Placeras tolv köpvärda aktier i maj

Köpvärda aktier Trots starka rapporter präglas börshumöret av nervositet kring konjunkturen och kraften i de stigande räntorna. Inför maj dyker ett par nya bolag upp på Placeras aktielista, medan andra får lämna.

Börsglädjen i mars blev kortvarig. Efter tunga fall i januari och februari på 10 respektive 7 procent så studsade Stockholmsbörsen upp med nästan 2 procent i mars – innan det bar av utför igen i april och denna månad summerade nedgången för OMXSPI till 4,7 procent.

Mönstret har varit samma i USA. Där föll det breda indexet S&P500 dock inte lika mycket som i Stockholm tidigare i år, men i april surnade Wall Street till ordentligt och månaden slutade 8,8 procent ned. För teknikbörsen Nasdaq var nedgången ännu brantare, minus 13,3 procent och en riktigt tung sista dag på månaden i fredags.

Att en övervägande del av kvartalsrapporterna som har flödat in under senare delen av april har varit bra, för att inte säga överraskande starka, har inte räckt hela vägen. Rädsla för centralbankernas räntehöjningar och kommande neddragningar av obligationsköpen, den breda och kraftiga inflationsuppgången, fortsatta komponent- och fraktproblem tillsammans med faran för en recession har vägt tyngre.

Om klimatet i fjol och under senare delen av 2020 var förlåtande till offensiva bolag i allmänhet och i synnerhet till företag med vinster och kassaflöden långt fram i tiden så har marknaden i år varit helt skoningslös mot alla tillväxtbesvikelser. Lägre användartal än väntat har raderat enorma börsvärden i bolag som Netflix i USA och här hemma har serieförvärvare och andra högmultipelbolag fallit kraftigt i år.

Samtidigt är det de tidigare strykaktierna i olje- och vapensektorn som toppar vinnarlistorna på börsen. Att de täljer guld på högre råvarupriser och ökade försvarsinvesteringar banar vägen för bra vinstutveckling och det har investerarna tagit fasta på.

Utvecklingen i Ukraina, de stigande räntorna och osäkerheten kring hur stark konsumenternas köplust blir i år gör att man bör vara inställd på fortsatt tvära kast mellan optimism och pessimism.

På vår lista över intressanta aktier i april är glädjeämnena framför allt Electrolux som studsade upp från tidigare nedpressade nivåer och defensiva Telia som har klarat sig bra i turbulensen. Men precis som på övriga börsen är det mycket annat som har lyst rött i april och kylan som har omgärdat teknikaktier går sig påmind i de amerikanska bolagen.

Så gick det för aktierna på april-listan

 

Inför maj sker några förändringar på listan. Fastighetsbolaget Randviken som har blivit föremål för uppköp åker ut exempelvis. Budpremien till trots så har aktien en negativ månad i bagaget då betalningsvalutan, uppköparen Stenhus aktier, också tappat i värde.

Andra aktier som får lämna är Maxar och Plug, som haft det tufft i det hårda klimatet för många teknikaktier.

En aktie som vi tror kan prestera bra i nuvarande miljö är godistillverkaren Cloetta, som nu kommer med på listan. Bolaget bör ha mer att hämta när samhället öppnar upp efter pandemin och den kursnedgång som rapporten utlöste betraktar vi som omotiverad.

En annan aktie som kommer in är Alphabet, som är ägarbolaget till Google. Här har värderingen kommit ned och en urstark kassa bidrar med trygghet. Även den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk tar plats på listan efter en övertygande rapport.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

 

Placeraredaktionens köpvärda aktier i maj

Cloetta

När vi återgår till jobbet, affärer, biografer och flygplatser gynnas försäljningen av godis, choklad och tuggummi vilket talar för att 2022 blir ett bra år för Cloetta. Stigande marginaler och bättre tryck i lösgodisförsäljningen trumfar den oro som finns för att Cloetta kortsiktigt inte ska hinna höja priserna i samma takt som råvarukostnaderna. Vi tror att oron är överdriven och ser utrymme för en uppvärdering av ett både billigt och ocykliskt bolag

Läs Placeras analys här.

Electrolux

Högre stål- och plastpriser svider ordentligt för Electrolux och det är en utmaning att höja priserna i samma takt. Det syns redan i en ovanligt låg värdering och med generösa utdelningar och återköp som en krockkudde fortsätter vi att tro på en återhämtning för aktien när dammet börjar lägga sig.

Garo

Gnosjöbolagets elbilsladdare rider på en megatrend när omställningen från fossila till eldrivna bilar går i en rasande takt. Parallellt får andra delar av produktportföljen draghjälp när kunderna behöver uppgradera sin elinfrastruktur. Inte billig, men aktien är det säkraste kortet i sektorn var vår slutsats när vi gick igenom sektorn nyligen.

Läs Placeras sektoranalys här.

Novo Nordisk

Den danska läkemedelsjätten kom med en urstark kvartalsrapport där bolaget höjde sina helårsprognoser. Dominansen inom diabetesläkemedel är attraktiv och intressant i sig och till det kommer potentialen i inbrytningen inom fetmasegmentet. En långsiktig vinnare på flera megatrender.

Sandvik

Konjunkturkänsligheten tillsammans med en osäkerhet kring kostnadsinflationens inverkan ligger verkstadssektorn i fatet just nu. Samtidigt gynnas Sandviks gruvverksamhet av de höga metallpriserna och på stämman förra veckan togs ett stort kliv mot avknoppningen av specialstålet SMT, vilket är en förändring som vi tror kommer att gynna Sandvik. Rapporten visade på en bra start på året.

Läs Placeras rapportkommentar här.

 

Telia

Stabil aktie när det återigen skakar till på börsen. Hög direktavkastning lockar också.

 

Microsoft

Microsofts rapport för det första kvartalet övertygade. Både omsättning och vinst låg något över marknadens förväntningar. Utsikterna framåt ser fortsatt ljusa ut trots den makroekonomiska oron som gjort att aktien kommit ner en bit. Microsoft är fortsatt en given vinnare i digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav.

Palo Alto

Datasäkerhetsbranschen är segmenterad. Palo Alto erbjuder helhetslösningar och spås en mycket fin tillväxt under de kommande åren. 2024 spås omsättningen ha fördubblats jämfört med årsomsättningen 2021. Säkerhetsbranschen har hållit emot starkt i nedgången.

Servicenow

Saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Resultatet för det första kvartalet var mycket starkt med en omsättningsökning på 29 procent. Aktien borde kunna hålla emot i björnmarknaden.

 

Alphabet

Alphabet ett av världens största teknikkonglomerat med en nettokassa på 150 miljarder dollar vilket känns stabilt i oroligare tider. Inträdesbarriärerna på marknaden är höga och bolaget är rimligt värderat efter den senaste nedgången. I mitten av juli kommer det ske en aktiesplit vilket möjliggör för aktien att komma med i Dow Jones Industrial Average index. Detta skulle kunna leda till ett köptryck i aktien.

Läs Placeras analys här.

ASML

ASML är marknadsledaren inom den globala halvledarindustrin och tillverkar maskiner för tillverkning av halvledare och så kallade integrerade kretsar. ASML dominerar med en teknik som heter EUV-litografi (Extreme ultraviolet lithography), vilket de är ensamma om. EUV-teknologin är i förlängningen avgörande för att minska storleken på kretsarna och därigenom öka prestandan på en mindre yta i allt från datacenter till smarta telefoner. Aktien värderas på en historiskt låg nivå och tillväxten är så pass stark att bolaget flaggat för att de har svårt att möta efterfrågan på kort sikt. Trots det spås tillväxten växa med 20 procent i år.

Blackrock

Världens största kapitalförvaltare Blackrock är klar marknadsledare med en affärsmodell som har tydliga skalfördelar. Ökade förvaltningsvolymer kräver små kostnadsökningar, vilket ger bra förutsättningar för ökad lönsamhet. Blackrocks rörelsemarginal är högre än både Apples och Googles, men värderingen ligger kring ett p/e-tal på 15, vilket är aptitligt för en marknadsledare som växer med attraktiva utsikter.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cloetta B Köp 24,62 -
Electrolux B Köp 144,96 -
Garo Köp 143,20 -
Novo Nordisk B Köp 811,80 -
Sandvik Köp 182,25 -
Telia Company Köp 40,77 -
Microsoft Köp 277,52 -
Palo Alto Networks Köp 561,28 -
ServiceNow Köp 478,20 -
Alphabet Inc Class C Köp 2 299,33 -
ASML Holding NV Köp 530,22 -
BlackRock Köp 625,63 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -