Mer dramatik var det på räntefronten då framför allt de långa marknadsräntorna steg kraftigt. Den amerikanska tioårsräntan är nu uppe på 2,77 procent och det förklarar en hel del av den amerikanska börsnedgången. Även de svenska räntorna steg kraftig och tioårsräntan ligger nu runt 1,43 procent. Vi får faktiskt backa bandet ända till 2014 för att hitta en svensk tioåring på dessa nivåer.

Att räntorna har stigit kraftigt och tog en extra skjuts uppåt under veckan som gick förklaras till stor del av hög inflation och ett omslag i penningpolitiken. Ytterligare kött på benen vad avser inflationsutvecklingen får vi under veckan som kommer när mars månads inflationssiffror publiceras för en lång rad länder.

Mest intressant för marknaden i stort är förstås tisdagens amerikanska inflationssiffror. Inflationen väntas ha stigit ytterligare. Vilket bäddar för att Federal Reserve kanske höjer räntan i större steg än de sedvanliga 0,25 procentenheterna vid kommande möten. Förhoppningen är ändå att det här är toppen på inflationskurvan och att den ska börja vika ner under kommande månader. Dock från en så hög nivå att åtstramningarna ändå fortsätter.

Håll också koll på den brittiska inflationssiffran som publiceras på onsdag eftersom även Bank of England är pressade att höja räntan ytterligare. Dessutom väntas Bank of Canada höja räntan med 0,50 procentenheter på onsdag.

På torsdag är det så dags för de svenska inflationssiffrorna för mars. Det ser ut at bli rejält uppåt även här gången, vilket ökar pressen på Riksbanken att tidigarelägga en räntehöjning. Om den sen nu kommer redan i slutet av april är en mer öppen fråga. Det vore kanske ett för radikalt omslag kring penningpolitiken men vi på Placera börjar luta åt att en räntehöjning i april i alla fall redan nu diskuteras inom direktionen.

ECB levererar sitt färska penningpolitiska besked på torsdag. Tyvärr efter att svensk börs och räntemarknad har stängt. Väntat är att banken snabbare på nedtrappningen av obligationsköpen, vilket skulle öppna för en räntehöjning vid något av de nästkommande mötena. Beskedet från ECB har ju varit att en räntehöjning första är aktuell när obligationsköpen är avslutade men ECB har å andra sidan inte varit särskilt tydliga med vart man är på väg.

Oljepriset har fortsatt sjunka vilket i sig är goda nyheter. Men om orsaken främst är minskad efterfrågan globalt och i synnerhet från Kina så kanske man inte ska jubla alltför högt över detta. Hur de nya Covidrestriktionerna i Kina slagit på bland annat utrikeshandeln kan vi ta del av under natten mot onsdag.

Noterbart är att kronan fortsatt att stärkas mot euron och nu handlas kring 10,28 kronor. Till en del en effekt av att Riksbanken väntas höja räntan tidigare än ECB.

 

Måndag

 

Inflationssiffror från Danmark och Norge. Inflationen väntas stiga ytterligare och ger väl en viss fingervisning av var de svenska inflationssiffrorna för mars kan tänkas landa när de publiceras senare i veckan. Norges bank har laddat för att nya räntehöjningar är på väg och de här siffrorna lär väl bekräfta att de kommer.

 

Tisdag

 

ZEW-index för såväl Tyskland som EEMU-området väntas, föga förvånande, ha fortsatt ner i aprilmätningen. Men mest fokus är det förstås på de amerikanska inflationssiffrorna som väntas ha stigit ytterligare i marsmätningen. Landar inflationen i närheten av prognoserna så kan vi nog börjar räkna in en räntehöjning med 0,50 procentenheter på Federal Reserves majmöte. Ska vi tro på markandsprognoserna ska dock det här vara inflationstoppen för den här gången men det är samtidigt långt ner till acceptabla nivåer.

 

Onsdag

 

Kinesiska utrikeshandelssiffror väntas ha åkt på en Covidsmäll i mars. Frågan är hur dystert det blir? Prospera publicerar siffror över inflationsförväntningarna. Riksbankens sista hopp. Brittiska inflationssiffror lär tvinga fram nya räntehöjningar från Bank of England. Bank of Canada skrider till verket och väntas höja räntan med 0,5 procentenheter och även det ger väl en fingervisning om hur Federal Reserve kan tänkas agera i maj.   

 

Torsdag

 

Fullt fokus på de svenska inflationssiffrorna för mars. Inflationen väntas ha tickat upp ytterligare och vi på Placera tror att riskerna ligger på uppsidan jämfört med analytikerprognoserna. Riksbankens prognos för KPIF på 3,9 procent ska vi väl knappt nämna i sammanhanget. ECB kommer med sitt penningpolitiska besked efter den svenska börsens stängning. Inflationsprognoser upp och tillväxtprognoser ner ställer ECB inför ett viss dilemman men troligen kommer man ändå att kratta för en räntehöjning vid ett senare möte genom att skynda på nedtrappningen av obligationsköpen.

 

Fredag

 

Svenska, och många av de internationella börserna, håller stängt. Därmed också en passande vilodag. Den som ändå inte kan hålla sig har några amerikanska makrosiffror att grotta ner sig i.

 

Makroveckan i urval

 

Måndag

 

08.00 Danmark inflation mars årstakt i.u (4,8%)

08.00 Norge inflation mars årstakt 5,0% (3,7%)

08.00 Norge kärninflation mars årstakt 2,4% (2,1%)

08.00 Storbritannien industriproduktion februari m/m 0,4% (0,7%)

 

Tisdag

 

08.00 Tyskland inflation mars årstakt 7,6% (7,6%)

11.00 Tyskland ZEW-index förväntningar april -46,0 (-39,3)

11.00 EMU ZEW-index förväntningar april i.u (-38,7)

12.00 USA NFIB småföretagsindex mars 94,9 (95,7)

14.30 USA inflation mars årstakt 8,4% (7,9%)

14.30 USA kärninflation mars årstakt 6,6% (6,4%)

 

Onsdag

 

05.00 Kina export mars årstakt 12,9% (20,9%)

05.00 Kina import mars årstakt 8,6% (19,5%)

08.00 Storbritannien inflation mars årstakt 6,7% (6,2%)

08.00 Storbritannien kärninflation mars årstakt 5,4% (5,2%)

08.00 Sverige Prospera inflationsförväntningar

14.30 USA producentprisindex mars årstakt 10,6% (10,0%)

16.00 Kanada bank of Canada räntebesked 1,00% (0,50%)

 

Torsdag

 

Svenska börsen halvdag

08.00 Sverige inflation KPI mars årstakt 5,5% (4,3%)

08.00 Sverige inflation KPID mars årstakt 5,7% (4,5%)

08.00 Sverige KPIF exklusive energi mars årstakt 3,7% (3,4%)

13.45 EMU ECB räntebesked 0,00% (0,00%)

14.30 USA detaljhandel mars m/m 0,5% (0,3%)

 

Fredag

 

Svenska börsen stängd

14.30 USA Empire index april 2,0 (-11,8)

15.15 USA industriproduktion mars m/m 0,4% (0,5%)

 

Siffror inom parentes anger föregående utfall

 

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -